Reklama

Reklama

Otec, matka a já...

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1990, 21 min

Režie:

Igor Chaun

Scénář:

Igor Chaun

Kamera:

Jan Velický

Obsahy(1)

Stylizovaný dokument "Otec, matka a já..." vznikl v Česko-slovenské televizi z iniciativy francouzské televizní společnosti LaSept, která vyzvala několik mladých evropských tvůrců k autorské sebereflexi na společné téma: mé dětství, moji rodičové... Snímek je volnou variací na téma, započaté již v "Nejkrásnějším portrétu" - vyrovnávání se se svým dětstvím, se svými rodiči. Film byl dokončen v desetiminutové verzi do povídkového televizního filmu společnosti LaSept a v jednadvacetiminutové verzi pro Československou televizi, kde byl uveden v lednu 1991. Film získal cenu Českého literárního fondu za debut pro rok 1990, druhou cenu za kameru na Festivalu FAMU 1991, třetí cenu za dokumentární režii na Festivalu FAMU 1991, tamtéž hlavní cenu Zlatý Evžen za "přínosné dílo v oblasti kinematografie". Na mezinárodním festivalu filmových škol CILECT 1991 v Karlových Varech získal druhou cenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Hodně osobní dokumentární ohlédnutí za vlastní minulostí. Netrvá ovšem 31 minut, jak je tu avizováno, ale o deset méně. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpravidelnějších projektů co jsem kdy viděl točit o své rodině, to chce hodně odvahy. Možná pod dojmem: jen pravda Tě osvobodí se Chaun později "vrhnul" na duchovní cestu, aby v osvobozování se pokračoval.. ()

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Spíš než upřímná výpověď to na mě působilo jako příšerná exhibice s výraznými narcistními prvky. Tolik zahleděnosti k vlastní osobě se jen tak nevidí. ()

Super8martiN 

všechny recenze uživatele

Páni, silná věc, která za 21 minut předá tunu emocí. Začínám Igora Chauna vidět, jako velký český nevyužitý potenciál. Z tohodle prostě cítíte nechutnou upřímnost, přirozenost a hlavně nahlédnutí do intimností docela zajímavé a nemocné rodiny. ()

Petrhapka 

všechny recenze uživatele

Stylizovaný dokument "Otec, matka a já...", jak už název napovídá, jedná se o osobní zpověď režiséra Igora Chauna. Sám autor Vás vtáhne krásným vyprávěním, podloženým vlastní hudbou svého otce Františka Chauna. Který jak se později dovídáme vede umělecký možná až bohémský život, kdy svém bytě na Letné maluje obrazy a skládá hudbu. Popisuje zde své dětství, život své matky, která díky samotě, a né uplně jednoduchým životním situacím rychle stárne a postupně přichází o rozum. Dokument nese až naturalistickou výpověď o vnímání vlastní rodiny a snaze o absolutní pravdivost, ta se ostatně objevuje i v jeho další tvorbě ale i v osobním životě, filmy proto točí převážně podle vlastních scénářů. ()

Reklama

Reklama