Reklama

Reklama

Tajemství Mayů

  • Kanada Mystery of the Maya
Dokumentární / IMAX / Krátkometrážní
Kanada / Mexiko, 1995, 38 min

Obsahy(1)

Hluboko v džunglích Mexika a Guatemaly, až na poloostrově Yucatán leží pyramidy, chrámy a paláce Mayů. Zatímco Evropa dřímá v dávných časech, tento vyspělý národ pozoruje oblohu, vytváří písmo, kalendáře a dělá ohromné pokroky v matematice. Bez použití kovových nástrojů, tažného dobytka a kola dokázali Mayové postavit rozsáhlá města s úžasnou architektonikou přesností a rozmanitostí. Film byl natáčen na mnoha posvátných místech Střední Ameriky, včetně Palenque, Tikal, Tulum, Chich`en a Itz`a, Copal a Uxmal. Odhalte kulturu, dovednost a historii mayské civilizace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Zajímavý IMAX dokument poodkrývající tajemství historie Mayů, jejich památek a odkazu, k jehož poznání dnes moderní věda jen velmi obtížně skládá mozaiku poznaků vycházejících z toho mála nejasných fragmentů, které po této významné civilizaci původních obyvatel Střední Ameriky zbyly. Zaručeně nejlepší část je rekonstrukce objevení hrobky krále Pakala v r. 1952 (se známým záhadným sarkofágem proslaveným díky Dänikenovi, který v něm vidí mayského "kosmonauta"), kdy má divák doslova pocit, že dýchá studený zatuchlý vzduch vycházející ze stovky let uzavřených prostor. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Kvuli tomuto dokumentu jsem investoval 89kc do casopisu Enigma, jehoz bylo "Tajemstvi Mayu" prilohou na DVD. Cekal jsem DOKUMENT o mayske civilizaci a predevsim o vedach, jimiz Mayove vladli nejvice, tedy matematikou a predevsim pak astronomii. Avsak to, co tento dokument nabidl, mne spise pripominalo nejaky popularne-naucny porad pro deti do 15ti let. Prakticky nulove zminky o mayske astronomii, vyjma vyjmenovani planet, jejichz obeh kolem Zeme dokazali vypocitat, me vskutku zklamaly. Nehlede na to, ze v dokumentu absolutne nebylo zmineno nic o tom, ze v roce 2011 konci maysky kalendar - cekal jsem odbornou sondu tykajici se tohoto tematu, nalezl jsem vsak pouze pekne zabery na stare mayske architektonicke pamatky. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak nezáživně-nudný nicneříkající dokument. Naštěstí to nebylo příliš dlouhé, což je jedním z mála kladů tohoto filmu a názornou ukázkou, že i populární a zajímavé téma jde udělat jinak než zajímavě. ()

Jablek 

všechny recenze uživatele

Hezky se na to dívá, ale nic to neříká... Mayská kultura je velice zajímavá, ale tenhle dokument to moc neukazuje. Ty vsuvky s malym ptajícim se klukem mi tam taky přisly zbytečný. (chvíli sem přemejšlel, jesli to nebylo točený na zakázku pro státní školy) ()

Reklama

Reklama