Reklama

Reklama

Kinematograf

  • angličtina The Kinematograph
Trailer
Animovaný / Krátkometrážní / Drama
Polsko, 2009, 12 min

Hrají:

Maxim Baldry

Obsahy(1)

Vynálezce se blíží k vytvoření dokonalého videozáznamu a nechce prozradit svůj objev veřejnosti dříve, dokud nebude promítat filmy se zvukem a barevně. Ale sny stojí příliš mnoho. Soustředěn výhradně na sebe a práci, uvědomí si vážnost situace až příliš pozdě. (mr.filo)

Zajímavosti (3)

  • V roce 2016 se snímek dočkal i českého dabingu, o který se postarala amatérská skupina Fénix ProDabing. (Vosk136)
  • V roce 1884 polský vynálezce Kazimierz Prószyński zkonstruoval první filmový přístroj, který pojmenoval pleograf. Byl to nahrávací a projekční přistroj. V roce 1895 Prószyński natočil první krátké filmy a v roce 1899 po zdokonalování pleografu představil další inovaci pod názvem biopleograf, který zamezil nepříjemnému blikaní a vibracím obrazu a byl vhodný pro přemítaní filmů v kinech. V roce 1907 ohlásil Prószyński patent na kinofon. Tento nový přístroj umožňoval synchronizaci obrazu a zvuku. V roce 1913 vyrobil první zvukový záznam. Dle mínění moderních historiků by se dnes kinematografie mohla nazývat pleografií, a to kdyby devatenáctiletý vynálezce měl obchodního ducha a dostatek financí pro zdokonalení a uvedení pleografu do praxe. [Zdroj: CESA, Wikipedia] (Aelita)
  • Animovaná povídka má původ u Mateusze Skutnika v komikové sérii „Revolutions“, konkrétně v epizodě „Monochrome“. (mr.filo)

Reklama

Reklama