Reklama

Reklama

Klid zbraní

(festivalový název)
  • Irsko Peacefire

Obsahy(1)

Přestože je nenápadná obytná čtvrť severoirského města zdánlivě nudným místem k životu, konflikt mezi Irskou republikánskou armádou a loajalisty z ní činí specifické prostředí formované vlastními pravidly i trvalým pocitem nebezpečí. Colin, jehož otce stál tento spor život, se poflakuje s partou, která se baví krádežemi aut a zběsilými nočními projížďkami v nich. Když je zatčen a namísto trestu dostane nabídku ke spolupráci s policií, dají se očekávat dramatičtější problémy. Je jen otázkou času, kdy bude dospívající mladík, navíc pronásledovaný pocitem zrady na mrtvém otci, odhalen místní buňkou IRA coby informátor. Snímek je pevně zakotven v unikátním prostředí, zároveň ho ale zdobí univerzální emocionální dopad. Fatalistický nádech, autentické dialogy, rozvážné režijní vedení umožňující rezonanci scén v divákovi, ale i typologie postav ubíjených jejich sociální situací připomenou dramata britského režiséra Mikea Leigha. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých - 25%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.82/222 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Možná jako nepositivní pohled na paběrkování nudících se mladistvých delikventů na irském maloměstě a jejich konflikt s IRA autentické, leč diváka nikterak neobohacující průměrné nízkorozpočtové drama. Až na zjištění, že členové IRA odhaleným udavačům surově prostřelují kolena. ()

Reklama

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Drama sociální i politické....nad městem si IRA hlídá své panství pevně, od ovlivňování sousedů po udržování pořádku a trestání mladých delikventů. Dosti její fungování připomíná chování italské mafie, jak například popsal film Gomora. Policie zase bojuje proti mužům IRY svými prostředky, ale v důsledku se její chování od jednání IRY příliš neodlišuje. To, jak policejní inspektor nechá mladého donašeče Colina svému osudu.... to byla asi nejdůležitější scéna filmu, dostatečně výmluvná esence pohrdání Colinem i arogantní vztah k celému irskému problému. Příběh je dobře čitelný, jen ke škodě snímku dostatečně předvidatelný, ovšem ztvárnění pokřivených vztahů i sociální ponurosti a bezvýchodnosti je zdařilé. Dlouhý byl irský konflikt …. a jeho prostor chladný a manipulovaný, těžké bylo se z něho vymanit. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama