Reklama

Reklama

The Execution of Mary, Queen of Scots

všechny plakáty
Krátkometrážní / Historický
USA, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Minutový krátkometrážní snímek zobrazující popravu skotské královny Marie z rodu Stewartovců. Kvůli pro tehdejší dobu nezvyklému využití triků při natáčení popravy mnoho diváků věřilo, že poprava byla skutečná. (ČSFD)

Diskuze

Aechato6

Aechato6 (hodnocení, recenze)

Psychor
 odpad!Studium historie patří mezi mé oblíbené kratochvíle, a proto jsem se na krátkometrážní snímek Execution of Mary Stuartvelmi těšil. O životě Marie Stuartovny jsem přečetl hned několik knih, a tak jsem byl pochopitelně zvědav, jestli bude poprava ztvárněna s historickou akurátností. Jaké bylo mé zděšení, když jsem si po pouhých 17 vteřinách uvědomil, že režisér Alfred Clark o skutečném průběhu popravy vůbec nic neví a vše si vycucal z prstu. Kat například oddělil královninu hlavu od těla až na třetí pokus. A podobných faktických chyb obsahuje tento několikavteřinový záznam hned celou řadu. Jenže snímek se vůbec nevydařil ani z filmařského hlediska. Nikomu nemůže uniknout laciný stop trik, během něhož je herečka nahrazena figurínou. Nemohu ohodnotit jinak než odpadem a každému milovníkovi historie doporučuji, aby se tomuto kraťasu vyhnul velkým obloukem.

 

Hej jakože chápu, že našemu už nejen hororovýmu ale i historickýmu profíkovi vadí nějaký historický nepřesnosti (ale co chtít od snímku, který netrvá ani minutu). Ale do prdele to, že mu vadí triky ve snímku z roku 1895 to snad nemyslí vážně?! Je to například ještě 16 let před tím než vůbec někdo dobyl jižní pól..

Reklama

Reklama