Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasický film Raje Kapoora o milostném vztahu pronásledovaném osudem se odehrává v Bombaji. Syn bohatého obchodníka potká dceru chudého rybáře a oba se do sebe okamžitě zamilují. Rodiče ovšem nesouhlasí... Neuvěřitelně úspěšný film byl v době svého vzniku jako závan čerstvého větru a ovlivnil mnoho módních trendů. (Festival bollywoodského filmu)

Recenze (3)

lenuse 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděla lepší staré indické filmy. Jediné, co mi trochu vyrazilo dech, byla Dimple Kapadia, která otevřela dveře neznámému cizímu člověku jen v bílém mini kombiné, pod kterým prosvítala černá podprsenka a spodní kalhotky, a její babička byla u toho a vůbec jí za to nevynadala, jak chodí otevírat návštěvám. :))) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Snímek Bobby (jméno hlavní ženské postavy) se Raj Kapoor rozhodl natočit jako komerční kalkul - po kasovním neúspěchu jinak skvělého Mera Naam Joker byl v dluzích a domníval se, že teenagerská romance s motivem "zakázané" lásky by mohla mít úspěch. V čemž se nakonec nemýlil a film se stal velkým hitem nejen v Indii, ale také v Sovětském svazu. Oproti starším Kapoorovým filmům Bobby skutečně působí popověji a ne tolik umělecky ambiciózně - proslulý režisér se v ní nevyhýbá vypjatě melodramatickým momentům s hřmotnou hudbou, zaplňuje ji excentrickou sedmdesátkovou módou a pro expresivní účely využívá i dramatického zoomování, což je stylistický prvek obvykle spojovaný s brakovými filmy. Jenže o generickou bollywoodskou limonádu stále nejde - na to byli Kapoor i jeho stálí spolupracovníci (mimo jiné skvělý kameraman Radhu Karmakar a socialisticky orientovaný scenárista Khwaja Ahmad Abbas) příliš talentovaní. Život "zlaté mládeže" z bohatých rodin ukazuje Bobby mnohem otevřenějším, zemitějším a odvážnějším způsobem, než mnohé indické filmy natočené o dekády později - zvláště s ohledem na témata točící se kolem sexu. Ostatně, šestnáctiletá (!!!) Dimple Kapadia zde má sex-appealu na rozdávání a režisér její půvaby patřičně zdůrazňuje tím, že ji nechává nosit moderní, vyzývavé západní šaty. I generační a sociální konflikt je zde vykreslen výrazně tvrdším způsobem, než v indických filmech s podobným námětem bývá zvykem. Pokud tedy platí Kunderova definice, že kýč je "absencí hovna", pak Bobby nikdo nemůže z kýčovitosti obviňovat, byť obrazová extravagance a silná melodramatičnost si o takové označení koledují.___Pozdější dodatek: Když uvážím, jak mě Bobby nutí se k ní vracet, jak nemůžu dostat z hlavy ty balkánsky živelné hudební scény a jaký milník ten zlom představuje v kontextu hindské populární kinematografie, tak prostě nemůžu zůstat "jen" u čtyřech hvězdiček. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Odpustite mi všetci bollywoodsky nadšenci, ale toto som musel zdolávať ťažko. Už ani tak nejde o absolútnu naivitu a všetky tie hindu návyky, ale nudil som sa ako pes pri 40tkách a snažil sa udržiavať asertivitu. Za jedna, viac mi človek nedovolí. ()

Reklama

Reklama