Reklama

Reklama

Zpět k pramenům

(seriál)
Česko, 2005, 4 h 40 min (Minutáž: 20 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbí, nejen pro to, že sem náruživý vodák tělem i duší, ale i pro to, že tenhle seriál je parádně uklidňující... Je zajímavý sledovat přiběhy jednotlivých řek, od soutoku až po samotný pramen. A to mě napadá hnedka jedna písnička - Půjdem zpět k pramenůůům, k vodě a kamenům... :o). Je to sice takový béčko, ale chytlavý jak zvon. Je vidět, že Luděk Munzar přesně ví, o čem mluví a že má k české přírodě více než vřelý vztah. Navíc je to moc dobrej nápad vydat se na cestu k samotnému pramenu řeky. Některé prameny jsou téměř neobjevené, některé naopak, ale všechny mají pro řeku existenční důležitost :o)). to sou mi kecy takle po ránu... ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Třináctidílný český seriál Zpět k pramenům jsem si jako milovník přírody a cestování nemohl nechat ujít. Navíc jsem si byl jistý určitou kvalitou pořadu, protože se jednalo již o třetí podobný seriál, který moderoval Luděk Munzar. Ten nás nejdříve provedl po rozhlednách, pak jsme s ním lezli po stromech a nakonec jsme putovali po proudu našich řek od soutoku k pramenům. Takový počin velice rád chválím, protože nic takového tady ještě nebylo a tvůrce seriálu Bedřich Ludvík by měl za tento nápad dostat pochvalu před nastoupenou jednotkou a diplom ručně podepsaný. Dokonce šikula Béďa natočil i ústřední a potažmo jedinou píseň - Půjdem zpět k pramenům, K vodě a kamenům a tak dál.....ta melodie je tak vlezlá a navíc jsme ji slyšeli v každém díle pětkrát, takže se z pěkné pobrukávačky stala nepříjemná odrhovačka. Zato řeči, které vedl Munzar třeba u soutoku nebo některého z pramenů, za to skvělé povídání tleskám. Měl jsem pocit, že ty romantické věty vyslovuje od srdce a nejedná se o naučený text. Byla ovšem škoda, že se po jednotlivých řekách proletělo tak rychle a nebylo více věnováno památkám a zajímavostem, které se po proudu nacházely. Pouze když tam byla nějaká přehrada, dozvěděli jsme se nějaké informace o tomto vodním díle. Nicméně chválím každý počin přibližující českému divákovi naši krajinu a památky. Není totiž nutné vyrážet vždy za hranice ČR, když je u nás tolik pěkných věcí a přírody. Nejen proto hodnotím seriál Zpět k pramenům třemi pramenitými hvězdami ***. ()

Reklama

pevico 

všechny recenze uživatele

Zajímavej seriál o místech, kam se každý nepodívá. Ale pan Munzar by si mohl alespoň předem připravit, co má vlastně povídat..a ta příšerná písnička, to je hrozný!! Nějakej známej nebo dokonce příbuznej režiséra, jinak neni možný, aby se to tam dostalo. Stejně příšerný má i ty písničky o stromech, pražských věžích a kusu dřeva..!! ()

Lavi 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o české dokumentární cykly tak....jen houšť. Tohle jsou hezké, zajímavé a základní informace, možná teda těžící z popularity "rozhleden", každopádně dívat se na pana Munzara s hrníčkem v ruce (já i on) tomu se říká pohoda. Nutno poznamenat, že mám za sebou semestr hydrologie. To asi člověka deformuje. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Omluvte prosím a ignorujte následující text, který nic nevypovídá o seriálu samotném: Povinná součást hodin zeměpisu s prof. Dvorníkem v našem skromném ústavu... Tento dokumentární cyklus navždy zůstane v našich srdcích jakožto památka na nezastavitelné záchvaty smíchu, které v nás vyvolávala už úvodní znělka :) A jakmile se ozvalo souvětí "obligátní hrneček" - to byla teprve erupce :) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Původně se dokumentární cyklus “Zpět k pramenům“ mohl dočkat 24 dílů, ve kterých by bylo zmapováno 64 pramenů řek. Nakonec se natočilo jen 13 dílů, ve kterých jsme mohli vidět prameny 44 řek z celé České republiky. (Stocki)
  • Z původního dvoustránkového námětu během několika let vzniknul osmdesáti stránkový námět a samotné natáčení s průvodcem začalo 18. května a skončilo 5. června 2004. (Stocki)
  • Čtyři dny kameraman Josef Nekvasil proseděl ve vrtulníku Robinson 22 a vzniklo tak na 20 hodin leteckých záběrů. (Stocki)

Reklama

Reklama