foto

Kurt Cobain

  • nar. 20.2.1967
    Aberdeen, Washington, USA
  • zem. 5.4.1994 (27 let)
    Seattle, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kurt Donald Cobain se narodil v malém americkém městečku Aberdeen. Matka se živila jako číšnice, otec byl automechanik. Už od raného věku jevil zájem o muziku a obdivoval skupiny jako Black Sabbath nebo Led Zeppelin. Jeho dětství ovšem poznamenal následný rozvod rodičů, který Kurt velice těžce nesl.

V 17-ti letech odešel z domova a stal se z něj rebel, chodící po ulicích a píšící různá hesla. V té době jej kamarádi přivedli k punku a Kurt začal poprvé snít o založení vlastní kapely. Povedlo se mu to v roce 1986 a nově vzniklé hudební těleso dostalo název Nirvana.

Během pouhých pěti let se Nirvana proslavila po celém světě a nesmírně zpopularizovala na hudební scéně do té doby nepříliš známý styl grunge. Jedná se o jakousi směsici rocku a punku, jejíž důležitou součástí jsou texty pojednávající o úpadku dnešní komerční společnosti a mezilidských vztazích. Kurt Cobain – zpěvák a frontman kapely se stává možná největší rockovou ikonou 90. let. V r. 1992 se Kurt žení s herečkou a zpěvačkou Courtney Love (známá například z Formanových filmů LID VERSUS LARRY FLYNT nebo MUŽ NA MĚSÍCI). A o šest měsíců později se narodí jejich jediná dcera Frances Bean Cobain. Bohužel už v té době Kurt bojuje se svou narůstající závislostí na alkoholu a drogách.

3. 3. 1993 je hospitalizován po neúspěšném pokusu o sebevraždu (předávkování sedativy). Měsíc nato znovu podstupuje odvykací kúru ze závislosti na heroinu. Kurt, však posléze z léčebny utíká a ukrývá se na své chatě poblíž Washingtonského jezera.

8. 5. 1994 bylo nalezeno jeho mrtvé tělo elektrikářem Garry Smithem. Vedle něj ležela brokovnice a dopis na rozloučenou. Policie uzavřela případ jako sebevraždu, avšak jeho smrt je dodnes zahalena celou řadou nejasností. Například proč si v osudný den píchl třikrát větší dávku heroinu než obvykle a jak mohl v takovém stavu uzvednout těžkou loveckou pušku. Proto mnoho jeho skalních fanoušků věří, že šlo o vraždu.

S Kurtem Cobainem odešel nejen skvělý muzikant, ale i starostlivý otec a člověk, jenž dokázal svým charizmatem a životním stylem ovlivnit značnou část své generace. Po jeho smrti se Nirvana rozpadla. V dopise na rozloučenou Kurt mimo jiné napsal:

„Je lepší shořet, než vyhasnout!“

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2004 Nirvana: With the Lights Out - a.z.

TV seriály

2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Nová televize (S05E07) - a.z.

Dokumentární

2015 Kurt Cobain: Montage of Heck - a.z.
The Glamour & the Squalor - a.z.
2012 Too Young to Die (TV seriál) - a.z.
2008 100 Greatest Hard Rock Songs (TV film)
2007 Sedm epoch rocku (TV seriál) - herec, a.z.
The Last 48 Hours of Kurt Cobain (TV film) - a.z.
2006 Kurt Cobain - About a Son
Nirvana - The Definitive Critical Review
2005 NotNa
The Work of Director Anton Corbijn (video kompilace)
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
2001 25 Years of Punk (TV film)
1998 Kurt & Courtney - a.z.
1996 Hype! - a.z.
1994 Freaks, Nerds & Weirdos (TV film)
Nirvana Live! Tonight! Sold Out!! (koncert)
1993 Nirvana Live and Loud (koncert)
Nirvana Unplugged In New York (koncert)
1992 1991: The Year Punk Broke
Nirvana: Live at Reading (koncert)
1991 Nirvana: Live at the Paramount (koncert)
1989 Unplugged (TV seriál)

TV pořady

1993 MTV Video Music Awards 1993 (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Nirvana - Heart-Shaped Box (Director's Cut) (hudební videoklip)
2009 Nirvana - In Bloom Collection (hudební videoklip)
2002 Nirvana: You Know You're Right (hudební videoklip)
1994 Nirvana: Talk To Me (hudební videoklip)
1993 Nirvana: Heart-Shaped Box (hudební videoklip)
Nirvana: Sliver (hudební videoklip)
1992 Nirvana: Come As You Are (hudební videoklip)
Nirvana: In Bloom (hudební videoklip)
Nirvana: Lithium (hudební videoklip)
1991 Nirvana: In Bloom (Alternate Version) (hudební videoklip)
Nirvana: Smells Like Teen Spirit (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2004 Nirvana: With the Lights Out

Hudební videoklipy

2002 Nirvana: You Know You're Right (hudební videoklip)
1993 Nirvana: Heart-Shaped Box (hudební videoklip)
Nirvana: Sliver (hudební videoklip)
1992 Nirvana: Come As You Are (hudební videoklip)
Nirvana: In Bloom (hudební videoklip)
Nirvana: Lithium (hudební videoklip)
1991 Nirvana: In Bloom (Alternate Version) (hudební videoklip)
Nirvana: Smells Like Teen Spirit (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(88)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace