Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tím vedcov vedených Hashimotom sa snaží zachytiť energiu ducha mladého dieťata vďaka novovyvinutému zariadeniu zvaného Mengerova špongia. Dieťa izolované v prázdnom dome hýbe perami, ale nikto mu nerozumie. Hashimoto získa špeciálneho agenta Ye Qi-Donga ktorý vie čítať z pier, aby mohol zistiť ako a prečo sa duch objavil. A špeciálne ako je možné že žije po smrti... (Pjetko)

(více)

Recenze (97)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl nejlepší asijskou duchařinu ze všech. Ani Ring, ani Shutter, ani Ju-on ci Kairo mě nedostaly takovým způsobem jako Guisi. Tenhle film je výjimečný, není to čistokrevný horror, ale spíše silně mysteriózní film s horrorovým podtextem. Neotřelé, originální, napínavé, nápadité a poučné ..silné. Přeci jen, natáčet stále další a další variace na ring, kde se v podstatě jen mění jména hrdinů asi není úplně košér záležitost a tvůrci guisi si to díky bohu vzali k srdci. Od začátku až do konce jsem nespustil oči z obrazovky, po celou dobu jsem byl napnutý jako struna a přitom celý film obsahoval tak 2,3 opravdové lekačky. Atmosféra tu stojí a padá s touhou odhalit tajemství posmrtného života - nebo lépe řečeno - života duchů. Proč se z někoho stane po smrti duch a z jiného ne? Co je za tím vším? Co je jejich tajemstvím? Je to nenávist, utrpení, touha a nebo něco úplně jiného? Na to se snaží přijít velice sympatický tým vědců sestavený z předních asijských odborníků v čele s Japoncem Hashimotem a Taiwancem Tungem. Vědci mají jedno eso v rukávu a tím je Mengerova houba, se kterou se dají dělat skutečně úžasné věci. Nevím proč, ale film na mě působil také jako lehké sci-fi a stále sem čekal kdy se na scéně objeví nějací ti emzáci :) Bravurní skloubení temných žánrů filmu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pochvalu si určitě zaslouží originalita. A nejde jen o novinky jakými byla vlákna či Mengerova houba, ale o celkové uchopení duchařské tématiky, kdy je strašidlo spíš předmětem bádání, než skutečným strašidlem, ačkoliv samozřejmě i tady dokáže bubák dělat neplechu. Problém je, že díky té neotřelosti se až příliš často vytrácí to, co dělá horor hororem. Ne že by tu byla nouze o žánrové momenty, ale jejich dopad je díky zvolenému konceptu jiný, než by člověk chtěl. A další věcí, co mě překvapila, byla poměrně špatná triková stránka. Některá zjevení patří kamkoliv jinam, jen ne do nového milénia. Nicméně i tak se jedná o příjemný svěží vítr, takže hodnotím lehce nadprůměrně. 60% ()

Reklama

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Není moc asijských horrorů, o kterých bych řekl, že jsou téměř dokonalé. O Guisi to můžu s klidným svědomím prohlásit. Dovedu si však představit, že se nebude líbit každému, přece jen není tak přímočarý a nenáročný jako thajský Shutter. Pokud se člověku strefí přesně do vkusu, jako se strefil mně, ve filmu najde jen pouhé minimum chyb (či rušivých elementů). Výraznější chybu dle mého názoru nemá, pokud se tedy nedá počítat v duchařině za chybu to, že upřednostňuje myšlenku před výsledným šokovým efektem. Někdo možná nepřejde fakt, že film čas od času přepne ze strašidelných scén plných napětí do čínské romantiky (ne, tak hrozné jak to zní, to zdaleka není), nebo nezkousne ambicióznost projektu. Pro mě osobně je to nejlepší horrorový počin za rok 2006. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mysteriózny horor. Má výborný príbeh o skupine vedcov pracujúcich na veľkom objave, s ktorým okrem iného dokážu zachytiť ducha malého chlapca a spolu so schopným policajtom, ktorého si vyžiadali chcú zistiť pravdu nielen o chlapcovi, ale aj o svete duchov. No to sa im môže vypomstiť. So spracovaním som veľmi spokojný, film je originálny, inteligentne pojatý a výborne prepracovaný, takže tu sa je stále na čo pozerať. Nadmieru zaujme už úvodná štvrtina, ktorá skvelo oboznámi so všetkým dôležitým, výbornou postavou policajta v jeho originálnej akcii, vedeckým tímom a samozrejme s duchom, po tomto zoznámení síce zaujímavosť filmu o niečo klesne, ale skutočne len o trochu, tu sa nedá ani na okamih nudiť, rôznych zaujímavých prvkov je tu nespočet, dobre sa pozerá aj na zisťovanie pôvodu chlapca a v poslednej štvrtine sa úroveň filmu opäť navýši, dej sa posunie výborným a hororovejším smerom a tu sa nedá vôbec nič vytknúť. Vzhľadom na to, že tento film ani nie je pravým hororom, ale skôr kombináciou žánrov, nechýba tu krimi, sci-fi, mysteriózny a nejaká tá akcia, tak klasické hororové prvky nie sú až tak výrazné, hlavne atmosféra je až na niekoľko situácií skôr slabšia, ale niektoré scény sú aj tak slušne napínavé. A niečo podobné platí aj o hororových scénach, v tomto filme ide hlavne o dej, takže po väčšinu času nie sú až tak výrazné, ale v záverečnej štvrtine sa to zmení a hororové scény sú vydarené. Herecké obsadenie je výborné, charizmatický Chen Chang v hlavnej úlohe, výborné zloženie tímu, príjemné ženské postavy, tu nie je najmenší problém. A čo sa týka réžie a technickej stránky, tak je prvotriedna, všetko viditeľne vyšlo tak, ako aj bolo zámerom. Silk je jeden z najlepších hororov za posledné roky, síce konkrétne v tomto žánri až tak výrazný nie je, ale to je mi úplne jedno, inteligentný a originálny film, na ktorom si tvorcovia dali viditeľne záležať. 79% ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Hned zezačátku film nasazuje neokoukaný prvek vědecké metody odhalování duchů, který se tak trochu vymyká běžným filmovým duchům, kteří akorát odněkud bafají a zjevují se jak se jim zachce. Kam má výzkum duchů směřovat je tak trochu nejasné stejně jako proč ten jeden konkrétní duch, kterého vědci sledují, zůstává na svém místě a dělá co dělá zatímco duchové ostatních lidí mizí, což napomáhá hororově detektivní zápletce s pátráním policisty ze speciální jednotky po totožnosti ducha. Se zajímavými nápady přijde i pár překvapení a vůbec je to velmi svěže udělaný scifi film s duchy, který navíc má i docela strašidelně dělané útoky rozzlobených duchů. Co ale filmu trochu škodí je taková překombinovanost a to zvlášť na konci. Některé vedlejší části příběhu jsou tam tak nějak příliš uměle nastrčené a trochu to rozmělňuje spád filmu a jejich vyznění je taky takové umělé a podobným způsobem vyzní i film jako celek, protože sice pointu má jasně podanou a zajímavou, ale cesta k ní je trochu zbytečně krkolomná. Celkově je to ale pokud jde o duchařské filmy velmi svěží a zajímavý film, který stojí za kouknutí už jen kvůli tomu, že v něm jsou duchové jako nějaká "měřitelná veličina" a jejich pozorování je čistě vědecké bez nějakých vymítačů. Ale čtyřku to má trošku slabší kvůli té přílišné zamotanosti. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Keď Tung (Chen Chang) nájde telo chlapca, je takmer dokonale zachované. Telo by pritom malo byť v značnom štádiu rozkladu. (TheRoller)

Související novinky

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama