Reklama

Reklama

Zvláštní zbraně 2. světové války

  • Česko Nejpodivnější zbraně druhé světové války (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Některé vynálezy spojeneckých konstruktérů z let 1939 - 1945 byly možná až příliš absurdní, jiné se ale staly běžnou součástí výzbroje moderních armád.

Světový konflikt let 1939-1945 se stal impulzem pro techniky a vynálezce všech bojujících stran. U zrodu mnoha podivných nápadů v oblasti vývoje nových zbraní a bojových prostředků stála často bujná fantazie, ale některé nápady se po skončení 2. světové války staly běžnou součástí výzbroje moderních armád. "Zápalní netopýři" určení pro ničení převážně dřevěných japonských měst se mohou zdát bizarním a dosti neekologickým nápadem, ale střely řízené rádiem, plovoucí tanky nebo "chytré" těžkotonážní bomby našly nakonec své uplatnění v jiných konfliktech 2. poloviny XX. století.

Němečtí a japonští vědci se aktivně zapojili do válečné výroby. Zvláště německý vojenský výzkum v mnohém předběhl svou dobu.

Třetí říše mohla ve svých zbrojních plánech navázat na tradičně úspěšnou německou vědu a techniku. Zbraně německé produkce z let 1936-1939 patřily k nejlepším na světě. I ten "nejdokonalejší výrobek" však nezadržitelně stárne. A tak i v průběhu 2. světové války se zbrojní továrny a výzkumné ústavy snažily zlepšovat stávající zbrojní systémy a vyvíjet nové. Některé vynálezy při tom působily ve své době zdánlivě fantasmagoricky. Bombardér operující na prahu vesmíru, akustické dělo, letadlo s kolmým startem nebo příslovečná puška střílející za roh. Mnoho z těchto "bláznivých nápadů" však našlo uplatnění ve zbrojních programech bývalých Spojenců, kteří se po porážce nacismu o německé vědce a techniky doslova přetahovali. Ani Japonci nestáli stranou, byť jejich vědecký a technický potencionál nebyl na úrovni Německa. Jejich "paprsky smrti" založené na principu přenosu mikrovlného záření představují dodnes pokušení pro mnohé zbrojní firmy a je pravděpodobné, že některé státy tento princip rozpracovaly už dosti daleko... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument, některé nápady na vývoj zničující zbraně byly sice trochu úsměvné, ale to k tomu patří. Zajímavý projekt byla ledovcová loď s 12 metry tlustými boky plnými ledu s hoblinami, ze které chtěl mít Churchill nepotopitelnou loď a chtěl jich hned celou flotilu. Za zajímavost stojí také zbraň "vašnosta", tedy jakési obruče uprostřed s náloží, které poháněly rakety. Po vypuštění se to nedalo vůbec řídit a dělalo si to, co chtělo. Mezi další skvělé nápady patřilo házení bomb do vesuvů pro vyvolání zemětřesení, postříkání plodů na Hitlerově zahradě hormony pro změnu jeho pohlaví či vypuštění hadů do Berlína. Taky mě zaujal nápad pensylvánského zubaře, který navrhl připevnění zápalných bomb na netopýry a jejich vypuštění nad Japonsko. Vojáci v tomto nápadu spatřili potenciál a dali mu zelenou. Jako nálož byl použit zahuštěný benzín (napalm), v prosinci 1943 proběhly úspěšné testy a projekt byl schválen, aby byl v únoru 1944 najednou zastaven. Naopak vývoj řízených střel bylo zajímavé téma - od navádění holuby po navádění rádiem. I když začátky byly krušné - například operace Afrodita, kdy bylo staré letadlo naplněno devíti tunami náloží, pilot ve vzduchu vyskočil a následně bylo druhým letadlem naváděno první letadlo na cíl. Šlo ovšem o hodně riskantní podnik. Ale v těchto experimentech byly položeny základy řízených střel. Za zajímavost stojí také skákavé bomby či seismické bomby, založené na principu, že se bomba zaboří do země, kde vyvolá stav podobný zemětřesení a tím dojde ke zničení cíle. Nutno podotknout, že boma vážila deset tun. Bomba byla úspěšně použita v srpnu 1944 při náletu na Brest, do konce války ještě 41x. Hodně zajímavý dokument. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film o snahách velmocí (USA,Německo,Japonsko) za 2.světové války, vymyslet zničující zbraň, která by té či oné zemi zajistila absolutní nadvládu nad světem. Jsou zde tak absurdní výmysly, že se musíte i zasmát. Jenže kdoví, zda myšlenky inženýrů nebudou někdy použity- kéž by se tak nestalo !!!!! ()

Timak 

všechny recenze uživatele

člověk se někdy opravdu musí smát (smrtící paprsek), ale když se nad tím více zamyslím, tak s dnešní technikou, by ty "bláznivé" nápady mohly dostat realný obrys, a to je už na pováženou ... ()

Reklama

Reklama