Reklama

Reklama

Surikaty

  • Česko Rodina surikat (více)

Obsahy(1)

Strhujíci dokument provázený hlasem Paula Newmana (Ladislav Běhůnek), je o životě surikat. Stanete se svědky tvrdých lekcí, které tyto pouštní šelmy musí absolvovat a které je učí, jak vůbec přežít na drsných jihoafrických planinách. Filmaři strávili přibližně 6 měsíců pozorováním surikat v jejich přirozeném prostředí, abychom i my mohli nahlédnout do jejich společenství a pochopili alespoň částečně nebezpečné zákony neúprosné pouště Kalahari. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Jsou roztomilé, vtipné, bezprostřední a je radost je sledovat. Jejich život je napínavý, plný nástrah, nebezpečí, ale přesto má své kouzlo. Na dokumentu bych vyzdvihla především střih a kameru, které spolu skvěle splývaly a dokázaly vygradovat napětí na maximum. Chvílemi jsem nedokázala pochopit, jak je toto možné natočit, kolik úsilí muselo být vynaloženo... Osobně mě velmi zaujaly scény s kobrou v podzimních skrýších surikat či nálety orla, které byly velmi vkusně a s rostoucím napětím "zrežírované". Surikaty nejsou v našich oblastech příliš známé a pravděpodobně by mnozí z nás v zoo o ně pouze zavadili pohledem. Tento snímek nabízí možnost nahlédnout do jejich životů, prostředí, ve kterém žijí a dozvědět se i něco nového, zajímavého, co nám není blízké. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné pojatie života surikát z pohľadu jedného člena rodiny, malého Kola, spočiatku bezbranného mláďaťa, na konci ostrieľaného lovca a ochrancu. Tieto drobné cicavce sú častým cieľom dokumentov rôzneho charakteru, pretože svojim vzhľadom a postojom na zadných dokážu pripomínať postoj človeka niekedy viac ako ľudoopy a keď sa k tomu pridá zaspávanie v stoji alebo sede, tak je na ne božský pohľad. Film strieda strhujúcu akciu s pohľadmi na západ slnka alebo dažďové kvapky. Záverečná akcia, hoci možno aj strihom upravená, je vrcholom prírodopisného žánru, takéto obraty medzi lovcom a korisťou sa hocikedy nevidia. ()

Reklama

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Kouzelně nasnímaná část život jedné rodinky surikat v krásné a nebezpečné jižní Africe - přesněji v poušti Kalahari. Dokument se zaměřuje především na každodennost života těchto vnímavých a bezprostředních tvorečků, přičemž klade velký důraz na vykreslení vazeb soudržnosti, pospolitosti a solidarity v rámci vlastní "rodiny". Sociální vazby jsou zde představeny jako nejzákladnější element soužití surikat. Hlavního hrdina "Kolo" každého určitě očaruje svým charakterem a přístupem k nelehkému životu a dospívání v poušti plné přirozených nepřátel. Doporučuji všem, kteří mají rádi filmy o přírodě a upřednostňují dokumenty, které nezahlcují informacemi a raději podávají nové poznatky skrze příběh. Tento je opravdu překrásný. 9/10! ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Život surikát je vďačným námetom na sfilmovanie. Drsné podmienky Južnej Afriky, každodenný boj surikát o potravu i o život umožnili nakrútiť poldruhahodinový dramatizovaný dokument, ktorý diváka udržuje celú dobu v pozornosti a napätí. Surikaty sú svojim postojom, pri ktorom sa snažia zazrieť predátora skôr, než ich ohrozí, nám sympatické tvory. Možno k tomu prispievajú aj veľké oči po stranách hlavy. A pred pár rokmi bol na internete veľkým hitom klip, v ktorom surikaty unavené dlhým pozorovaním okolia postupne usínajú postojačky. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Infrakamery v noře, makrokamery, měsíce natáčení, odborný tým - o ničem nepochybuji - to vše samozřejmě přináší výsledky v podobě krásných a v mnoha ohledech jedinečných záběrů i zasvěceného komentáře. Dokument však v mých očích pokazila očividná snaha o dramatizaci života surikat. Z toho důvodu si film vybírá jedno mládě z vrhu jako hlavního hrdinu a dává mu jméno. Ze stejného důvodu se z jeho života vytváří příběh o dospívání s dramatickým obloukem. Autoři si pomáhají střihem, hudbou dramatickou, zlověstnou, idylickou či úlevnou a komentáři typu: "Kolo je šťastný, že je živý." Snad to má svůj smysl ve větší atraktivnosti pro diváka. Možná dokonce tento přístup umožní lepší zapamatování. Výzkumy naznačují, že většině lidí se příběhy spíše pamatují lépe než jiné druhy informací. OK. Ale stejně se mi taková manipulace děním nelíbí. Uznávám, že je to osobní. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama