Reklama

Reklama

Jak ďábel k rohům přišel

(TV film)
  • Velká Británie How the Devil Got His Horns: A Diabolical Tale
Velká Británie, 2012, 59 min

Hrají:

Alastair Sooke (moderátor)

Obsahy(1)

Historik umění Alastair Sooke odhaluje vývoj vizuální interpretace ďábla v období mezi narozením Krista a renesancí. Podívejte se, jak se vyvíjelo vnímání a znázorňování zla... Historik a kritik Alastair Sook vysvětluje, jak středověcí umělci vytvořili obraz ďábla. Ukazuje, jak se během století mezi zrozením Krista a začátkem renesance vizuální interpretace ďábla postupně měnila a že zobrazování Zla mělo různé podoby – pokušitele, tyrana i rebelujícího anděla. Alastair představuje, jakým způsobem umělci nasadili Satanovi rohy, přestože jeho přesný, jednoznačný, nebo alespoň přibližný popis bychom v Bibli hledali marně. V dokumentárním filmu Jak ďábel k rohům přišel se objevují některá z nejlepších uměleckých děl z celé Evropy, klíčové citace z náboženských textů a následné úvahy o tom, jakým způsobem jednotlivé autory ovlivnily. Díky tomu vznikl bohatý a jedinečný příběh o spojení víry a umění s cílem definovat, co je Zlo. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší užitočný a tématikou výnimočný historický dokument. Kto sa zaoberá históriou, prípadne religionistikou, bude potešený. Nesúhlasím s užívateľom Hawaj: "Ďábel je prostě výsledek církevní propagandy, sloužící ke strašení věřících." Diabol sa totiž objavuje už v Starom zákone, ktorý bol napísaný dávno pred vznikom kresťanskej cirkvi, nevznikol teda na základe cirkevnej propagandy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podobné téma pojetí středověkého pekla zpracovává historik Ginsburg. Před vynálezem knihtisku kolovalo po Evropě jen několik knih a popisy pekla byly dost sjednocené. Zde v dokumentu je přidaná hodnota vizuální interpretace pekla. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Takovéhle dokumenty mám ráda a i když tady není průvodce můj z Viasat History oblíbený kulaťoučký a charismatický Waldemar Januzczak, jako u něj se hodně cestuje a vysvětluje přímo před dotyčnými malbami, freskami, mozaikami apod. Jen mne mrzí, že jsem na film narazila víceméně náhodou - chtělo by to větší propagaci, pánové a dámy z Primy! ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Dost důležitej dokument o stvoření naší současné představy ďábla a zla, neboli původně všechno bylo jinak než máme zažito. Ačkoliv uvedené závěry nemusejí být 100%, tak je dobré, že se tímto základním pojmem vůbec někdo zabývá a není to prostě taková samozřejmost jak by si leckdo představoval. Ďábel je prostě výsledek církevní propagandy, sloužící ke strašení věřících. ()

Reklama

Reklama