Reklama

Reklama

Dějiny rasismu

(seriál)
Velká Británie, 2007, 176 min

Tento dokumentární seriál mapuje posun ve vnímání „rasy“ a dějiny rasismu v Evropě, Americe, Australasii a Asii. Seznámí nás s tím, jak se myšlenky o rasových rozdílech vyvíjely v návaznosti na historické události a charakterizuje zásadní dopad, jaký má chápání „rasy“ a rasismu na vědu, kulturu, společnost a světovou historii. Zkoumáním dějin „rasy“ - od prvních záchvěvů rasového povědomí až po projevy rasismu v moderní společnosti a kultuře - poznáme charakter „rasové scény“, která už pět století zaujímá tak významné místo v kolektivní obrazotvornosti Západu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Rozumchin 

všechny recenze uživatele

V prvním díle se zabývá otrokářstvím, které rasy vytvořilo. Zjistíte, že Aristoteles a Kant byli rasisté, a že Španělé si nebyli jistí zda jsou indiáni lidé. Druhý díl se zabývá vědeckým rasizmem (od Darvina přes eugeniku k ospravedlnění různých genocíd a holokaustu) a zrozením konceptu podřadných ras (či národů, etnických skupin, jak chcete). Třetí díl je o dějinách afroameričanů (rasové nepokoje, lynčování), kolonizaci Afriky a jejím průběhu a důsledcích. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Spevák, textár Michael Kocáb a hudobný skladateľ, gitarový mág, Michal Pavlíček zložili v roku 1988 skladbu "Já rasisty nikdy neměl rád". Spieva sa v nej: "Tváril jse nekompromisne, a nakonec do ucha náušnici jsi dal.. Ať kdo chce co chce jsi ríká, ten mládenec, měl vlastní názor a to bych bral. Až na to že..! Opakem pravým pak slušný, student byl. Nervy a potíže nedělal. Vážne a rozumne mluvil, púsobil, šel svojí cestou a to bych bral. Až na to že..! Jak jeden, tak druhej, jse pravdepodobne bouchli do hlavy. Teď blábolej a skučej, že se žlutejma je žít už nebaví! Slušný pán středních let též jse, vybarvil. Mravnost ve všech pádech skloňoval. Když došlo na věc, rázne jse postavil: "Ty žlutý, šikmookí bych hnal!" Ať starej, či mladej, v tom jednom jse vzácně shodnou, že človek je prej jen bílej, že barevný trpet, tu nebudou.. Nebudou! Jo a když jse ptaj proč žaluju. Já rasisty neměl jsem nikdy rád. Jak tupý jsou, o jak je lituju, když nevedí že pýcha predchází pád." http://www.youtube.com/watch?v=v10Bsy8rzBg Toľko umelecké vyjadrenie dvoch špičiek československého art-rocku ku problematike rasovej neznášanlivosti. Ak vás táto téma zaujíma hlbšie, určite sa veľa odpovedí dozviete práve v dokumente televízie BBC "Dejiny rasizmu". *** ()

Reklama

Zabiak odpad!

všechny recenze uživatele

Čistá demagogie a propaganda, ideologie neomarxizmu. My bílí můžeme za zaostalost ostatních kultur. Bílí lidé jsou strůjci všeho zla na planetě. Rasy neexistují, rozdíl je jen v barvě. Jak my ale autoři "dokumentu" vysvětlí, že na olympiádě jsou černoši rychlejší? Je zde teorie Environmentalistů brána jako potvrzený fakt, vlastně ani to ne rozdíly v inteligenci jsou zde zcela popřeny dokonce i ostatní vědecky podložené rozdíly. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:National_IQ_Lynn_Vanhanen_2006_IQ_and_Global_Inequality.png Nejsme horší nebo lepší, ale nejsme stejní! a tak je to správně, rozmanitost je přeci krásná. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Už mi říkal děda, že rasizmus je věda, pak umřel na podagru v osvětimském lagru. Budeme si věrní, až bílí budou černí, až černí budou bílí, barevní zešílí. Včera před svým domem, potkal jsem se s romem po tom střetu jaksi, měl jsem prázdné kapsy. Já mu říkám hrome, dej to sem milý rome než udělal jsem za tou větou tečku, měl sem jich tam hned celou smečku. 70%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Množstvo informácií, siahajúcich až do dávnej minulosti, až po prvotné koncentračné tábory nacistov v Namíbii, či Ku Klux Klan. Rasizmus zrejme “nikdy” nevymizne. Je potreba o ňom hovoriť, je potrebné nezamlčovať históriu, aby sa vedome nepopieralo to, čo páchali veľmoci ako Británia, Španieli, či samotná cirkev v mene svojho spasiteľa. Obdobné dokumenty by mali byť povinne vysielané na ZŠ, lebo skôr ako by sa mal človek podieľať na budovaní budúcnosti svojho národa, mal by poznať svoju minulosť. Kto by to bol povedal, že prvé zmienky o otroctve, pochádzajú z Európy od slovanských národov, pričom s farbou pleti, nemali absolútne nič spoločné. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama