Reklama

Reklama

Pomsta kameramana

(neoficiální název)
  • Ruské impérium Mesť kiněmatografičeskogo operatora (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Ruské impérium, 1912, 12 min

Obsahy(1)

Pan a paní Broukovi mají klidný domov a manželství. Pan Brouk často jezdí za prací do města a obvykle skončí v nočním klubu. Dnes večer tam vystupuje překrásná tanečnice – vážka. Pan Brouk soupeří o její přízeň s lučním koníkem, kterého nevybíravě inzultuje. Netuší, že koník je filmový kameraman, odvádí si tanečnici do romantického hotýlku, ale tam již číhá zhrzený nápadník s kamerou... Další unikátní „stop-motion“ snímek z hmyzí říše od Wladyslava Starewicze. (J.Connor)

(více)

Recenze (55)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Říkáte si, že je to docela dobře rozpohybované s ucházejícím dějem? Tak se pořádně podívejte na rok výroby. Ano, s tímhle polský amatérský entomolog Starewicz předběhl dobu mílovými kroky. Nejen formou, ale i tématem. Ani naše Večerníčky dělané shodnou stop-motion technikou, které jsou kolikrát mladší i o osm desetiletí, nevypadají zase o tolik lépe. Navíc nejde o vítězství (fantastické) formy nad obsahem. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Dokonalá stop-motion animace hmyzu, kdy se všechny části těla naprosto přirozeně pohybují v náročných scénách jako je např. bitka dvou brouků apod. a není tu vidět snad jediný zásek nebo zbytečné prodloužení záběru. Tento snímek je kouzelný, napínavý, má skvělý děj a práce s loutkami je naprosto úchvatná. ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Pokud si skutečně, ale skutečně uvědomíte a ne jen konstatujete, že jde o dílko z roku 1912 (tehdy se narodila moje prababička), musíte být tímto nadčasovým krátkým filmečkem okouzleni. Navíc i obsahem je rozkošný.O vztahu pana Brouka a paní Broukové, o nevěře,žárlivost a pomstě :-). Klobouk dolu a hluboká poklona. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

opravdu nejde nevyzdvihnout originalitu a styl tohoto animáku, který si určitě i po století zaslouží pozornost, i když příběh není nijak zvlášť vydařený. Přesto dám slabé 4 hvězdy a odkazy na něj tu taky najdete - po těch letech už autorská práva vypršela. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Téměř zapomenutý zakladatel stop-motion animace. Jeho loutkové filmy byly původně určeny dětem, ale entomologická vášeň, díky níž jsou Starewiczovi hrdinové převážně z řad brouků, kobylek, žab a podobné havěti, způsobila, že jeho filmy vedle polohy roztomile-pohádkové mají i vysoký faktor bizarnosti. A kromě toho jsou na dobu svého vzniku neuvěřitelně technicky dokonalé. Jedním z jeho nejzajímavějších filmů je právě "Kameramanova pomsta", kde doma se nudící brouk vyrazí do šantánu, tam posléze sbalí fešnou vážčí tanečnici, se kterou skončí v hodinovém hotelu. Jsou ovšem "in flagranti" zachyceni kamerou investigativního kobylko-reportéra. Broukova manželka ale doma také nezahálí..... Neuvěřitelný filmeček, který ani po tolika letech neztratil nic ze svého půvabu. ()

Zajímavosti (2)

  • Film na filmovém festivale v Miláně roku 1914 získal zlatou medaili. (Mr.Ocek)
  • Starewicz byl režisérem Přírodopisného muzea v Kovnu, dnešní Litva, kde měl na starost vzdělávácí dokumenty. Ačkoliv chtěl natáčet s živým hmyzem, byl nucen natočit tento film za pomocí loutek brouků z drátu a vosku, neboť živý hmyz mu utíkal z pod světla, popřípadě hynul. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama