Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 19 (2019) (série)


Mimo dráhu (S19E07)

(epizoda)

Obsahy(1)

20. prosince 2008. Po ranveji mezinárodního letiště v Denveru se rozjížděl let společnosti Continental Airlines 1404 mířící do Houstonu. V jednu chvíli se letadlo prudce vychýlilo z původního směru a vyjelo z dráhy. Najelo na terénní vlnu, která ho vymrštila do vzduchu. Když Boeing 737 dopadl na zem, po chvíli se zastavil a začal hořet. Když na místo dorazili záchranáři, plameny plně zachvátily pravou stranu. Naštěstí se všem lidem podařilo ze zadýmeného trupu uniknout. Vyšetřovatelům připadl úkol zjistit, co se stalo. Na dráze byly jasně patrné stopy. Vyšetřovatelé se zaměřili na místo, kde se letoun začal stáčet doleva, a nalezli tlusté černé šmouhy. Ty vznikají, když na pneumatiku působí extrémní boční pohyb, při kterém se vzorek odírá o beton ranveje. Z minulosti byly známé případy, kdy u letounů typu 737 došlo k samovolnému zablokování směrového kormidla v krajní poloze. Rozsáhlé zkoušky však mechanickou závadu směrovky vyloučily. Vyšetřovatelé proto začali zkoumat vnější faktory, které mohly k nehodě přispět. V době nehody se nevyskytovaly žádné srážky a dráha byla čistá. Zaměřili se proto na boční vítr, který se může někdy opírat do zádě a piloty nutí natáčet příď proti němu. Posádka však obdržela aktuální informace, podle nichž rychlost větru nepřesahovala mezní hranici pro Boeing 737 stanovenou na 60 km/h. Jako jediná možná příčina zbývala chyba pilota... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

dunbar 

všechny recenze uživatele

Jaá ti nevím Karle... V dabingu preložené smery doľava doprava idú mimo mísu, ale aj v orogináli je to tak... Ak štartovali na RWY34R tak smerovali na azimut 340, vietor aj s poryvmi mali zľava (280)... Kapitán pustil pravý pedál, ktorý stlačený stáča lietadlo doľava (kým ho nepustil, robil správne - aby vyrovnal poryv zľava)... Len ak ho pustil, lietadlo by sa malo pod poryvom točiť doprava...! A oni vyšli z ranveje doľava. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V dnešní době by jeden předpokládal, že díky moderním technologiím a přístrojům, se něco takového nemůže stát, zjevně může. Poryv sem, poryv tam a z letadla je ohořelá konzerva. ()

Reklama

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příčina nehody: silný poryv větru... Jj příroda je mocná čarodějka a nedá se oklamat... Holt měli, ale zatracené štěstí, že to dopadlo tak jak to dopadlo... To se musí nechat....! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • V epizóde je zmienená ďalšia katastrofa, pri ktorej Boeing 737 zhorel pri štarte. Tou sa zaoberala epizóda Panic on the Runway. Je tu zmienená aj séria troch nehôd lietadiel toho istého typu, ktorou sa zaoberala epizóda Hidden Danger. (ČSFD)

Reklama

Reklama