Reklama

Reklama

Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy

  • Česko Čtyři strašliví jezdci z Apokalypsy (více)

Obsahy(1)

Příslušníci dvou rodin, francouzské a německé, spojených krví, proti sobě bojují v první světové válce. Klasický film, dnes nejčastěji zmiňovaný kvůli Rudolphovi Valentinovi, jehož celosvětová popularita brzy začala nabývat formy masové hysterie. (NFA)

Zajímavosti (6)

  • Film v sobě nesl silné protiválečné poselství. Byl silně protiněmecký, v Německu byl zakázán a na mnoho let stažen z distribuce. (Pavlínka9)
  • Je to poprvé, co Rudolph Valentino získal významnější filmovou roli. Svůj debut před kamerou si odbyl v roce 1914 a až do obsazení ve snímku Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy se na plátně objevoval jen jako bezejmenný komparzista. (darek kartac)
  • Alice Terryová nosila během natáčení blond paruku. Pro zvýšení autenticity a pro případ, že by diváci odezírali ze rtů, navíc ona a Rudolph Valentino před kamerou skutečně mluvili francouzsky. (darek kartac)
  • Přestože byl Rudolph Valentino neznámým hercem, byl obsazen do jedné z hlavních rolí. Jeho plat činil 350 USD týdně, což bylo méně, než si vydělal Wallace Beery za svou malou roli německého důstojníka. Studio mu navíc poskytlo pouze kostým argentinského gauča a francouzskou uniformu. Pro scénu v obchodě Parisian si Valentino sám koupil u jednoho newyorského krejčího více než pětadvacet obleků, které pak splácel ještě celý následující rok. (darek kartac)
  • Započteme-li inflaci, jde o nejvýdělečnější němý film historie. Vydělal 9 183 673 dolarů, což v roce 2005 zhruba odpovídalo částce 300 miliónů dolarů. (Pepy)

Reklama

Reklama