Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně jednoduché až primitivní, o to možná zábavnější a hezčí. Hodnocení se v mé mysli zvedalo dokonce až od odpadu a pak postupně došplhalo na konečné tři hvězdy. Ale s obtížemi. Hra na luk byla neskutečně trapná a nevěrohodná, dále nechápu odkud uměla dívka svatební obřad. Velká část scén byla značně vypočítavá, konec je trochu rozpačitý, hudba po několikerém omletí šíleně nepříjemná. Otázek je mnoho, odpovědí málo, zklamání ale nikoliv, od asiatů totiž nikdy nic neočekávám :-) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Kimovi filmy nejsou něčím, co bych nějak mlsal, jsou pro mě takovou tou pomyslnou hořkou pilulkou, po které hodně toužím, ale jakmile ji ochutnám, na další nemám chuť, přesto však doufám, že se mi jednou podaří právě na tu chuť u jeho filmů přijít. Teď už je jasné, že díky Luku to nebude, připadá mi příliš vykonstuovaný a na efekt. Kim moc dobře ví, co u něj mají diváci rádi a tak se s ním v tomto snímku snaží manipulovat, ukazuje mu na pohled úchatnou podívanou, která je však naprosto prázdná. Chvíli jsem měl pocit, že se režisér moc snažil natočit sondu do duše hlavního hrdinu plnou symboliky, ale zároveň jakoby si již uvědomoval, že jeho filmy prostě diváci 'žerou' a doufal, že mu tento experiment projde. Na druhou stranu se dá uvažovat o tom, že Kim vůbec nechtěl podvést diváka a natočil velmi osobitý snímek, který vůbec nechtěl věnovat okolí, ale jen sobě. Mohl do něj dát všechno, hořkosti svého života a sny, co nikomu jinému prostě nic neřekne. Osobní spověď člověka zůstává niterným prožitkem, který pak dokáže naplno prožít pouze on, nebo člověk na stejných vlnách. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ki-duk Kim .. VII. Nečekal jsem od Luku mnoho, předzvěst „špatného filmu“ se táhla už dlouho dopředu. Ale, že si takhle smlsnu, to nečekané bylo.. :-)) ___ Kim Ki-Duk, známý to manipulátor a vypravěč nelogických příběhů zkrátka exceluje a ukazuje pravé dno své nevyrovnané tvorby. Postavy opět téměř nemluví, ale ani se tomu nedivím, když je scénář hotový za pár týdnů, proč by se zdržoval touhle nepodstatnou součástí. Tentokrát nefunguje ani jeho tak oblíbená samoúčelnost a podobné triky s emocemi. Tentokrát zůstává jen širé nekonečné prázdno.. 30%. ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem obdobný zážitek jako při sledování jiného Ki-duk Kimova filmu Seom. V lecčems srovnatelný je, ovšem výsledný efekt je bohužel rozdílný až nechutně. Nemůžu si pomoct ale Hwal působí odfláknutým dojmem, jakoby Ki-duk Kimovi došla šťáva a nebo jakoby tenhle film natočil za trest a z donucení. Hudba, která nás doprovází celým filmem je sice zajímavá, ale rychle začne lézt na nervy, což výsledný špatný dojem jenom prohlubuje. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Vykuk se v tomhle filmu nezapře. I když s tentokrát v samoúčelnostech omezuje jen na drobnosti typu týrání drůbeže, přesto má Luk bohužel blíže k jeho starší tvorbě (vyplňující spíše autorovy úchylné potřeby) nežli k té novější, smysluplné. Ono ne, že by tu bylo všechno úplně špatné, celkově spíš naopak, ale... jak to říct, bez spoilerů to bude moc bezzubé, ale tak co... Prostě je tu okamžik, kdy se film rozjede ve WTF stylu a pak je těžko ho hodnotit kladně. Nadprůměr spíš za to, že mám ten film radši za sebou než před sebou. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama