Reklama

Reklama

Švec a čert

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1989, 14 min

Obsahy(1)

Výpravná loutková pohádka. Režie, animace Milan Šebesta. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

anais 

všechny recenze uživatele

Ševce navštíví čert a nabídne mu lepší živobytí, jen za podepsání smlouvy. Švec odmítne, ale čert ho podvede, a k podpisu dojde. Zahálka však pracovitému člověku nesedí, tudíž švec opět začne pracovat, a s každou spravenou botou se vrací ke svému původnímu živobytí. Hezké, moralistické, pro děti jak dělané. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina švec svým účesem prokázal, že zvěsti o zaostalosti české vesnice devatenáctého století se rozhodně nezakládají na pravdě, neboť sem evidentně dorazilo hnutí punkáčů již dobrých osmdesát či sto let před svým vznikem. K přihlédnutím ke ševcovu číru se dá říct, že se minul povoláním.. víc by zúročil svoje předpoklady, kdyby se stal místo příštipkářem třeba malířem pokojů, protože by místo rukama mohl pracovat hlavou. Pohádka má výrazné poučné poselství, ukazuje dětem, jak důležité je dávat při vyučování pozor a pořádně se na řemeslo připravit, protože případná nepozornost či chyba může vést nejen k povrchovému či hlubokému zranění, ale může se stát doslova cestou do pekel. Také se mi líbilo, jak je zde čert vykreslen jako poťouchlé stvoření, které nedrží slovo a podvádí, a také není žádným supermanem, ze dvou stavení ho vyhodili, protože se nenaučil hrát pořádně na dudy. I když mě tak napadá, že superman asi na dudy hrát vůbec neumí? ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Příběh: moc pěkná pohádka o tom, že jen pěkné skříně, oblečení, dobré jídlo... (a další podobné požitky) člověka nenaplní. Loutky se mi sice tolik nelíbily, ale zmíněný příběh (včetně jasně záporné postavy čerta) u celé naší rodiny bodoval. Zajímavé komentáře: anais, pytlik... ()

Reklama

Reklama