Reklama

Reklama

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mojžíš se vrací od Boha k Izraelitům: Soudruzi, mám pro váš jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Podařilo se mi stáhnout počet přikázání z 11 na 10, ale "nezesmilníš" tam zůstalo. Škoda, že Mojžíš v první části necitoval obsah přikázání, když v druhé části to udělal. Teď už se můžeme jen domnívat. Pokud v té desítce něco chybí, pak by to mohlo být: Nesuď! (což doplnil až Ježíš), Daneliucovu hru na přikázání ovšem nemusíme brát vážně. Stejně tak jako expozici: skupina zajatců se vyznačuje podobami předních nacistů. Pak už zbývá jen post-apokalyptický příběh komunity v krajní nouzi: jedinec se propadá do šílenství, ostatní šílence zatím drží jejich vzájemná pospolitost. Třetí, nejvíce konvenční, ale zřejmě i nejpravděpodobnější, směr úvah, by mohla být alegorie na tehdy ještě palčivé a kromě mnoha filmů neřešené "rumunské cesty ke komunismu": Constantin Dinulescu jako sám Ceausescu, parta kolem něj jako jeho spolupracovníci,    Ildiko Zamfirescu (Barbora) Rumunsko jako takové. V tomto případě by bylo i dost místa na nacistické ozvuky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rumunsky je to povodne, v nasej reci to znamena 11 - te prikazanie. Rumunsky reziser Mircea Daneliuc  a jeho tvorbu sice nemusi poznat kadejaky vystudovany filmovy teoretik -elitar, no rozhodne musi jeho tvorbu poznat filmovy praktik. jeho trilogia hrozy, nasilia, odcudzenosti, a vsadepritomnej  zdevastovanej krajiny za rumunskeho diktatora Nicolae Ceausesca. Prvy diel sa volal  Glissando 1985 - Jakob 1988  a  11 -a porunca 1991. Mircea Daneliuc sa tuna dotkol  dokonalosti  : 100 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Volná adaptace knihy "Fenomén Pitesti" autor Paul Goma, uvedená mottem "Věnujeme tento film komunistickému vězení Pitesti-Rumunsko"....Konec války 1945 a nacističtí pohlaváři v čele s Hitlerem jsou pod dozorem spojenců uvězněni v bunkru v zasněžených horách. Místo a zacházení s nimi připomíná něco jako koncentrák, Nálety, útěky, zima. Film ukazuje, jak za těchto okolností vznikne v takové společnosti tyranie, vždy se najde nějaký představitel Zla, který se chopí moci...A proto jedenácté přikázání může znít "Neporoučej jiným!" (review na IMDb)...Film velmi syrový, neurovnaný, nepřehledný, jakoby chvatně natočený s minimálními prostředky na osamělém místě v přírodě...(nikde nejsou žádné titulky) ()

Reklama

Reklama