Reklama

Reklama

Balada capartova

všechny plakáty
Československo, 1968, 14 min

Obsahy(1)

Unikátní dokument Milana Kazdy o okupaci Plzně ruskými vojsky v roce 1968, za který byl autor v době normalizace diskriminován a vězněn.

Dne 21. srpna 1968 v dopoledních hodinách zahájil režisér Milan Kazda se svými spolupracovníky na vlastní riziko natáčení filmového dokumentu o sovětské vojenské okupaci Plzně. Podstoupené riziko nebylo malé. Atmosféra plná emocí, tanky v ulicích, zachmuřené pohledy okupantských vojáků. To vše jen podtrhuje dramatičnost událostí, jež film zachytil. Natáčení vyvrcholilo u plzeňského rozhlasu, který posléze jako jediný v republice vysílal i v dalších dnech zprávy o tom, co se děje, a jehož vstupní brána byla během vysílání chráněna těly občanů města. Zpracování filmu se však poněkud protáhlo. Film byl nakonec poprvé (a také naposledy) veřejně uveden na festivalu amatérských filmů v březnu 1969 v Přerově. Je postaven na protikladu střídajících se záběrů nic netušících dětí v mateřské škola a ruských vojáků v ulicích města. Skrytá alegorie, která však byla naprosto zřejmá (záběr dětí, myjících si ruce, je více než výmluvný), byla bezpochyby i jedním z důvodů vedoucích k tomu, že Milan Kazda byl postaven před soud a odsouzen k osmi měsícům podmíněně na dva roky a film byl určen ke zničení. Hned po listopadu 1989 bylo zahájeno usilovné pátrání a záhy byl film objeven v archivu ministerstva vnitra. Přes neodborné zacházení naštěstí utrpěla pouze zvuková kvalita. V roce 1993, tedy poprvé po 25 letech, měli tento snímek možnost vidět i televizní diváci na obrazovce České televize. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Cca desátá minuta: "PIETA - Vaší krev Pražská dlažba sákla a před tou krví Národ přísahá: Ve jménu Vašem Ortel vrahům přečtem Český lev je hrdým štítem obrněn. Vás zrada bratra zarazila na Vaší poutí životem. Před Vaší krví přísaháme Svobodná bude tato zem!" ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zkombinování záběrů z plzeňských ulic, kam vjeli sovětské tanky, a hrajících si, zpívajících, kakajících děcek v mateřské školce mělo možná nějaký snad umělecký záměr, ale ten mi spolehlivě unikl. A tak zajímavé scény okupace byly dost rušeny těmi druhými z mateřské školky. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Výjimečné a vzácné záběry okupace v Plzni jsou kombinovány se záběry z mateřské školky. Bohužel, tato kombinace nemá přesah a víceméně ubližuje dokumentu o Srpnu 68 v Plzni. ()

Reklama

Reklama