Reklama

Reklama

Zabíjení po česku

(TV film)
  • USA Killing, the Czech Way
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pokus o zachycení rozporuplného fenoménu tzv. divokých odsunů mezi koncem války a Postupimskou konferencí, kdy bylo vyhnáno z domovů kolem sedmi set tisíc starousedlých Němců z Československa. Ústředním tématem dokumentu je událost v severočeských Postoloprtech, kde bylo vojáky československé armády a revolučními gardisty měsíc po válce zastřeleno 763 německých civilistů. Poprvé před kamerou promluví němečtí i čeští svědci masakru, který měl zůstat navždy utajen a jehož pozadí se pokoušeli několikrát v poslední době rozkrýt severočeští policisté. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi silné téma, které nebylo bohužel zpravováno moc dobře, ale i tak hodnotím vysoko. Ono totiž vůbec není na škodu ukázat, jak vypadá taková spravedlnost vítězů, nebo revoluční spravedlnost. Nejhorší mezi hroznými jsou ti, co za války byli kdesi schovaní, nebo dokonce i kolaborovali a pak se pasují na hrdiny a stávají se katy. Ale takové to bohužel je v každé době a nejen u nás. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Prumerne zpracovani, dobre tema, dle mnoha ne vzdy sebereflexivnich reakci, ktere po odvysilani nasledovaly, ocividne talo do ziveho. Jenom jsem mel chvilemi pochybnosti jestli David Vondracek nezachazi trochu moc bulvarne daleko (napr. otazka na syna po zavrazdenem Nemci a situaci kdy byl po revoluci v roce 1989 exhumovan: "A poznal jste ho?") ()

Reklama

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Další část pravdy o tom, jací lidé byli, jsou a budou...Zrůdnosti páchají lidé napříč národnostmi i vychováním. Tady byla navíc snaha omluvit to mstou, neutěšenými emocemi, ukázat to, co jste udělali vy nám, okusíte teď sami . . . Proč se o tom děti neučí v dějepisu?? Ale to bychom se mohli ptát u každé druhé záležitosti z novodobé historie naší země. K dokumentu jako takovému mám pár připomínek, ale vzhledem k tématu jdou přehlídnout přimhouřenýma očima. ()

kurzan odpad!

všechny recenze uživatele

Aneb jak si uměle - 65 let po válce v níž zahynulo obrovské množství našich lidí a nebexistuje snad rodina, kde by aspoň jeden z prarodičů nebyl v koncentračním táboře či alespoň otrocky nedřel v německých továrnách - vytvořit potic vinny za excesivní zabití několika němců. Ano bylo to špatné jako jakákoliv jiná smrt, ale tenhle dokument je tak dokonale vytržený z dějinného rámc, že jde spíše o propagandu a nic jiného než odpad si nezaslouží. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Jak vidno z komentářů, stále je dost těch, co si jen neradi přiznávají pravdu, a raději by neviděli a neslyšeli nic o tom, jaká zvěrstva páchali Češi na Němcích. Jsem rád, že tento dokument vznikl. O německých zločinech víme dost, o těch českých se za komunistů logicky nemluvilo, ve školách se o tom neučilo a neučí dodnes. Jak se zdá, je to téma, které je tabuizováno i dnes a stále narušuje ustálený obraz černobílého vnímání světa, tedy pohádky o zlých Němcích a hodných Češích. Mohlo to být natočeno i lépe, přesto hodnotím vysoko. ()

Zajímavosti (1)

  • Film získal cenu Respektu za nejlepší audiovizuální dílo roku 2010 a Mezinárodní cenu lidských práv Franze Werfela. (dinamit_1)

Reklama

Reklama