foto

Wallace Beery

  • nar. 1.4.1885
    Kansas City, Missouri, USA
  • zem. 15.4.1949 (64 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Podobně jako pro moji drahou přítelkyni, Marii Dresslerovou, i pro mě znamenal můj škaredý ksicht celé moje jmění.“

Wallace Fitzgerald Beery se narodil se v Kansas City, v Missouri, jeho starší bratři William a Noah byli také herci. V šestnácti se přidal k cirkusu Ringling Brothers jako cvičitel slonů, odkud ale po dvou letech odešel, protože ho poškrábal leopard. Našel práci v New Yorku v jednom varieté a začal vystupovat na Broadwayi. V roce 1913 se přesunul do Chicaga, do studií Essanay, kde se jako “Sweedie” objevoval v krátkometrážních komediích a poté odjel do Kalifornie (Essanay Studios v Niles) - v roce 1915 se zde zaskvěl se svojí ženou Glorií Swansonovou v komedii SWEEDIE GOES TO COLLEGE. Jeho pití a hrubé chování však manželství zničilo. Podle svědků nebylo vůbec lehké s Beerrym vyjít, neměl žádné vychování a vlastnosti jako jemnost nebo kultivovanost mu byly zcela cizí. Swansonová se jednou zmínila, že byl pozván do všech elegantních domů v Beverly Hills – jedinkrát.

V kariéře mu však, jak se zdá, jeho osobnostní rysy vůbec nepřekážely, ba právě naopak, v následujících letech totiž začal hrát různé násilníky. V roce 1917 tak ztvárnil revolučního generála Pancha Villu v akčním snímku PATRIA s Valentinem (v té době byl Villa v Mexiku ještě stále aktivní) a tuto roli si pak po 17 letech zopakoval. K jeho pozoruhodným němým filmům patří například ZTRACENÝ SVĚT podle předlohy A.C.Doylea (1925, hrál profesora Challengera), ROBIN HOOD s Douglasem Fairbanksem (1922, Beery hrál krále Richarda Lví srdce, kterého si pak zahrál ještě v pokračování) nebo POSLEDNÍ MOHYKÁN (1920).

Příchod zvuku znamenal pro Beeryho na čas pauzu, ale Irving Thalberg neměl námitky k Beeryho chraplavé pomalé řeči a zajistil mu smlouvu u MGM. Beery se zde objevil ve velmi úspěšném vězeňském dramatu THE BIG HOUSE (1930), za který byl nominován na cenu Akademie pro “nejlepšího herce v hlavní roli”. Ve stejném roce vytvořil postavu Billa v pro něj klíčovém snímku MIN AND BILL po boku Marie Dresslerové, se kterou vytvořil ještě několik senzačních komedií. Film jej vystřelil mezi “výnosné” hvězdy a z této pozice natočil drama THE CHAMP (1931), za který už Oskara pro “nejlepšího herce v hlavní roli” získal, Poté přišla asi jeho nejznámější role, John Silver ve Flemingově dobrodružné adaptaci OSTROV POKLADŮ (1934) – Beery denně létal svým letadlem z Beverly Hills na ostrov St. Catalina, kde se film natáčel (v letech 1925-1941 nalétal kolem 14000 hodin!).

Na benátském filmovém festivalu obdržel zlatou medaili za své druhé předvední v roli Pancha Villy v VIVA VILLA! (1934) s Fay Wrayovou (původně zde hrál i Lee Tracy, ale dostal vyhazov poté, co se z balkónu vymočil do davu Mexičanů). Z dalších Beattyho filmů stojí za zmínku western BILLY THE KID (1930), krimi THE SECRET SIX (1931) s Jean Harlow a Clarkem Gablem, se kterými si zahrál i v akčním snímku ČÍNSKÁ MOŘE BOUŘÍ (1935). S Gablem se objevil i v dobrodružném HELL DIVERS (1931) a s Jean Harlow v Cukorově romantické komedii VEČEŘE O OSMÉ (1933). Opomenout nelze oskarové drama LIDÉ V HOTELU (1932, Grand Hotel) s Gretou Garbo a Joan Crawfordovou a komedii AH, WILDERNESS! (1935) s Beerym v roli opilého strýce.

Byl původně obsazen do titulní role ve slavném dobrodružném muzikálu ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ (1939), ale vzhledem k dalším závazkům u studia MGM byl z filmu nakonec stažen (nahradil ho usedlý charakterní herec Frank Morgan). Během 30. let byl Beery jednou z hollywoodských stálic a patřil mezi “top ten” nejvýnosnějších herců - ve smlouvě s MGM si dokonce vymohl, že mu bude vypláceno o 1 dolar více než kterémukoli jinému herci u studia, čímž se stal nejlépe placeným hercem na světě. Během své kariéry vytvořil více než 200 filmových rolí (v létě 1941 se stal “šampiónem” studia MGM co se týče celkové vzdálenosti procestované kvůli natáčení: údajně přes sto tisíc mil! Jen v Mexiku, kde v roce 1934 točil VIVA VILLA!, to bylo patnáct tisíc). V poslední dekádě života začala jeho hvězda pomalu hasnout. V roce 1943 si zahrál s bratrem Noahem ve válečné propagandě SALUTE TO THE MARINES, dále už to bylo jen pár filmů: westerny, komedie... muzikál s Liz Taylorovou A DATE WITH JUDY (1948) natočil rok před svou smrtí.

Jeho druhou ženou byla Rita Gormanová. Společně adoptovali holčičku (dcerku Ritina bratrance), ale manželství skončilo rozvodem. V knize E.J. Fleminga "The Fixers" se píše, že Beery, gangster Pat DiCicco a Albert R. "Cubby" Broccoli (bratranec DiCicca a pozdější producent bondovek) údajně ve rvačce ubili k smrti komika Teda Healyho a pak, než se situace trochu uklidní, byl Beery studiem na pár měsíců “uklizen” do Evropy zatímco na veřejnost šla verze o zabití Healyho třemi studenty. V MGM byla Beeryho image budována velmi pečlivě, byl to prostě „roztomilý smolař se zlatým srdcem“. Ve skutečnosti byl ale Beery cokoli, jen ne to. Vše nasvědčuje tomu, že byl minimálně silně misantropický. Jackie Cooper, který s ním pracoval na několika filmech, ho ve své autobiografii označil dokonce za “nejsadističtější osobu, kterou znal” a dětská herečka Margaret O'Brienová musela být před Beerym, který ji neustále štípal, chráněna členy natáčecího štábu.

V době smrti byl ve sporu s herečkou Glorií Schummovou, která tvrdila, že je otcem jejího ročního dítěte. Zemřel ve svém domě v Beverly Hills na srdeční záchvat ve věku 64 let a pohřben byl na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v kalifornském Glendale. Za zásluhy o rozvoj filmového průmyslu má svoji hvězdu na hollywoodském “Chodníku slávy”. Bearry byl taky hodně pyšný na svůj úlovek: v roce 1916 totiž chytil poblíž ostrova Santa Catalina u L.A. největšího černého mořského okouna na světě a tento rekord nebyl překonán dalších pětatřicet let.

