foto

Billy West

  • nar. 16.4.1952 (66 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dabér Billy West se narodil 16.dubna roku 1950. Svou kariéru začal v roce 1980, kdy vystupoval v každodenní komediální stanici WBCN Boston. Billy je nejznámější jako dabér v seriálu FUTURAMA, REN A STIMPY nebo DOUG. Oficiálně prohlásil, že jeho nejoblíbenější postavičky (které dabuje), jsou Philip J. Fry (Futurama) a Stimpy (Ren a Stimpy) - a to je představitel hlasu zhruba stodvaceti různých postav. Je jedním z mála dabérů, který se může rovnat s hlasovou legendou Melem Blancem (např. Kačer Donald), a Billy byl dokonce v roce 1998 pořadem Entertainment Weekly nazván jako "Nový Mel Blanc". Jeho hlas se dá také slyšet v M&M commercials.

Billy West poskytl hlas od roku 1991 až do roku 1996 pro Stimpy in Nickelodeon's a od roku 1993 do roku 1996 postavě John Kricfalusi. Dále jeho hlasem mluví Philip J. Fry, profesor Hubert Farnsworth, Dr. Zoidberg a Zapp Brannigan ze seriálu FUTURAMA - a mnoho dalších vedlejších postaviček. Philipa J. Frye měl původně dabovat Charlie Schlatter, nakonec ovšem vyhrál Billy West, který prohlašuje, že "Fry je on ve svých dvacetipěti letech", a že když ho dabuje, je nejblíže ke svému přirozenému hlasu (ze všech ostatních postav). Když Billy dabuje Dr. Johna Zoidberga, dává si ruku před tvář a pro efekt s ní vlní jako korýší ústa. Pro dabéra Zappa Brannigana byl zvolen Phil Hartman, který bohužel zemřel dříve, než se začala FUTURAMA vysílat. Billy West později prohlásil, že při dabingu Zappa se pokouší na poctu co nejlépe imitovat hlas Phila Hartmana.

V seriálu SPACE JAM (kde Billy spolupracoval s Michaelem Jordanem), Billy West poskytl hlas postavám: Bugs Bunny a Elmer Fudd. Také daboval Shaggyho Rogerse ve filmu SCOOBY-DOO ON ZOMBIE ISLAND a byl jedním z mnoha uchazečů na Shaggyho dabing po odchodu do důchodů původního dabéra - Casey Kasema. Tento konkurs ovšem prohrál a místo získal Scott Innes. Billy West nadaboval spoustu dalších postav, jako je například Pepek Námořník, Garfield nebo Tom a Jerry. Dnes je Billy považován za jednoho z nejlepších dabérů dnešní doby i za nejlepšího dabéra vůbec.

Billy je mimo dabingu také zpěvák, hudební skladatel a hráč na kytaru. Hraje společně se skupinou Billy West and The Grief.

Martin "StrYke" Mihula

Herecká filmografie

Filmy

2015 Looney Tunes: Králíkův útěk
2014 How Murray Saved Christmas (TV film)
2012 Scooby Doo: Maska Modrého sokola
2011 Demoted
2009 2084
Futurama: Fialový trpaslík (video kompilace)
2008 Futurama: Benderova hra (video kompilace)
Futurama: Milion a jedno chapadlo (video kompilace)
Futurama: The Lost Adventure
2007 Futurama: Benderovo parádní terno (video kompilace)
Želvy Ninja
2006 Casper a strašidelná škola (TV film)
Queer Duck: The Movie
Svátky vem kačer
2005 Tom a Jerry letí na Mars
2004 Comic Book: The Movie
Creature Unknown
Hare and Loathing in Las Vegas
Jimmy Neutron: Win, Lose and Kaboom (TV film)
Pepek námořník
2003 Aero-Troopers: The Nemeclous Crusade
Looney Tunes: Reality Check
Looney Tunes: Stranger Than Fiction
Looney Tunes: Zpět v akci
Museum Scream
My Generation G... G... Gap
2002 Super Santa in Vegetation (TV film)
Tom a Jerry: Kouzelný prsten
2001 Jako kočky a psi
Jimmy Neutron
2000 Dinosaurus
Lumpíci v Paříži
1999 King Crab: Space Crustacean (TV film)
Olive, the Other Reindeer (TV film)
1998 Looney Tunes Sing-Alongs
Quest for Camelot Sing-Alongs
Scooby-Doo a ostrov zombií
1997 Útěk z Atlantidy (TV film)
1996 Space Jam
Švábi
1995 Phobophilia: The Love of Fear (TV film)

TV seriály

2018 Disenchantment (TV seriál)
Dreamland Falls (S01E10)
To Thine Own Elf Be True (S01E09)
The Limits of Immortality (S01E08)
další epizody (10)
Happy! (TV seriál)
The Scrapyard of Childish Things (S01E06)
2017 Les zinzins de l'espace (TV seriál)
2015 Muž hledá ženu (TV seriál)
Stain (S01E07)
The Stinky & Dirty Show (TV seriál)
2014 7T (TV seriál)
Mixels (TV seriál)
TripTank (TV seriál)
Čas na dobrodružství (TV seriál)
Everything's Jake (S06E18)
Simpsonovi (TV seriál)
Simpsorama (S26E06)
2013 Turbo R.A.Ke.Ta. (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Mezitím (S07E26)
Rozum a čich (S07E25)
Vražda v Planet Expresu (S07E24)
další epizody (13)
2012 Futurama (TV seriál)
Přírodňárna (S07E13)
Viva Mars Vegas (S07E12)
Hon na robolišku (S07E11)
další epizody (13)
2011 Looney Tunes: Úžasná show (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Reinkarnace (S06E26)
Rychlé čipy (S06E25)
Bojovníci s rýmou (S06E24)
další epizody (12)
2010 Futurama (TV seriál)
Malý kabelový kabaret (S06E21)
Sváteční spektákl (S06E13)
Mutanti se bouří (S06E12)
další epizody (14)
2009 Futurama (TV seriál)
Fialový trpaslík 4/4 (S05E16)
Fialový trpaslík 3/4 (S05E15)
Fialový trpaslík 2/4 (S05E14)
další epizody (8)
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Milion a jedno chapadlo 4/4 (S05E08)
Milion a jedno chapadlo 3/4 (S05E07)
Milion a jedno chapadlo 2/4 (S05E06)
další epizody (8)
2007 Drinky Crow Show, The (TV seriál)
Rick & Steve the Happiest Gay Couple in All the World (TV seriál)
2006 Squirrel Boy (TV seriál)
2005 Loonatics Unleashed (TV seriál)
2003 Kačer Dodgers (TV seriál)
Kid Notorious (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Smlouva s Roboďáblem (S04E18)
Afryodisiakum (S04E17)
Tři sta babek (S04E16)
další epizody (12)
2002 Pětka statečných (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Kam se dosud žádný fanoušek nevydal (S04E11)
Nikdo to rád horké (S04E08)
Čtyři z rakety a pes (S04E07)
další epizody (14)
2001 Hrůzostrašný dějepis (TV seriál)
Invader ZIM (TV seriál)
Obloukovi (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Rozval Roswell (S03E19)
Nebezpečné robo-známosti (S03E15)
Tak skáče čas (S03E14)
další epizody (14)
2000 Poochini's Yard (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
Jak ztratit holku za 1000 let (S02E19)
Kvílení autodlaků (S02E18)
Zachraňte vojína Bendera (S02E17)
další epizody (15)
1999 Datel Woody (TV seriál)
Detention (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
První společné V. V. ce (S02E04)
Do voleb hlava nehlava (S02E03)
Brannigan vrací úder (S02E02)
další epizody (17)
Griffinovi (TV seriál)
Démon alkohol (S01E01)
Kouzelník (TV seriál)
Queer Duck (TV seriál)
Rayman: The Animated Series (TV seriál)
1998 Histeria! (TV seriál)
Kočkopes (TV seriál)
Toonsylvania (TV seriál)
Voltron: The Third Dimension (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Suspicious Minds (S03E03)
1997 Extreme Ghostbusters (TV seriál)
The Weird Al Show (TV seriál)
Wacky World of Tex Avery, The (TV seriál)
1996 Jumanji (TV seriál)
Project G.e.e.K.e.R. (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
A Girl and Her Cat (S01E11)
1994 The Baby Huey Show (TV seriál)
1991 Doug (TV seriál)
Ren a Stimpy (TV seriál)

Dokumentární

2013 I Know That Voice
2011 The Con
2006 Nepříjemná pravda - vyp.
2005 100 Greatest Cartoons (TV film)
2004 I Love the '90s (TV seriál)
2001 Mind Meld: Secrets Behind the Voyage of a Lifetime
1994 A&E Biography: Stooges - The Men Behind the Mayhem (TV film)

TV pořady

1994 Howard Stern (TV pořad)
1990 The Howard Stern Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2002 Pet Star (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace