Reklama

Reklama

Krutost podvědomí

(festivalový název)
  • Kanada Subconscious Cruelty

Obsahy(1)

Jeden z nejznepokojivějších filmů vůbec. Hluboké ponoření do nitra lidských emocí, za hranice zkušenosti, do oblastí podvědomé posedlosti, krutosti, náboženských a ponurých sexuálních obrazů. Prvořadě vychází film z dualismu lidského mozku, a tedy i duše, kde levá hemisféra zajišťuje sebeovládání a rozumovou úvahu a pravá intuici a spontaneitu.

V první části ze čtyř - Ovarian Eyeball - jsme žádáni, abychom otevřeli náruč zcela novému způsobu vnímání. Podle vypravěče souvisí to, jak vidíme sami sebe, s tím, jak se díváme na okolní svět. Aby svou tezi dokázal, přijde k nahé ležící ženě a rozřízne ji skalpelem břicho. Z něho vyndá oční bulvu jako stvrzení „vnitřního pohledu“. Zbylé tři příběhy jdou v mnohém ještě dále.

Barevně upomíná Subconscious Cruelty jiného básníka filmového sadismu, Daria Argenta, a i když Karim Hussain jako vizionář pro širší publikum selhává, dá se v jeho prospěch hovořit o „vyšším stupni umění". (Shadwell)

(více)

Recenze (74)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pre koho bude film nepríjemný? Pre senzitívne feministky, bigotných kresťanov a ľudí, ktorých znepokojí aj krvavý steak? Videl som všetko možné, nechválim sa, je to proste fakt. Od talianských mäsiarov, cez ázijských úchylákov až po tých ostatných, vnútornostiam holdujúcich béčkarov a céčkarov. Mám zmáknuté aj nejaké tie experimenty. A poviem vám, že ako zábava je to naprostá katastrofa, ako zdeľovanie nejakého vyššieho myšlienkového presahu je to sh!t a ako prehliadka súcnych gore ( za ktoré je vlastne tá moja jedna hviezda ), je to dokonalé. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Karim Hussain je v první řadě klaun. Teprve potom provokatér. A jen tak mimochodem zručný filmař. Obrazy, jež nabízí Subconscious Cruelty, jsou očekávatelné a snadno dešifrovatelné. Dávám přednost hlubšímu ponoru a pregnantnějšímu (zároveň však subtilnějšímu) způsobu uměleckého vyjádření. Čili Merhige opět vítězí. Nejspíše definitivně, a především na celé čáře (IMHO, leč s vědomím souvislostí, a proto s naprosto čistou a vztyčenou hlavou). ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, co si o filmech jako je tento mám vůbec myslet. Samozřejmě kromě toho, že rejža a asi i herci, a producenti, a asi taky diváci (včetně mne) nejsou ani trochu normální. Několik příběhů, které se pohybují na hranici porna - hororu - mysteriózního psycha, a jeden je horší (nebo někdo by možná řekl lepší) než druhý. Já bych jen poznamenal, že pokud přežijete ten první, který je - zvlášť pokud se nad ním hlouběji zamyslíte - opravdu asi tím nejúchylnějším co se dá na obrazovky přinést, tak pak už je zbytek taková selanka - například druhý je takové příjemné povídání o sexuálním aktu se samotnou přírodou... Ještě pár slov k hodnocení - tomuto filmu se dá dát jen maximální počet hvězdiček (pokud jste úchylný magor) nebo odpad! (pokud se řadíte ke konzumnímu stylu společnosti) a nebo jako já, alibisticky, někam doprostřed... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Táto snímka povznáša násilie, mučenie a zvrhlosť na hodnotné umenie. Znie to viac menej paradoxne ale myšlienkovo to bolo naozaj plné. Tie existenciálne psychologické monológy ma nesmierne zaujali. Je to síce choré a zvrátené ale rozhodne to malo výpovednú hodnotu. Dokonca by som tvrdil, že obsahovo išlo hlavne o samotný ľudský život. Niečo ako presný opak snímky Tree of Life od Terrenca Malicka. Proste tá istá téma iba s diametrálne odlišného pohľadu. Teda s toho psychicky narušeného. Hlavne sa tu oslavovalo samičie lono ako brána života. Prvá polovica mi vyrazila niekoľko krát za sebou dych, bolo to niečo neuveriteľné.. V strede sa tempo s novým príbehom akosi pozastavilo, časť na lúke išla mimo mňa, ale nakoniec sa to zakončilo tak ako začalo. Drsne, tri ženy pojedali Ježiša. 4,5* Takéto niečo sa každý deň nevidí. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Nesmírně těžko hodnotitelný film, který si hodnocení možná ani nezaslouží, protože po pouhém jednom zhlédnutí mám pocit, že z celkové jeho hloubky jsem uzřel jen samotnou hladinu, kterou jsem nedokázal proniknout. Jsem si jist, že pod jejím odrazem se otvírá další svět, další pohled, který vrhne na celý film nové světlo a umožní mi pochopit množství Hussainových náznaků a kritik, které jsem tentokrát nedokázal vstřebat. Celá projekce byla výletem do naprosto jiného světa, drsného, depresivního, přesto pravdivého a zvláštně fascinujícího. Snad se brzy odhodlám k další projekci a pokusím se proniknout pod povrch, snad jen trochu, protože dno, je-li tu vůbec, bude v tak temné hlubině, že snad ani využitím všech smyslů nebude dosažitelné. A i kdych se neodhodlal, jedno je jisté. Subconscious Cruelty, který zaujme už jen samotnou fantastickou vizuální stránkou, dokreslenou skvěle padnoucím hudebním doprovodem, z paměti už nikdy nevymažu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2000 na filmovém festivalu v Sitges ve Španělsku. (ČSFD)
  • Film se natáčel skoro 6 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama