Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 16 (2016) (série)


Smrtící detail (S16E04)

(epizoda)
  • Kanada Deadly Detail (více)

Obsahy(1)

20. srpna 2007. Po hodinové cestě z Tchaj-wanu přistál let China Airlines 120 na japonském ostrově Okinawa. Piloti Boeing 737 zaparkovali a vypnuli motory. Když se blížili ke konci kontrolního seznamu po přistání, rozezněl se výstražný signál. Cestující si všimli, že z pravého motoru vychází dým. Pozemní dispečer vzápětí potvrdil, že obě křídla hoří. Zatímco požár postupoval, palubní personál řídil evakuaci cestujících. Ve chvíli, kdy oba piloti nouzově opouštěli kokpit, otřásla letadlem série výbuchů. Jako zázrakem vyvázlo všech 165 lidí na palubě bez vážnějších zranění. Případná konstrukční vada by ohrožovala nespočet pasažérů na celém světě. Úkol zjistit, co se stalo, připadl mezinárodnímu týmu leteckých vyšetřovatelů. Ze všeho nejdřív museli zjistit, kde požár vypukl. Ačkoliv měli piloti dojem, že došlo ke vznícení podvozku, důkazy jejich teorii vyvracely. Slibnou stopu představovaly ohořelé kabely, ale údaje z černé skříňky požár elektroinstalace vyloučily. Jisté se zdálo být pouze to, že hořet začalo na pravé straně letadla. Vyšetřovatelé se zaměřili na motor číslo 2, ale opět se ocitli ve slepé uličce. Zuřící požár zachytil z letištního terminálu jeden očitý svědek na video. Záběry odhalily rychlost, s jakou se šířil, ale chyběl na nich klíčový okamžik, kdy začalo hořet. Vyšetřovatelé rozšířili okruh pátrání. Důležitou informaci se dozvěděli od pracovníka pozemní obsluhy. Ten tvrdil, že po náběžné hraně křídla před vypuknutím požáru stékala nějaká kapalina. Vzhledem k poloze to muselo být palivo. Nyní bylo nutné zjistit, co jeho únik způsobilo... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna malá podložka a takový průšvih. Nicméně za mne ten systém pouzdra v palivových nádržích není zrovna nej, ale asi to jinak nejde. Co mne ovšem fascinovalo nejvíce je představa, že mi letadlo hoří pod nohama a čínská posádka si dokončuje popříletové úkoly, k čemu proboha? Když je evidentní, že letadlo vybouchne. kdyby to buchlo o pár vteřin dříve, tak je po cestujících, ale hlavně, že posádka má odškrtáno. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně drsná katastrofa, která naštěstí dopadla dobře.... I když letadlo shořelo tak to všichni přežili... 😉😉 Tomu se říká zatracené štěstí..! Njn i to k tomu patří... 😅😅😅 Njn jedna malá podložka a letadlo je v prdeli 😢😢 Holt to je tak když konstruktéři nepřemýšlí..!! Mimochodem byla prča, že v USA našli 21 letadel se stejnou chybou... Kurňa to mohl být masakr... 🤔🤔 ()

Reklama

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • V epizóde je zmienený aj požiar na palube letu Swissair 111, ktorému sa venovala epizóda Fire on Board (S01E06) a nehoda Concorde, rozoberaná v epizóde Concorde v plameňoch (S14E07). (ČSFD)

Reklama

Reklama