Reklama

Reklama

Nirvana Unplugged In New York

(koncert)
  • USA Unplugged: Nirvana

Obsahy(1)

Zřejmě nejpovedenější záznam akustických ,,unplugged" vystoupení prezentovaných hudební stanicí MTV - Nirvana Unplugged.

Track listing: 1. "About a Girl" (Cobain) – 3:37
2. "Come as You Are" (Cobain) – 4:13
3. "Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam" (Kelly/McKee; The Vaselines cover) – 4:37
4. "The Man Who Sold the World" (David Bowie cover) – 4:20
5. "Pennyroyal Tea" (Cobain) – 3:40
6. "Dumb" (Cobain) – 2:52
7. "Polly" (Cobain/Nirvana) – 3:16
8. "On a Plain" (Cobain/Nirvana) – 3:44
9. "Something in the Way" (Cobain/Nirvana) – 4:01
10. "Plateau" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:38
11. "Oh Me" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 3:26
12. "Lake of Fire" (Kirkwood; Meat Puppets cover) – 2:55
13. "All Apologies" (Cobain) – 4:23
14. "Where Did You Sleep Last Night" (Traditional, Arranged by Leadbelly) – 5:08 (Radek99)

(více)

Recenze (138)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Nirvanu jsem nikdy moc neposlouchal, takze jsem omrknul tento udajne kultovni zaznam unplugged koncertu ve kterem meli kluci sanci se mi predvest. Na prvni pohled to vypadalo, ze dorazila skupinka vagusu, kteri si privedli na pomoc kolemjdouciho mexikance, nejvetsi fun je ale rozhodne Dave Grohl za mlada v rolaku. Kurt Cobain je jinak docela sympaticky a umi hrat na akustickou kytaru, co je ale vtipne paradoxni jsou texty k songu "Come As You Are", kde si stezuje, ze nema pistoli, tento problem vsak pozdeji v poradku vyresil. Potesujici byla zminka o Nine Inch Nails a cover Davida Bowieho "The Man Who Sold The World". Celkove vzato je to prijemna kytarova session, na ktere ale rozhodne nevidim nic kultovniho, obzvlast, kdyz se ke skupine v druhe casti pripojilo duo nejakych vlasatych noob brothers. 7/10 ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - V době, kdy bylo toto živé vystoupení natočeno, již vznikala Unplugged jako na běžícím pásu. Tedy nijak originální (v oblasti tvrděrockové "předběhla dobu" Tesla se svou "skorounplugged" řadovkou Five Man Acoustical Jam z r. 1990, ale móda skutečných unplugged vystoupení přišla až v r. 1992 díky přelomovému albu Erica Claptona; mimochodem - jiná legenda grunge rocku Alice in Chains natočila v tomtéž roce nečekaně akustické, ovšem výborné EP Sap, čímž ukázala, že unplugged jsou schopny zahrát i skupiny, které obvykle týrají struny elektrických kytar), přesto (a to píšu i přestože Nirvana by se do mé první dvacky nejoblíbenějších rockových skupin možná ani nevešla) je toto vystoupení NÁDHERNÉ, ÚŽASNÉ, NEZAPOMENUTELNÉ. Nejen pecky z druhého komerčně nejúspěšnějšího grungerockového alba všech dob Nevermind /prodalo se 10 melounů/ (Come as You Are, Polly, On a Plain či balada Something in the Way) /to jen tak mimochodem, abych pozlobil zatvrzelé fandy Nirvany - "souboj" tehdy vyhráli Pearl Jam s debutovým albem Ten - prodalo se ho 12 melounů/ či následujícího In Utero (Pennyroyal Tea, Dumb, All Apologies) nebo asi největší hit z neučasného debutu Bleach - About a Girl, ale i skvělé coververze Davida Bowieho, The Vaselines či Meat Puppets - to je zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Fanouškům "Seattle" mohu doporučit též unplugged již zmíněných Pearl Jam, který se vysílal i na ČT2 (v první části pořadu zazněli Queensryche, kteří jsou sice trošku stylově jinde, ovšem zážitek to byl neméně silný...). Holt, unplugged vystoupení se málokdy nevydařila, proto i při hodnocení vynikajícího Nirvana Unplugged In New York polovinu poslední hvězdy nechávám schovanou, třeba pro nějaký výjimečný ne-unplugged live koncert... ()

Reklama

blixadovan 

všechny recenze uživatele

V "beznapěťovém" provedení mají písně Nirvany místy až magickou sílu, Cobain strhává svým nechtěným charismatem veškerou pozornost na sebe. Na první pohled je vidět, že je duchem někde jinde a že tento svět již pro něj světem přestal být. V kontextu blížících se událostí se jednalo o naprosto dokonalou zádušní mši se vším všudy. ()

Mihail123 

všechny recenze uživatele

Najúžasnejšie vystúpenie aké som kedy videl. Najlepší koncert z poradu MTV Unplugged. Výber pesničiek nezahrňuje ich najväčšie hity, ale aj tak sú pesníčky vynikajúce. Kurt Cobain dokázal že nie sú len tuctová dotrhaná rocková kapela, ale že dokážu zahrať aj prekrásne akustické vystúpenie. MIestami to vyzeralo ako na pohrebe - Kurt to tak chcel - o pár mesiacov to dávalo akýsi zmysel. ()

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Nikto si v novembri 1993 nevedel predstaviť, že hlučná, rebelantská grunge kapela môže zahrať jeden z najlepších koncertov priamo v sérii Unplugged v komornej atmosfére. A vida, zrodil sa z toho, trúfam si povedať, najlepší koncert z celej série. Záznam koncertu si veľmi rád vypočujem zo zlatistého priesvitného vinylu, ktorý si strážim ako oko v hlave. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Během zkoušek upozorňovali manažeři Nirvany bratry Kirkwoodové, kteří vystupovali jako hosté, aby před Kurtem nepokuřovali mariuhanu. Tohle bratry obzvlášť vytáčelo, protože Kurt se na zkoušky věčně dostavoval se zpožděním a ve zjevné náladě. (kornitko)
  • Koncert nebyl tak docela "unplugged", protože kapela měla zesilovače a bicí, byť s tlumiči a štětkami. Jeff Mason pro vystoupení vymyslel přesnější název: "Měli by tomu říkat "Nirvana - ztlumeně". (kornitko)
  • Necelé dva roky po smrti Kurta Cobaina v roce 1996 záznam vyhrál Grammy za nejlepší alternativní album. Nominováni byli rovněž i Foo Fighters se stenojmenným albem, které nahrál sám Dave Grohl, bývalý bubeník Nirvany. (GreatestFan)

Reklama

Reklama