Reklama

Reklama

O Budulínkovi

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1989, 9 min

Předloha:

Božena Němcová (kniha)

Obsahy(1)

Loutková pohádka podle B. Němcové. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Parádní loutkové představení. Z těch lišek opravdu "zamrazí". Ještě že jsem to neviděl jako malé dítě. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Loutkové pohádky, to je parketa českých filmařů. Takže i toto převedení klasické pohádky Boženy Němcové potěší. Liška vypadá skutečně odpudivě. Krásná je animace lesa při cestě dědečka a babičky k Liščímu vrchu. Vhodně zvolená vypravěčka Jitka Molavcová. ()

Reklama

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o zlobivém klukovi a liščatech zná snad každý. Nebo že by to o pokémonové generaci neplatilo? Komu hláška „Budulínku, dej mi hrášku, povozím tě na ocásku.“ nic neříká, měl by obětovat devět minut svého drahocenného času a zvolit právě toto klasické zpracování. Krásné loutky, kterým propůjčila hlas Jitka Molavcová, dodnes neztratily nic ze svého kouzla. A být úplně malým dítětem, liščí rodina chodící zásadně po dvou, by mě asi děsila i ve snech. No, babička s dědečkem možná taky... :-) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Toto zpracování klasické pohádky nepovažuju za příliš povedené. Loutka Budulínka je strašně kýčovitá (viz galerie, velké modré oči, slaďoulinký výraz), interiér chaloupky vypadá poněkud odfláknutě a podivně (bílé vysoké hladké zdi s oknem), u scén se bohužel se světlem rozhodně nešetřilo. Kupodivu mi nevadil Molavcové komentář, i když je mi jinak tato herečka už od dětství velmi protivná. Jinak na samotném příběhu se dá krásně ukázat, proč jsem nikdy k pohádkám nezískal vztah. V pohádkách se totiž většina postav chová nelogicky. Třeba u této bylo pro mě nepochopitelné, proč liška pořád a pořád posílá další a další svoje potomky, aby se podívali, kdo to venku dělá takový hluk. Kdyby se jednalo o slepici, neřeknu ani ň, ale liška je všeobecně považována za inteligentního tvora, a přesto jí maximálně po druhém zmizelém liščeti nedojde, že se děje něco zvláštního a nebezpečného? No to mi podrž voči teda. No a taky mi jako dítěti připadalo divné, proč myslivci už dávno nevyměnili na základě této pohádky své pušky za bubínek a trumpetu. Lovit se s nimi dá stejně úspěšně a ještě si můžou přivydělat potulným šumařstvím. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama