Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze uživatele Arsenal83 k tomuto seriálu (6)

Boleslav II. Pobožný (2010) (S01E14) 

„Bol to muž najkresťanskejší, veriaci v obecnú cirkev, otec sirôtok, ochranca vdov, utešiteľ zarmútených...“ Takto ľúbezne opisuje kronikár Kosmas české knieža Boleslava II. Pobožného z rodu Přemyslovcov (asi 932 – 999). A to, že nariadil vyvraždenie rodu Slavníkovcov na Libici (28. septembra 995), jeho reputáciu napodiv tiež nepoškodilo. Historici dnes tvrdia, že toto rozhodnutie bolo spôsobené psychickými zmenami prejavujúce sa úbytkom intelektu a stratou súdnosti. Takže chudák panovník vlastne nakoniec za nič nemohol, pretože bol dement V seriáli hovoria, že prežili len dvaja Slavníkovci, ale boli traja - Soběslav, svätý Vojtech a ich nevlastný brat svätý Radim. ()

Čechy na přelomu tisíciletí (2010) (S01E16) 

Veľmi zjednodušené. Boleslav s Jaromírom sa nebili o trón a Oldřich nečakal. Naopak, Jaromír s Oldřichom ušli pred Boleslavom k Nemcom. Veľmi zložité obdobie, ktorý tento animák ešte skomplikoval dezinformáciami. ()

Kosmas (2010) (S01E21) 

Kosmova kronika je úžasný prameň, žiaľ tendenčný voči Přemyslovcom. Ohľadom tak dávnych dejín je len málo zmienok a tak často sa dojmy historikov uzatvárajú príznačným: kto vie, ako to vlastne všetko bolo. V tejto časti sa ale nedozvieme o jeho kronike takmer nič. ()

Přemysl II. Otakar (2010) (S01E29) 

Přemyslova smrť bola zlomom, ktorého si vtedy málokto uvedomil a že sa dejiny opakujú dokumentuje aj fakt, že podobne ako v nedávnej minulosti s Elvisom, Hitlerom, Jacksonom a ďalšími osobnosťami, aj o Přemyslovi sa v jeho dobe hovorilo, že kráľ v skutočnosti nepadol, len sa niekde ukrýva a objaví sa keď to bude treba. Doteraz sa tak nestalo a dnes už Přemysla už ani nikto nečaká. ()

Braniboři v Čechách (2010) (S01E30) 

Kunhuta - nemecky a maďarsky znie jej meno celkom zaujímavo - Kunigunda. O jej chýrečnej kráse sa niesli chýry až za hranice Českého kráľovstva a z rozmaru nechala priviesť do Prahy levy. Veľmi zaujímavá postavička z hľadiska fanúšikov milostnej histórie. ()

Václav III. (2010) (S01E32) 

Václav III. Kráľ, ktorý sa najviac preslávil svojou smrťou. ()

Reklama

Reklama