Reklama

Reklama

Portrét krále komiků

všechny plakáty
Československo, 1987, 17 min

Připomenutí životních osudů i umělecké dráhy Vlasty Buriana se věnuje také méně známým skutečnostem, zvláště divadlu - a to od počátků v kabaretech až po provozování vlastního divadla. Vznikla pestrá koláž z dochovaných fotografií a dobových plakátů, nechybějí ani úryvky z hraných filmů či svědectví pamětníků. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

Paity 

všechny recenze uživatele

Josef Abrhám se uhal velmi dobře role průvodce po historii umělecké dráhy krále komiků Vlasty Buriana, ale i jeho celkových životních trampot. Bohužel by si ale dokument zasloužil více než jen ubohých 17 minut. Přesto cením hodně vysoko. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sice o trochu slabší než předchozí tři (viděl jse všecky) ale stále se jednalo o dobře odvedeno práci, zvláště když se natom podíleli zkušení rutinéři z oblasti historie filmu Pavel Taussig a Karel Čáslavský oba jako odborní poradci a oba uvedeni v titulcích Jako celek který se prostřednictvím různých dobových fotografií, dokumentačních materiálů z osobního archivu, divadelních programů, ukázek z hraných celovečerních filmů a různých výpovědí pamětníků si myslím že se zdařil a vytvořil tak čistý obraz herce, člověka a sportovce Vlasty Buriana. Těch osmnáct minutek z příjemným Abrahámovým hlasem sice uteklo jako voda, ale co naplat, alespoň jsme se něco nového dozvěděli a nebo si třeba jen tak osvěžili paměť . ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jedno z prvních dokumentárních zpracování pozoruhodného životního osudu Vlasty Buriana je mimořádně vstřícným krokem k pozdější soudní rehabilitaci komikova uměleckého jména. Na pravou míru je uvedena jak Burianova problematická činnost za války, tak jeho poválečná dehonestace, což je nutné vnímat v rámci vzniku dokumentu jakožto malou společenskou revoluci (Burian byl oficiálně pokládán za kolaboranta a buržoazního šaška). Vysloveně exkluzivní jsou pak záběry ze soukromí a společenských událostí, jakou bylo například Burianovo válečné vystoupení v paláci Lucerna. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Extremne kratke dielo o legende, akou Buriuan nepochybne bol ...... a v mysliach a srdciach divakov bude zit este sakramentsky dlho ...... 100 % ()

Reklama

Reklama