Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 20 (2020) (série)


Vrah v kokpitu (S20E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

29. listopadu 2013. Let Mozambických aerolinií LAM 470 směřující do angolské Luandy vzlétl z mezinárodního letiště Maputo a brzy dosáhl cestovní výšky 11500 metrů. Jakmile vstoupil do vzdušného prostou Botswany, posádka se podle očekávání ohlásila oblastnímu středisku řízení. Avšak o hodinu později, když ji měli převzít angolští dispečeři, letadlo záhadně zmizelo. Nikdo nezachytil tísňové volání ani signály nouzového polohového radiomajáku. Úřady vystopovaly poslední zaznamenaný radarový signál. Informace ukazovaly let v cestovní hladině. Potom však letadlo začalo klesat a po 6 minutách zmizelo z obrazovek radarů. Do pátrání po zmizelém letu zapojili záchranáři množství letounů. Jako první však trosky objevili strážci namibijského národního parku. Všech 33 osob na palubě zahynulo. K týmu namibijského DAAI se připojili vyšetřovatelé amerického NTSB. Místo nehody odhalilo, že letadlo bylo v okamžiku nárazu celé, letělo ve správném kursu, ale podvozek nebyl vysunutý. Dlouhé a úzké pole trosek naznačovalo, že Embraer byl srovnaný a pod kontrolou. Do země však narazil pod prudkým úhlem a dvojnásobnou rychlostí, než je běžné. Oba motory byly v té chvíli plně funkční. Otázkou bylo, proč letadlo havarovalo, jestli ho piloti ovládali. Mozambické LAM jsou uznávané aerolinie a jejich záznamy údržby neobsahovaly nic, co by naznačovalo jakýkoliv technický problém. Rok starý Embraer 190 byl v dokonalém stavu a den před nehodou absolvoval důkladnou prohlídku. Poté, co bylo ze seznamu možných příčin vyloučeno počasí, se pozornost zaměřila na piloty. Tím se záhada ještě prohloubila. Oba piloti měli odpovídající zkušenosti a skvěle se doplňovali. Ačkoliv bylo záznamové zařízení poškozeno, nahrávka z kokpitu odhalila, že let 470 probíhal běžným způsobem, až do chvíle, kdy si druhý pilot odskočil na záchod. Po několika minutách se vrátil, ale nedokázal se dostat dovnitř. Než letadlo krátce poté narazilo do země, bylo slyšet, jak buší na dveře a pilotní kabinou zní výstražné signály. Proč ale kapitán nereagoval? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hovado v kabíne a keďže som mal tú česť vidieť túto časť bez poznania názvu, neprišiel som o moment prekvapenia a tým pádom to bol oveľa lepší zážitok. Inak je pomenovanie častí týmto spôsobom veľmi nešťastné. Je smutné, že toto, čo sa stalo v Afrike, nezískalo dostatočnú svetovú pozornosť, a tak to v Európe mohol zneužiť odporný vrah Lubitz v roku 2015. Nech mu je zem ťažká a peklo priúzke. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak kapitán během 15 minut opustil cestovní výšku a úmyslně narazil do terénu... :((( Zároveň zabil 33 lidí... Druhý pilot se snažil 6 minut, ale nedostal se pilotní kabiny... :/// Bohužel za rok došlo k  další tragédii letadla Germanwings 9525 Vrah na palubě... Jj prostě neuvěřitelné, ale reálné ()

Reklama

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V epizóde je zmienená aj ďalšia veľmi podobná nehoda, ktorej sa už venovala epizóda Vražda v oblakoch. (ČSFD)

Reklama

Reklama