Reklama

Reklama

Horor v Manile

(TV film)
  • Česko Thriller v Manile (festivalový název) (více)
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Muhammad Ali a Joe Frazier jsou právem řazeni k nejlepším boxerům všech dob. Kdysi je pojilo přátelství, ovšem pouze do okamžiku, než se ve třech zápasech utkali o titul mistra světa v těžké váze. Poslední ze střetu boxerských velikánů se uskutečnil ve filipínské metropoli v říjnu 1975 a pod označením „Thrilla in Manila“ vstoupil do historie jako nejdramatičtější sportovní klání dvacátého století. Dowerova poutavá rekonstrukce přibližuje zápas i události, které mu předcházely, z Frazierova „rohu ringu“. Stárnoucí majitel zapadlé filadelfské tělocvičny ani po třiceti letech nezapomněl na hořké chvíle verbálního ponižování a rasistických urážek, kterými doprovázel jejich vzájemná utkání bývalý kamarád, posléze stoupenec hnutí Nation of Islam Muhammad Ali. Archivní záběry a svědectví přímých účastníků „souboje na život a na smrt“ ilustrují nejen drama mezi provazy, ale i sociopolitickou realitu Ameriky 60. a 70. let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (50)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Když umřel Frazier, tak jsem si to našel v archivu čt. Po sportovní stránce je to výborné, ale opravdu snad ještě lepší po té životní. Před zápasem rozhádaní boxeři jsou skvělá reklama, ale jak to ovlivní jejich vzájemné vztahy do budoucna, tu je parádně podáno. Hlavně ke konci to vyzvánění na mobilu Fraziera hovoří za vše. Parádní! ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Frazier byl mnohem víc černej než Ali. Jejich zápasy byly a pořád jsou tak velký, protože oba boxeři ztělesňovali dva základní přístupy, které jsou i dnes východiskem většiny sportovních filmů a samozřejmě i odpovídají realitě. Ali jako ukecaná, velkohubá hvězda, která uráží a píchá všechny kolem. Frazier jako chudej, nevzdělanej kluk z jižanský farmy, kterej se tvrdou dřinou dostal na vrchol. Má jít o objektivní dokument a ne propagační video z dílny Smokin Joe fanclub, což je nepříjemnej direkt, co film sráží do kolen. ()

Reklama

d-fens 

všechny recenze uživatele

Ali bol namyslený narcistický islamský rasista!.... našťastie, Joe Frazier to z neho poriadne vytĺkol :) .... dokument s tak emotívnym a príťažlivým námetom, že sa snáď zle ani natočiť nedal ..... Peknou bodkou za zápolením tejto legendárnej dvojice je, že po smrti Joa Fraziera 7. novembra 2011 sa Muhamad Ali zúčastnil jeho pohrebu. Určitá pachuť jeho nechutnej arogancie a nevďaku, aké voči Joeovi Frazierovi prejavil za mlada, však stále ostáva - obzvlášť keď si človek uvedomí, že Ali je vnímaný ako legenda-ikona, a Frazier zomrel v ústraní a zabudnutí, prevádzkujúc svoju malú telocvičňu na predmestí Philadelphie..... Možno aj preto, keď vidím dnešného roztraseného Aliho, poviem si: "Máš čo si chcel !" ...... naozaj, príbeh plný veľkých emócií!! .... "Joe, pre mňa budeš navždy legendou! Odpočívaj v pokoji!" ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Clay versus Frazier, rozpálená i vlhká Manila na Filipínach, najslávnejší boxerský zápas všetkých čias a vojna v aj mimo ringu. Nevraživosť týchto dvoch nenávidiacich sa kohútov je nezmerateľná, vo vzduchu koluje nervozita, nepriazeň, nenávisť a mediálne kanály v dobách sociopolitického zmagorenia hrotia tento súboj do krajností. Sú však iba sprostredkovateľom, centrálnym šíriteľom extrémistických, provokatívnych a neférových invektív je na zdesenie staroslávna legenda boxu-Muhammad Ali. Hnutím "Nation of Islam" zmitorený "tanečník" Cassius ako športová osobnosť z hľadiska morálky/etiky zlýhava na plnej čiare, skratovými výbuchmi na adresu súpera sa snaží nalomiť jeho koncentráciu a dokonca neotáľa spochybňovať svoju jasnú prehru. Jednokoľajná retrospektíva v ktorej výrečného žalobcu zastáva J.F. a nevyjadrujúcim sa obžalovaným je C.C. pripomína, že finálové podujatia bývajú fraškovité, takéto podpásové údery na profesionálnu pôdu nepatria plus ten kto ich napriek tomu povýšenecky zastupuje len stvrdzuje zaslepenosť svojho zmýšľania a evolúcia jednej neznášanlivosti môže byť rozdelená do mnohoročných-štváčskych štádii. Oľutujeme raz všetci, ale dokážeme vrátiť napáchané škody? Odpoveď je škôlkarsky triviálna... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tento americký dokument je opravdu pravý, strhující dokument o dvou nesmiřitelných protivnících, kteří se v roce 1975 utkali v Manile zřejmě v nejpamátnějším a nejbrutálnějším zápase boxerské historie. Patnáct kol měli boxovat pro potěchu diváků, avšak třinácté a čtrnácté kolo bylo tak brutální, že k poslednímu kolu chtěl Ali odmítnout jít boxovat a nechal si rozvázat rukavice, zatímco Joe Frazier sice chtěl jít zpět do ringu, jeho trenér však zápas ukončil, neboť Joe neviděl ani na jediné oko. Jsou tu dva nádherné paradoxy. První viz zápas - ačkoli Joe byl schopen Aliho porazit, nedostal k tomu příležitost. Druhý paradox - zatímco tehdy se Ali naparoval svými jedovatými řečmi a urážel Fraziera jak se dalo, dnes trpí Parkinsonovou nemocí, není schopen mluvit ani reagovat, a Frazier si spokojeně ve "zdraví" užívá svého důchodcovského věku. Prostě parádní dokument, který se neskutečně povedl. A ty autentické záběry z bitvy? - No síla. Hudba: Ben Bartlett ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama