Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní osudy básníka a textaře Pavla Kopty, od jehož smrti letos uplyne 25 let. Vzpomínají: příbuzní, H. Hegerová, J. Suchý, I. Vyskočil a další (2002).
Stovka písňových textů, nahraných na gramofonových deskách v podání známých interpretů populární hudby, texty písní pro čtyřicet filmů a nespočetně divadelních i televizních inscenací, to je bilance básníka Pavla Kopty.
Působil v kabaretu Reduta, v divadle Na zábradlí, v Černém divadle Jiřího Srnce, pracoval jako propagační redaktor, režíroval televizní seriál, byl dramaturgem divadla Rokoko. Zajímal se o film, hrál výborně na klavír, projevoval výrazný výtvarný talent.
Klíčové pro něj bylo seznámení s Jiřím Šlitrem, který zhudebnil jeho první texty. Později se sobě vzdálili, ale psaní textů zůstalo. Jeho texty byly určeny předním a osobitým interpretům: Ljubě Herrmannové, Haně Hegerové, Milanu Chladilovi, Juditě Čeřovské, Evě Pilarové, Waldermaru Matuškovi, Věře Špinarové, Martě Elefteriadu a dalším.
Jeho život byl poznamenán dramatickými událostmi z let 1938, 1948 a 1968, potýkal se se zdravotními i osobními problémy. Je u něj téměř příznačné střídání období, kdy postupně svítá na lepší časy a po náhlém zvratu se vše osudově promění.
Jakýmsi refrénem dokumentu je píseň Lásko prokletá. Složitý a plastický obraz Pavla Kopty se odvíjí z konfrontace vzpomínek jeho rodiny, přátel a kolegů. Jedni na něj vzpomínají jako na anglického gentlemana, druzí jako na výbušného ale upřímného přítele. Jeho vnitřní rozervanost je nejen odrazem objektivních událostí, ale i jeho citlivosti a psychického zdraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím se satorem (20. 12. 2013), že film je povedený. Snad by se dalo souhlasit i s tím, že „jakožto většina od Lazarové“ - ale neznám od ní ani většinu, natožpak všechno. Vím jen, že (slovy klasika) „je to milá holka“, a nevím, jestli „už tři roky po sobě bere 600 000 každý rok“. Ale úplně stoprocentně vím, že s filmem Lásko prokletá nemá nic společného - režíroval ho totiž její manžel, původně střihač a v posledních letech stále častěji i režisér Allan Lazarov. A proto, i když nemám váhu Haliny Pawlowské, dovolím si, milý satore, dát Ti radu: Věř vlastním očím víc, než často nespolehlivým sekundárním zdrojům. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Allan Lazarov. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama