foto

Rudolph Valentino

  • nar. 6.5.1895
    Castellaneta, Itálie
  • zem. 23.8.1926 (31 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec italského původu, jenž se stal jedním z největších romantických idolů němé éry filmu se původně jmenoval Rudolpho Alfonso Filibert Guglielmi a v Hollywoodu začínal roličkami mužských prostitutů, podvodníků a dobrodruhů.

Jeho otec chtěl, aby vystudoval vojenskou akademii, ale Rudolph ze školy utekl a odjel do Paříže, kde se plánoval živit jako tanečník. Protože se mu to příliš nedařilo, roku 1913 odplul do New Yorku, kde se uchytil jako statista s občasnou malou roličkou na Broadwayi. Zároveň vystupoval v nočních klubech, živil se i jako přístavní nakladač, umyvač nádobí či poslíček.

Prorazit se mu podařilo díky režisérovi Rexi Ingramovi, jenž ho obsadil v roce 1921 do svého filmu ČTYŘI JEZDCI APOKALYPSY do hlavní role. Z filmu se brzy stala senzace a Valentino slavným hercem a milovníkem. Valentinův šarm a exotická krása upoutala mnohou ženu té doby. Davová hysterie jeho obdivovatelek rostla s každým novým filmem (ŠEJK, KREV A PÍSEK, DÁMA S KAMÉLIEMI, OREL, ŠEJKŮV SYN aj.) až vyvrcholila hercovou předčasnou smrtí. Valentino 23. srpna 1926 zemřel po několikatýdenních krutých bolestech z protrženého vředu na zápal podbřišnice. Na jeho pohřbu prý bylo na padesát tisíc lidí, obvykle hysterických fanynek.

Posledních několik let jeho života bylo plných skandálů. Valentino se i oženil, ale velmi často se v bulváru i mimo něj spekulovalo o hercově homosexualitě. Mluvilo se i o tom, že do filmu jej protlačili někteří z jeho mocných milenců, ale co je na tom pravdy, to se už dnes nedozvíme. Jeho slávě to však neuškodilo a když v pouhých jednatřiceti letech zemřel, lze říci, že svět přišel o jednoho z největších milovníků němé éry.

J "monolog" D

Herecká filmografie

Filmy

1953 Yesterday and Today - a.z.
1932 Nickelette, The - a.z.
1927 Character Studies
1926 Šejkův syn
1925 Cobra
The Eagle
1924 Monsieur Beaucaire
Posvěcený ďábel
The Hooded Falcon
1922 Beyond the Rocks
Blood and Sand
Moran of the Lady Letty
The Young Rajah
1921 Camille
The Conquering Power
Uncharted Seas
Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy
Šejk
1920 Adventuress, An
Once to Every Woman
Passion's Playground
Stolen Moments
The Cheater
Wonderful Chance, The
1919 A Rogue's Romance
Big Little Person
Eyes of Youth
Homebreaker, The
Nobody Home
The Delicious Little Devil
Virtuous Sinners
1918 A Society Sensation
All Night
The Married Virgin
1917 Alimony
Patria
1916 Foolish Virgin, The
Seventeen

Dokumentární

2013 Ellis Island: Historie amerického snu (TV film) - a.z.
2011 Cesta ke slávě Tonyho Curtise
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
2007 Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2005 The Forgotten Films of Roscoe Fatty Arbuckle - a.z.
1996 Roaring Twenties, The - a.z.
1992 Death Scenes 2
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1961 The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
The Golden Twenties - a.z.
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1945 Screen Snapshots Series 25, No. 1: 25th Anniversary - a.z.
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
The Movies March On - a.z.
1937 Screen Snapshots Series 17, No. 1 - a.z.
1936 Fashions in Love - a.z.
1934 Movie Memories - a.z.
Movie Memories #2 - a.z.
1931 Stars of Yesterday
1925 Twinkle Twinkle
1923 Rudolph Valentino and His 88 American Beauties
1922 A Trip to Paramountown
Screen Snapshots, Series 3, No. 12

TV pořady

1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace