Reklama

Reklama

To můj Láďa...

  • angličtina Láďa, My Love
Krátkometrážní
Československo, 1981, 10 min

Obsahy(1)

Tento krátkometrážní snímek Tomáše Vorla zachycuje několikaminutový vnitřní monolog v těle Evy Holubové, která se vrací z nákupu a zamilovaně přemýšlí nad svým mužem Láďou, jak se poznali, jak se dali dohromady, jak čekali dítě... a Láďa byl, je a bude vždy ten nejlepší... Veselá, originální a svým způsobem poučná podívaná. (charlosina)

(více)

Zajímavosti (2)

Tomáš Vorel st.

  • Jaroslav Sedláček ve své knize "Rozmarná léta českého filmu" popisoval režisérovy začátky takto: "Jestli se v 80. letech o někom mluvilo jako o velkém talentu českého filmu, pak to bylo bezesporu o Tomáši Vorlovi. 'Vorel je zřejmě autor zakopávající o inspiraci, ať pohlédne nebo sáhne na cokoli. Jeho nápady i jejich provedení jsou originální a výsostně vkusné, dokonale vypráví obrazem a zvukem, skvěle cítí rytmus, komično situace, lidského obličeje, siluety, gesta, předmětu,' rozplývala se na stránkách časopisu Scéna v roce 1984 filmová teoretička a kritička Galina Kopaněvová a o Vorlovi mluvila jako o objevu roku. Režisér Václav Vorlíček mu dokonce říkal, ať na pražskou FAMU vůbec nechodí, protože už všechno umí. Protože by ho ale na barrandovský kopec bez glejtu o patřičném vzdělání tehdy nevzali, ke studiím v Lažanském paláci, kde FAMU sícli, ho přece jen nakonec přijali. Vorlovi se to ale povedlo až napodruhé. Když se totiž hlásil poprvé, členové přijímací komise ho obvinili, že jim odevzdal film, který si nechal natočit nějakým profesionálem v televizi, což je neetické. Podruhé si Vorel počínal chytřeji a snímek 'To můj Láďa' schválně opatřil debutantskými chybami a nedodělky. Komise konečně uvěřila, přijali ho - a Vorel rychle natočil stejnojmenný remake filmu tak, jak původně chtěl, a na konci prváku s ním vyhrál festival FAMU." (NIRO)

Skřítek (2005)

  • Otec (Bolek Polívka), který právě jede tramvají se svou milenkou (Marika Procházková), si po kontrole revizorem prohlíží v peněžence starou fotografii své manželky (Eva Holubová) s miminkem. Ti se na fotografii hýbají jakoby ve filmu. Je to skutečná sekvence s touž herečkou z jednoho ze začátečnických Vorlových krátkých filmů To můj Láďa (1981). Snad kouzlem nechtěného jde o sekvenci, v níž hrdinka právě řekla o svém manželovi: „Určitě si našel jinou. Hezčí. Mladší“, což je přesně její aktuální situace ve Skřítkovi. (Adam Bernau)

Reklama

Reklama