„Nikdy jsem nikoho nenechal tahat ze mě prachy. Ani niklák ze mě nedostali!“

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1949 Big Jack
1948 A Date with Judy
Alias a Gentleman
1947 The Mighty McGurk
1946 Bad Bascomb
1945 This Man's Navy
1944 Barbary Coast Gent
Rationing
Twenty Years After - a.z.
1943 Salute to the Marines
1942 Jackass Mail
The Bugle Sounds
1941 Barnacle Bill
The Bad Man
1940 20 Mule Team
The Man from Dakota
Wyoming
1939 Sergeant Madden
Stand Up and Fight
Thunder Afloat
1938 A Lost World - a.z.
Brána sedmi moří
Stablemates
1937 Poslední otrokář
The Bad Man of Brimstone
Trestanec
1936 100 000 dolarů
A Message to Garcia
1935 Ah, Wilderness!
O'Shaughnessy's Boy
West Point of the Air
Čínská moře bouří
1934 Ostrov pokladů
The Mighty Barnum
Viva Villa!
1933 The Bowery
Tugboat Annie
Večeře o osmé
1932 Flesh
Lidé v hotelu
1931 Dobyvatelé pekla
The Champ
The Christmas Party
The Secret Six
Uloupené šperky
1930 A Lady's Morals
Billy the Kid
Min and Bill
The Big House
Way for a Sailor
1929 Chinatown Nights
River of Romance
Stairs of Sand
1928 Partners in Crime
The Big Killing
Wife Savers
Žebráci života
1927 Casey at the Bat
Fireman, Save My Child
Rif a Raf, piloti
Two Flaming Youths
1926 Behind the Front
Old Ironsides
Volcano
We're in the Navy Now
1925 Coming Through
Dobrodružství
In the Name of Love
Let Women Alone
Rugged Water
The Great Divide
The Night Club
The Pony Express
Zkáza Ninive
Ztracený svět
Ďáblův náklad
1924 Another Man's Wife
Dynamite Smith
Madonna of the Streets
Maják
So Big
The Red Lily
The Sea Hawk
Unseen Hands
1923 Ashes of Vengeance
Bavu
Láska kvete v každém věku
Patsy
Richard the Lion-Hearted
Stormswept
The Drums of Jeopardy
The Eternal Struggle
The Flame of Life
The Spanish Dancer
White Tiger
Žlutá záplava
1922 A Blind Bargain
Alias Julius Caesar
Hurricane's Gal
I Am the Law
Only a Shop Girl
Robin Hood
The Man from Hell's River
The Rosary
The Sagebrush Trail
Trouble
Wild Honey
1921 A Tale of Two Worlds
Ne'er to Return Road, The
Northern Trail, The
Patsy
Sleeping Acres
The Golden Snare
The Last Trail
The Policeman and the Baby
The White Mouse
Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy
1920 813
Hrdina smutné postavy
Poslední Mohykán
The Rookie's Return
The Round Up
The Virgin of Stamboul
1919 Beach Nut, A
Love Burglar, The
Only a Janitor
Soldiers of Fortune
The Life Line
The Unpardonable Sin
Victory
Za dveřmi
1918 Johanna Enlists
1917 A Bedroom Blunder
A Clever Dummy
Are Waitresses Safe?
Cactus Nell
Maggie's First False Step
Patria
Teddy at the Throttle
That Night
The Little American
1916 A Capable Lady Cook
A Dash of Courage
Bombs and Banknotes
Janitor's Vacation, The
Janitor, The
Just a Few Little Things
Sweedie, the Janitor
Sweedy and the Janitor
1915 Ain't It the Truth
Bouquet, The
Broken Pledge, The
Done in Wax
Education
Fable of the Roistering Blades, The
Father's New Maid
Love and Trouble
New Teacher, The
Pound for a Pound, A
Slim Princess, The
Sweedie Goes to College
Sweedie Learns to Ride
Sweedie and Her Dog
Sweedie and the Sultan's Present
Sweedie in Vaudeville
Sweedie's Finish
Sweedie's Hero
Sweedie's Hopeless Love
Sweedie's Suicide
Two Hearts That Beat as Ten
Victor, The
1914 Bargain Hunters
Cheering a Husband
Countess Sweedie
Curing a Husband
Epidemic, The
Fable of the Bush League Lover Who Failed to Qualify, The
Fable of the Manoeuvres of Joel and Father's Second Time on Earth, The
Fickleness of Sweedie, The
Foot of Romance, A
Girl, the Cop, the Burglar, The
Golf Champion 'Chick Evans' Links with Sweedie
Grass Country Goes Dry
Hour and the Man, The
In an Old Trunk
In and Out
Jane
Looking for Trouble
Love and Soda
Madame Double X
Maid of War, A
Making Him Over -- For Minnie
Mrs. Manley's Baby
Oh, Doctor
One-to-Three
Plum Tree, The
Prevailing Craze, The
Queer Quarantine, A
Rivalry and War
She Landed a Big One
Sweedie Collects for Charity
Sweedie Learns to Swim
Sweedie Springs a Surprise
Sweedie and the Double Exposure
Sweedie and the Hypnotist
Sweedie and the Lord
Sweedie and the Troublemaker
Sweedie at the Fair
Sweedie the Swatter
Sweedie the Trouble Maker
Sweedie's Clean-Up
Sweedie's Skate
The Fable of Higher Education That Was Too High for the Old Man
The Fable of Napoleon and the Bumps
The Fable of the Brash Drummer and the Nectarine
The Fable of the Busy Business Boy and the Droppers-In
The Fable of the Coming Champion Who Was Delayed
The Laundress
Their Cheap Vacation
This Is the Life
Three Boiled Down Fables
Three Little Powders
Topsy-Turvy Sweedie
Two Dinky Little Dramas of a Non-Serious Kind
Ups and Downs, The
When Knights Were Bold
Winner, The
1913 At the Old Maid's Ball
Day by Day
Hello, Trouble
His Athletic Wife
Mr. Dippy Dipped
Smithy's Grandma Party
The Right of Way
The Usual Way

Dokumentární

2008 Spisok korabley - a.z.
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
1994 The Our Gang Story - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1951 Screen Snapshots: Hollywood Memories - a.z.
1950 The Soundman - a.z.
1948 Some of the Best
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
Land of Liberty - a.z.
1938 Behind the Movie Lens
Personality Parade - a.z.
1931 Jackie Cooper's Birthday Party
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 20
Screen Snapshots, Series 4, No. 8
1922 Screen Snapshots, Series 2, No. 22-F
Screen Snapshots, Series 3, No. 2

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace