Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední jaro alžírské války. V létě roku 1962 bude vyhlášena nezávislost Alžírska, které tak nabude konečně suverenity a zbaví se francouzského područí. Ali Charef, jedenáctiletý Alžířan, má za nejlepšího kamaráda Francouze Nica. Oba společně sledují, jak Alžírsko doznává značných, mnohdy násilných změn. Ali i Nico však věří, že jejich přátelství přečká i tyto dramatické události alžírských dějin a Nico nebude muset se svými rodiči tuto severoafrickou zemi nikdy opustit. (claudel)

(více)

Recenze (2)

claudel 

všechny recenze uživatele

Když se podívate na tenhle film, napadne vás, že Francouzi mají současné problémy s imigranty za trest, zvěrstva, která páchali v Alžírsku, nejdou jen tak smazat. Velmi zdařilý snímek, který nám účinným stylem - očima malého chlapce nastiňuje vyhlášení nezávislosti Alžírska. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Velice působivý film o odchodu Francouzů z Alžírska. Zachycuje komplikovanou situaci soužití dvou rozdílných kultur na konci dlouhé války za nezávislost. Díky pohledu skrze malého chlapce je vidět, jak se mění pohled dětí na "ty druhé" - ač původně kamarádi, rychle se skupinka chlapců rozdělí na Francouze a Alžířany a nesmiřitelně se rozhádají. Zároveň jsou vidět zvěrstva, které páchali bojovníci za svobodu a přezíravost francouzských úřadů k Alžířanům (zvláště postava výpravčího je výživná). ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama