foto

Jiří Suchý

  • nar. 1.10.1931 (87 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Suchý se narodil v Plzni v rodině vyučeného truhláře, své ranné dětství však prožil v Klatovech. Otec prošel řadou zaměstnání a nakonec našel uplatnění u dráhy jako telegrafista na Masarykově nádraží v Praze, kam ho posléze následovala i rodina. Velmi záhy se Jiří Suchý začal zajímat o umění. Neúspěšně se pokoušel dostat k výrobě kresleného filmu. Pro nedostatečný prospěch nebyl přijat ani na gymnázium, a tak zakotvil v reklamních ateliérech BaR, ze kterých se po znárodnění stalo družstvo Propagační tvorba. Vyučil se reklamním grafikem a po třech letech byl přijat do Svazu výtvarných umělců.

Začal psát texty pro hudební skupinu založenou Františkem Sodomou a záhy začal v této formaci hrát na kontrabas a zpívat. Rychle si získal popularitu. Hrával ve vinárně Reduta, kde si ho všiml Miroslav Horníček a seznámil Suchého s Jiřím Šlitrem. Spolu začali psát písničky a získávali první úspěchy v médiích. Suchý opustil práci grafika, ale ještě předtím se v Propagační tvorbě seznámil s výtvarnicí Bělou Novotnou, se kterou se v roce 1960 oženil.

V roce 1958 spolu se skupinou přátel založil Suchý Divadlo Na zábradlí, pro které napsal svou první hru Kdyby tisíc klarinetů, v níž i hrál. Ostatní členové souboru však viděli v Suchém pouze textaře a dramatika, a proto Suchý o rok později s Jiřím Šlitrem založili nové divadlo nazvané Semafor (SEdm MAlých FORem). Jejich první hra Člověk z půdy zaznamenala mimořádný ohlas, který tehdejší úřady znepokojil do té míry, že souboru dočasně odňal divadelní sál. V 60. letech si toto divadlo udržovalo stabilně velkou přízeň veřejnosti. Po smrti Jiřího Šlitra v roce 1969 našel Suchý nového partnera v herečce Jitce Molavcové. Divadlo Semafor se pro něj stalo celoživotním projektem. Byl autorem divadelních her, skládal hudební texty, režíroval i hrál. Převážně pro potřeby divadla se v menší míře věnoval i grafice a vydal rovněž řadu knih. Suchého autorská a divadelní činnost navazovala na poetiku tvorby Voskovce a Wericha.

Suchý se Šlitrem byli průkopníky a propagátory formu hudebního videoklipu v Československu. Vedle toho se od počátku snažili proniknout přímo do filmové branže. Prostředí divadla Semafor využil Miloš Forman k natočení mystifikačního dokumentu o náboru nových talentů do souboru pod názvem KONKURZ. Oba divadelníci se následně objevili v jinak průměrném snímku BYLO NÁS DESET, ale naplno Suchého talent dokázal využít až muzikál KDYBY TISÍC KLARINETŮ, kde byl Suchý vedle své herecké účasti autorem hudebních textů a spoluatorem scénáře. Ambice autorské dvojice Suchý+Šlitr vyvrcholily v hudební detektivce ZLOČIN V ŠANTÁNU, přes silné herecké obsazení ale výsledek pro nevhodně zvolenou formu neodpovídal očekávání.

V 70. letech se jméno Jiřího Suchého ocitlo na indexu kvůli podpisu manifestu Dva tisíce slov. Byl zbaven vedení divadla Semafor a možnosti natáčet filmy a vystupovat v televizi. Sankce polevily až ve druhé polovině 80. let, kdy se poetika divadla Semafor objevila ve filmech JONÁŠ A MELICHAROVÁ a JONÁŠ 2 ANEB JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI MELICHAROVOU. Ani zde ovšem Suchý nemohl režírovat. Těžiště jeho práce vždy spočívalo v divadelní činnosti. V archívu České televize jsou uchovány televizní záznamy některých jeho her. Je považován za klasika české kultury, za člověka s mimořádným talentem a s bezmála renesančním záběrem činnosti. Vzniklo o něm několik dokumentů, mj. portrét v rámci cyklu Galerie elity národa (GEN).

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2017 Já jsem otec Bemle a já matka Žemle (divadelní záznam)
Nižní Novgorod (divadelní záznam)
Šlitr s námi a zlý pryč (divadelní záznam)
2013 Laura a Oliver: Reality show (divadelní záznam)
Opera Betlém (divadelní záznam)
2011 Hodiny jdou pozpátku (divadelní záznam)
2009 Dobře placená procházka (divadelní záznam)
Lysistrata (divadelní záznam)
2006 Blues pro Pavla D. (divadelní záznam)
2005 .....Nikoho nezabije (recitace hladce a obrace) (divadelní záznam)
Patero důvodů pro voo doo (divadelní záznam)
2002 Noc v synagoze (divadelní záznam)
Pré (divadelní záznam)
2001 Zajatec lesa
2000 Tři příležitosti k smíchu (TV film)
Víkend s Krauzovou (divadelní záznam)
1999 Kdo unesl Klaudii?
Královna bublin
1998 Babana
Fífa
U Šmejkalovic ohrady aneb večer na počest Jaroslava Foglara (koncert)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
1994 Písničky k smíchu (TV film)
1992 Sherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahuje (TV film)
1991 Planeta s tiše fialovou září (TV film)
1990 Jonáš, Melicharová a pavilon (TV film)
1988 Jonáš II. aneb Jak je důležité míti Melicharovou
1986 Jonáš a Melicharová
Smutek bláznivých panen (divadelní záznam)
1985 Jonáš dejme tomu v úterý (divadelní záznam)
1982 Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40 (divadelní záznam)
1981 Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
1977 Motýl
1975 Hudba kolonád
1972 O statečné Kačence aneb krčma hrůzy
1970 Já mám kytky rád (TV film)
Osudy malého námořníčka
Ten pes je váš? (divadelní záznam)
1968 Zločin v šantánu
1967 Na dejchánku v Semaforu (divadelní záznam)
1966 Dobře placená procházka (TV film)
Jonáš a velryba
1965 Benefice S + Š (divadelní záznam)
Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Bylo nás deset
Druhé album Supraphonu
Konkurs
1961 Ztracená revue (TV film)
Zuzana je zase sama doma (TV film)
1960 Taková ztráta krve (divadelní záznam)
1958 Hlavní výhra
1957 Snadný život
1956 Cesta napříč a zpátky (amatérský film)
1944 Sobota

TV seriály

2015 Stopy života (TV seriál)
Derniéra (S02E01)

Dokumentární

2018 Divadlo Na zábradlí (TV seriál)
Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda (TV film)
2017 Anticharta, mechanismus loajality (TV film)
Hej mistře basů (koncert)
2016 Koncert o čtyřech kapitolách (koncert)
Moje souboje a boje (TV film)
PopStory (TV seriál)
Večer lidí dobré vůle - Velehrad 2016 (koncert)
2015 Koncert ke Dni vítězství (koncert)
Tajemství Jiřího Suchého (TV film)
W. Matuška - Známý i neznámý (TV film)
2014 Tajemství Evy Pilarové (TV film)
Znovu 89 (koncert)
Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 Příběhy slavných (TV seriál)
Jednou jsi dole, jednou nahoře (S13E06)
2012 Co by kdyby (TV seriál)
Jiří Suchý - Život s divadlem Semafor (TV film)
Koncert proti konci světa (koncert)
Tajemství Waldemara Matušky (TV film)
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Jiří Suchý a Jiří Menzel (E40)
Jiří Suchý a jeho Perplex (TV film)
Jiří Suchý...v takový krásný společnosti (TV film)
Legendy: Tajemství Ladislava Smoljaka (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Marthy Elefteriadu (S07E06)
Příběhy slavných (TV seriál)
Já nic, já muzikant (S12E06)
2010 For Semafor
Patrola Šlapeto živě v Semaforu (koncert)
Slyšet znít dřevo (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Walda (S11E12)
Jak je důležité míti Hraboše (S11E07)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
Příběhy slavných (TV seriál)
Plachý milovník (S10E10)
2008 Křižovatky režiséra Antonína Kachlíka
Po stopách hvězd (TV seriál)
Příběhy slavných (TV seriál)
Jsem vaše Ljuba (S09E14)
2007 Dobře placená procházka '07 (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Nadi Urbánkové (S02E34)
2006 ČT Live - Michal Prokop & hosté (koncert)
Příběhy slavných (TV seriál)
Buďte pozdraven, pane Jouda! (S07E06)
Velký mistr malých rolí (S07E01)
2005 Tři strážníci (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Hovorově Horňas (S06E13)
Divoká krev Jiřího Císlera (S06E12)
2004 Bláhový básník Jiří Suchý
Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
Příběhy slavných (TV seriál)
Věčný Kristián Oldřich Nový (S05E04)
2003 Mosty - Gesharim 2003 (koncert)
Zuzana Stirská a Gospel Time (koncert)
Příběhy slavných (TV seriál)
Lásko prokletá (S04E05)
Chlap má umřít v botách (S04E03)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Teď nemám čas, možná jindy... (S01E14)
Jó, to jsem ještě žil (S01E05)
Drahý můj Jiří Grossmann (S01E02)
1999 Semafor atd. (TV seriál)
Už dávno nejsem dítě (koncert)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Jan Skácel aneb Kolik příležitostí má růže
Papírové blues
1996 Nedvědi na Strahově - Koncert století (koncert)
Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1995 Herci
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
Košamatýna aneb obrana humorem (TV film)
1991 Kohoutoviny (TV film)
1990 Jak jsme ho znali (TV film)
1989 Občanské Semaforum
1986 Jiří Šlitr
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1969 Hledej ženu čili Šerše la fam (jak praví přísloví)
1965 Hallo Satchmo
1964 Humor je vážná věc (TV film) - a.z.
1961 Lidé za kamerou

TV pořady

2017 Ceny Thálie 2016 (TV pořad)
Velká plavba s Waldemarem (TV pořad)
2016 A tančím dál ... (TV pořad)
Všechny lásky Karla Gotta (TV pořad)
2015 Poslední zhasne (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2015 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Kdopak by se Čecha bál (TV pořad)
Krampoloviny (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2012 TýTý 2011 (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Galashow s latinou IV (TV pořad)
Silvestr 2011 (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 80 let Divadla Spejbla a Hurvínka (TV pořad)
Komici na jedničku (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
Česká hlava 2010 (TV pořad)
2009 70 minut s Evou Pilarovou a jejími hosty (TV pořad)
Archivní mozaika (TV pořad)
Historické minipříběhy a kuriozity (TV pořad)
Semafor "50" (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
2007 Co nikdy neodnese čas... (TV pořad)
2006 Dixie jako Brno (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
Žáci "pedagoga" Šimka (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Swingové legendy (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
Šlitr mezi nebem a zemí (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
Životní zásady Petra Novotného (TV pořad)
2003 Dvojhlas (TV pořad)
Lístky vytržené z památníku (TV pořad)
Paškál (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Benefice Jana Vyčítala (TV pořad)
Když jdou na mužskýho léta... (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
Vánoce, Vánoce (TV pořad)
2000 Domácí štěstí (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Semafor má 40 (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
ČESKÝ SLAVÍK Mattoni '99 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Český slavík '97 (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
Miroslav Donutil v Lucerně (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad) - a.z.
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
The Best of Večírek (TV pořad)
Werichiáda (TV pořad)
1991 Ach, ta láska nehezká (TV pořad)
1990 Hovory H ještě po dvaceti letech (TV pořad)
Večírek nejen pro zvané (TV pořad)
Vyvěste fangle (TV pořad)
Šaráda (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1970 Plakala panna, plakala (TV pořad)
1969 Grandsupertingltangl (TV pořad)
Swing, swing, swing (TV pořad)
Vyvěste fangle (TV pořad)
1968 Jak se máte, co děláte? (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)
1962 Ať hudba stále zní (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Semafor - Největší hity 2 (hudební videoklip)
2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)
1966 Nevyplacený blues (hudební videoklip)
1964 Krajina posedlá tmou (hudební videoklip)
1962 Jiří Suchý: Malé kotě (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2017 Já jsem otec Bemle a já matka Žemle (divadelní záznam)
Nižní Novgorod (divadelní záznam)
Šlitr s námi a zlý pryč (divadelní záznam)
2013 Laura a Oliver: Reality show (divadelní záznam)
2011 Hodiny jdou pozpátku (divadelní záznam)
2009 Lysistrata (divadelní záznam)
2005 .....Nikoho nezabije (recitace hladce a obrace) (divadelní záznam)
2001 Zajatec lesa
2000 Tři příležitosti k smíchu (TV film)
1999 Kdo unesl Klaudii?
Královna bublin
1998 Babana
Fífa
1996 Magda, její ztráty a nálezy
1994 Písničky k smíchu (TV film)
1970 Nevěsta
Ten pes je váš? (divadelní záznam)
1960 Taková ztráta krve (divadelní záznam)
1956 Cesta napříč a zpátky (amatérský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
Jiří Suchý a Jiří Menzel (E40)
1997 Jan Skácel aneb Kolik příležitostí má růže
Papírové blues
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
Košamatýna aneb obrana humorem (TV film)

TV pořady

1992 The Best of Večírek (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Kostymérská filmografie

Filmy

2000 Tři příležitosti k smíchu (TV film)
1998 Babana

Spisovatelská filmografie

Filmy

1959 Kotě - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(57)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace