Reklama

Reklama

Kniha rekordů Šutky

  • Srbsko a Černá Hora Knjiga rekorda Šutke (více)
Srbsko a Černá Hora / Česko / Slovensko, 2005, 78 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Kusturicovsky laděné příběhy a hudba z Cabiriiných nocí Federica Felliniho se slévají v energií nabitý zážitek připomínající jízdu na kolotoči. Šutka je největší romská osada na Balkáně. Alespoň podle slov tamějšího rybáře, který je hlavním protagonistou dokumentu natočeného v koprodukci s Českou televizí a především průvodcem po šutských uličkách, kde v každé z nich najdeme minimálně jednoho místního, ne–li dokonce světového šampióna, lhostejno v čem. Důležité je, že ve svou výjimečnost věří a že je lidé uznávají.

Film je především zábavnou cestou za neuvěřitelnými disciplínami, osudy a hlavně rekordy, na které nenarazíte nikde jinde na světě. V rozbujelém společenství se najde místo pro vyznavače nejrůznějších náboženství, sportů nebo svérázných hudebních stylů. Najdete tu derviše, který se umí přemisťovat v prostoru, souboje cvičených hus, vymítače upírů, místní televizní stanici i hudební průmysl, kterému šlape na paty místní hudební pirát. Zlí duchové jsou vymýtáni ohněm nebo pouhou silou vůle a populární písně jsou skládány za méně než 15 minut. Bůh miluje Šutku, neboť zde je uctíván nejvíce na světě. Šutku nehledejte na mapě - je to stav mysli.

Film získal Diváckou cenu festivalu Jeden svět 2006 a byl vybrán jako zahajovací film festivalu Finále Plzeň 2006. Dále získal cenu srbské kritiky jako nejlepší srbský film roku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Filmpub.cz (Milada Hrušková)

"Do 79 minut roztáhnutá úvodní část Borata se skutečnou vesnicí a skutečnými lidmi. Asi nejvtipnější dokument vůbec. V dokumentu uvidíte opravdu neuvěřitelné lidi. Transvestitu, který tvrdí, že je nejlépe oblékaným člověkem v osadě (a přitom nosí naprosto příšerné kombinace věcí). Téměř stoletého…"

Filmweb.cz (Stanislav Šulc)

"Kniha rekordů Šutky byla s obrovským úspěchem promítnuta na řadě mezinárodních festivalů, postupně se dostává i do mnoha distribucí (vedle většiny evropských států např. i v USA a Kanadě). Všude se dočkala pochvalných kritik a do kin přilákala velké zástupy spokojených diváků (na Balkáně se Šutka…" více

Kinema.sk (Jano Hušták)

"Čo je však výnimočné na Knihe rekordov Šutky? Dokument (aj keď o miere dokumentárnosti sa dá polemizovať, na základe okato inscenovaných a afektovaných vsuviek) o živote balkánskych cigánov, nie je práve typ filmu, aký ťahá húfy ľudí do kina. Snímka režiséra Aleksandara Manića sa snaží ťažiť z…" více

Tiscali.cz (Vojtěch Rynda)

"Lidé v tom městě žijí od pohledu daleko autentičtěji a opravdověji než běžní občané západní civilizace. Míchají výdobytky moderních technologií (podomácku dělané videoklipy jsou opravdu ohavné) se staletými rituály (každý vám tu poví, co platí na upíry), paběrkují na podpoře, ale přesto se dokáží…"

Reklama

Reklama