Reklama

Reklama

Tour de France aneb Peklo na kolech

  • Německo Höllentour (více)

Obsahy(1)

Německý režisér Pepe Danquart obdržel v roce 1994 Oskara za krátkometrážní snímek Schwarzfahrer. Za dokument Heimspiel si od Německé filmové akademie odnesl v roce 2000 Cenu za režii. Ani tentokrát nechtěl natočit čistě sportovní dokument. Jeho cílem bylo proniknout do myšlení i těla těch, kteří se pro peníze, kus slávy, ale i vášeň nechají mučit na bicyklech při nekonečně dlouhých etapách a nekonečně strmých stoupáních. Celovečerní snímek s nádhernými scenériemi, atmosférou, hudbou i nevídanými pohledy do velmi intimního zákulisí jednoho týmu, vznikl v roce 100. výročí závodu. Hlavními protagonisty jsou členové stáje Telekom, Zabel, Aldag, Klöden, Vinokurov a zprostředkovaně i Ulrich a Armstrong. I přesto, že Tour ztrácí na prestiži kvůli dopingovým skandálům, patří neodmyslitelně k největším každoročním sportovním událostem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

waits 

všechny recenze uživatele

Zcela pohlcen letošní Tour (Evans porazil A. Schlecka až v předposlední časovce a Contadora nechal pár minut za sebou), kterou letos ČT4 vysílala v přímých přenosech a navíc v HD kvalitě, jsem se dorazil dokumentem o Tour z roku 2003. Film se točí kolem týmu Deutche Telecom, který byl později rozmetán kvůli dopingovému skandálu, ale Danquart nabízí také výjimečné záběry z pradávných Tour (tyhle historické exkurzy mě bavily ze všeho nejvíc). Dvě hodiny jsou lahůdkovou podívanou do zákulisí tehdejší cyklistické elity, k vidění jsou průběhy i závěry etap (známý Armstrongův "kratas" při sjezdu) . Přesto si milovník cyklistiky nemusí nutně tenhle okument opatřovat, stačí si každoročně vyhradit trochu času a sledovat úchvatné výjezdy při Tour na Mt.Ventoux (osobně vyjeto, duben 2012:)), Turmolet nebo Sestriere (na youtube jsou k vidění nedávné výjezdy Merckxe, Armstronga nebo Pantaniho), Giru nebo Vueltě. Pro mě tenhle jsou tyhle akce stejně přitažlivé jako světové šampionáty ve fotbele a hokeji nebo jako olympijské lyžování nebo atletika. Nádhera. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je velice nevyvážený a má celou řadu opravdu velkých mínusů ale na druhou stranu i pár velkých plusů, takže pro fans tour je to určitě must see. Největší mínus, celý dokument se natočil v karavanu a na hotelu týmu T-mobile, takže z ostatních týmů tam není vůbec ale vůbec nic. Dokument také nepoví nic o tour, o závodě, o taktice, o soupeření, o nápadech jak vyzrát na soupeře, a přitom tehdy se po silnici proháněli jedni z nejkombativnějších cyklistů všech dob a rvali se o výhru, řádně posilněni testosteronem a EPOem . Dokument nepoví nic ani o historii závodu, a přitom vznikl ku příležitosti 100 výročí TdF. Dokument má po celou dobu stejný scénář - Každý den je tam pár záběrů z aktuální etapy a potom jak leží cyklisti u maséra a povídají jak jsou unavený, kdo si odřel koleno, jaký byl den a takový obyčejný blábolení, nebo jak sedí v autobusu a jedou do hotelu, a nebo jak leží večer na hotelu a jsou už úplně vyřízený. No takže proč se na ten dokument vůbec koukat? Je tam pár opravdu skvělých sekvencí ze závodu, akční záběry sjezdů, pádů, parádní záběry krajiny, a do toho je výborně vybraná hudba, buď akční, anebo chillout. To audiovizuální propojení má opravdu velký kouzlo a dokáže to navodit až romantickou atmosféru tohoto závodu, kterou ale samotní jezdci zcela jistě v jeho průběhu pocítit nemohou. Kvůli těm záběrům kdy nikdo nic nepovídá a jen hraje hudba se to opravdu vyplatí vidět. ()

Reklama

pOne 

všechny recenze uživatele

Povedený pohled na Tour de France v roce 2003, kdy tomuto nejslavnějšímu cyklistickému závodu bylo 100 let. Mozaika se skládá z krásných obrázků přírodních a architektonických scenérií Francie, efektních "akčních" záběrů ze samotného závodu, pohledů do duše jezdců stáje Telekom a flashbacků do 100leté historie Tour. Vše dohromady funguje. Scenérie berou dech, akční záběry mají šťávu, flashbacky jsou zajímavé, někdy úsměvné. Pasáže s německými jezdci stáje Telekom ukazují jednak, co se závodníkům honí v hlavě, jednak umí odlehčit atmosféru nějakým vtípkem (především scéna, kde si Aldag tahá z batůžku puntíkaté trikoty a komentuje to spolu s Erikem Zabelem, byla zábavná). Česká verze je proložena aktuálními titulky, které divákovi sdělují, kdy byl jaký cyklista spojen s dopingem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako cyklistu přitažlivý i když vousatý dokument.Na dokument je to dost dlouhé. Francii jsem celkem procestoval a nechápu proč je to nejnavštěvovanější evropská země. Příroda nic moc, přelidněno a kultura zdegenerovaná.V dokumentu zazní vtip běžný v té době "jede jako králíček Duracel"(značka baterií) ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný dokument. Jiný díky nádechu lehkého umění,dlouhých melancholických záběrů a hlavně chlácholivou hudební linkou, která, pro znalé cyklistického utrpení, je jakýmsi pohlazením a návratem do cyklistických sedel... kdo alespoň jedenkrát nezažil hlaďák 50km před dojezdem, slinu po dojezdu od ucha k uchu, zamlžený zrak, křeče a tradiční šoupaní klipsen ještě deset minut po startu, nikdy nepochopí a hlavně....................jako by nebyl....-) ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno