Reklama

Reklama

Letečtí stíhači v boji

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Letecké souboje se zabývá tematikou vojenského letectví a přináší historické rekonstrukce vzdušných soubojů, které se odehrály za první a druhé světové války, Korejské války, války ve Vietnamu i v menších konfliktech, například ve válce v Zálivu či v Šestidenní válce. Bývalí bojoví piloti se v pořadu podělí o své zkušenosti ze skutečných leteckých soubojů, kterých se zúčastnili a počítačové animace poskytnou divákovi lepší představu o tom, jaké to je být účastníkem vzdušného boje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý seriál, který při vhodném dávkování dílů snad ani nemůže začít nudit. Leckdy neuvěřitelné historky ve spojení s dokonalou animací, k tomu bezchybný komentář osvědčeného Alfreda Strejčka. Moje nejoblíbenější díly se věnují legendárnímu Robinu Oldsovi (hned první část první řady), černošským letcům z Tuskegee, pilotům bombardérů, boji v nízké výšce, honu na Bismarck, prvoválečným soubojům dvoj a trojplošníků a také "tajným" zbraním - hlavně mému oblíbenému Me-163. Vydejte to už někdo na DVD! ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Dve hviezdičky za technické spracovanie. Bohužiaľ, so sprievodným komentárom a interview s pamätníkmi je to už horšie, oveľa horšie. Je to taký výklad ako pre škôlkárov alebo čitateľov Nového Času. Viac faktografie a vecnosti prepašovanej medzi vzrúšo scény leteckých bitiek by rozhodne nezaškodilo... Takto je to len taký Deadliest Warrior + americký patriotizmus + kompjútrové výjavy ako z IL-2 Sturmovik. Zaujímavé komentáre : flanker.27 ()

Reklama

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Úžasná ukázka toho, jak by přesně neměl vypadat dokument. On to ani vlastně není dokument, je to náborový film k letectvu USA. Který říká něco ve smyslu : podívejte, jak vaši dědové (případně otcové) hrdinně bojovali a poráželi nepřátele naší skvělé demokracie a šířili svobodu. Nemá cenu popisovat jednotlivé díly, na netu jsou diskuzní fóra, které tento nesmysl do základu rozebrali. Přesto jestli chce někdo ověřit lživost těch bludů, existuje dost kvalitní literatury. Jeden příklad za všechny, v epizodě 3. v 1. sérii Žraločí perutě - v knihách Krvavá jatka I. a II. (Shores, Cull, Izava) najde přesný popis bojů, dokonce i některé přímo zmíněné v seriálu, srovnání je pak zajímavé... Na druhou stranu, má-li někdo rád pohádky, tak prosím, určitě si tento seriál užije. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnotit seriál po prvním díle může být pochopitelně zavádějící, takže zatím orientačně: po řemeslné stránce jde bezpochyby o slušnou práci, za kterou by se nemusela stydět ani Leni Riefenstahlová. Pěkná grafika, atraktivní zobrazení leteckých soubojů, napětí, romantika mužů, kteří zasvětili život službě vlasti. Po obsahové stránce manipulativní záležitost, která je ve skutečnosti propagandou války a amerických hodnot. Dokumentární obdoba Top Gunu. Tvůrci se vůbec nezatěžují zobrazením širších souvislostí vojenské operace, zhodnocením východisek válčících stran, poměru sil, dopadů bojové akce na celkovou válečnou situaci - při sledování dokumentu si člověk vůbec neuvědomí, že šlo o konflikt, kde byla americká strana neúspěšná. Pateticky se vyzdvihuje hrdinství a schopnosti amerických letců, aniž by se zdůraznilo, že Vietnamci disponovali v době bitvy dvanácti až šestnácti funkčními stíhačkami, zatímco Američani měli vedle jihovietnamských základen u vietnamských břehů tři letadlové lodě a vlastnili nejmodernější a největší leteckou sílu na světě, kdy americký vojenský rozpočet představoval už tehdy bezmála 40 % celkových zbrojních výdajů ve světě. Kolik asi měli vietnamští piloti nalétáno hodin a jaká mohla být údržba jejich letadel... Celkový dojem: 35 % za náborový film do řad US army. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dokument určený klukům, pro které je snem kariéra vojenského pilota jenž pod tou správnou hvězdnatě-pruhatou vlajkou ratatá obří přesily nepřátelských letadel a pro které jsou důležitější výborně zpracované souboje podpořené nadšeneckými komentáři, než faktická přesnost a nezaujaté pojetí.__Národní hrdost a nadšení z bojové techniky jsou fajn jen pokud nepřerůstají v národní propagandu a nadšení z války, zvlášť když se jedná o dokument. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • K seriálu byla vytvořena i počítačová hra s názvem "Dogfights: The Game", jejíž obsah je se seriálem úzce spjat. (Terva)

Reklama

Reklama