Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Můj 5 film Kim Ki-duka a musím říci, že jeho rukopis je neoddiskutovatelný, ale bohužel už tak nepřekvapí. Sympatické obsazení a příběh podobný jeho filmu Jaro, léto, podzim, zima... a jaro. I přes to, že se Kim Ki-duk sám vykrádá, tak se jedná o oddychovou podívanou, u které jsem se nenudil. Mé hodnocení 3,5 hvězdičky... ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem obdobný zážitek jako při sledování jiného Ki-duk Kimova filmu Seom. V lecčems srovnatelný je, ovšem výsledný efekt je bohužel rozdílný až nechutně. Nemůžu si pomoct ale Hwal působí odfláknutým dojmem, jakoby Ki-duk Kimovi došla šťáva a nebo jakoby tenhle film natočil za trest a z donucení. Hudba, která nás doprovází celým filmem je sice zajímavá, ale rychle začne lézt na nervy, což výsledný špatný dojem jenom prohlubuje. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Problém Luku je asi i v tom, že ho natočil Kim, a tak všichni očekávali něco úžasného. A i když to je jeden z jeho horších filmů, stále je myslím docela dobrý. Oproti předchozím filmům zde spíše jde o formu, vizuálně (a zpočátku i hudebně) je velmi krásný a působivý, i když vzhledem k tomu, co nabízí příběh, možná občas až moc rozvleklý. A hlavně se Kim začal vykrádat... 70 % ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Kim KiDukova variácia na tému starec a more. Luk nemá filozofično Jara, Leta, transcendentálnosť Bin Jipu, ani surovosť Ostrova. Film môže dosť nudiť, pretože človek má pocit, že je to tak trochu variácia na Ostrov, len namiesto dvojice háčik-srdiečko tu máme zbraň-hudobný nástroj. Do posledných desiatich minút som bol rozhodnutý dať tri, avšak ten záver ma presvedčil, že je hoden vyššieho hodnotenia. Záverečná veta mi vyrazila dych, lebo vtedy som pochopil čo vlastne chcel Kim Lukom povedať. A veru je to niečo úplne iné, než by divák čakal po predchádzajúcej jedenapolhodinovke. A mimochodom to dievča je nenormálne krásne. 8/10 ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další velmi zajímavý film od Kim Ki-duka. Herci hrajou dobře, vztah mezi protagonisty je výborně vystavěn, emoce jsou v pár scénách docela silné a hudební složka je výtečná. Akorát je to jeden z těch artových filmů, který je trochu těžší sledovat, protože tempo je nulové a některé situace se ve filmu prakticky opakují. Takže to chce i trochu trpělivosti. Za tu se vám Kim ale odvděčí svým dalším nadstandartním filmem. 70% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama