Reklama

Reklama

Zabíjení po česku

(TV film)
  • USA Killing, the Czech Way
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pokus o zachycení rozporuplného fenoménu tzv. divokých odsunů mezi koncem války a Postupimskou konferencí, kdy bylo vyhnáno z domovů kolem sedmi set tisíc starousedlých Němců z Československa. Ústředním tématem dokumentu je událost v severočeských Postoloprtech, kde bylo vojáky československé armády a revolučními gardisty měsíc po válce zastřeleno 763 německých civilistů. Poprvé před kamerou promluví němečtí i čeští svědci masakru, který měl zůstat navždy utajen a jehož pozadí se pokoušeli několikrát v poslední době rozkrýt severočeští policisté. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

luczi

luczi (hodnocení, recenze)

alanwilder

Tak na VHÚ obsáhlý článek včetně fotografií rychle smázli, ale po mém dotazu mi dnes historik poslal alespoň odkaz na archiv, podle kterého to vyměnili za nějaké stručné vyjádření ústavu. https://web.archive.org/web/20100511180217/https://www.vhu.cz/cs/novinky/188 Za tohle vy Vondráček zasloužil fakt za uši, ale škoda již byla napáchána, neustále potkávám lidi, kteří tomu prostě věří, protože to viděli v TV, četli na idnes. Takhle se mění historický narativ na fikční.

Uživatel luczi smazal svůj příspěvek.

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Bobek27: Podívej neberu Ti Tvůj názor na Němce. Bohužel Hitler nebyl jejich první a bohužel ne poslední modla. Rád bych se v tomto mýlil a ze srdce si to přeji. Nicméně pokud však komentuješ historické události, musíš brát v potaz, kdy se staly. Pokud se staly ihned po skončení války, kdy Němce nesnášely opravdu všechny evropské národy, je jakýkoli soud těchto národů poněkud nesprávný a neférový. Tvůj problém je, že se díváš očima dneška na dobu před 66 lety a to prostě nejde!!!  Kdyby se podobné věci staly dnes, pak by se jednoznačně jednalo o zločin...

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

alanwilder: určitě moc dobře vidíš, že se týhle diskuze zúčastňuju dlouho!

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

Bobek27: Doporučoval bych Ti pro příště pročíst celou diskuzi, nikoli jen poslední příspěvek

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

my máme dneska problém s Němcema? Spíš máme problém s těma co žijou na sibiři a na východ od nás!

alanwilder

alanwilder (hodnocení, recenze)

K celému "dokumentu" bych dodal, že spojenci udělali chybu. Měli Němce vystěhovat ne do Německa, nýbrž na Sibiř! Myslím, že bychom dnes žádný problém s těmito "nadlidmi" neměli ....

karelt1980

karelt1980 (hodnocení, recenze)

Nelze být na obou stranách. A myslím, že po těch letech mít takový názorový kompromis, že "co jsme si, to jsme si", "byla válka", "na obou stranách se dělo příkoří", je dost smířlivé. Němci byli masoví vrazi, jejichž konečným cílem bylo vyhladit obyvatelstvo země a založit jen germánskou velkoříši. Většina německých zločinců nebyla nikdy trestána a německý národ měl být podle mě potrestán svým zánikem. Tak, jak to chtěl sám jejich vůdce, kdyby prohráli. Jenže se tak nestalo. To je ta nespravedlnost. Na druhou stranu je dobře, když se probírají všechny témata a dá se prostor oběma stranám. I tento dokument je toho důkazem. Já stojím na straně českých vlastenců a našich nejlepších lidech, které nám Němci vyvraždili a nikdy ne na straně sudeckejch Němců.

lucascus

lucascus (hodnocení, recenze)

..škoda, že se nedá otevřít ten odkaz dole, docela bych si to rád přečetl...:-(

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

Je pravda, že to mohli dávat jindy. S tím souhlasím, ale masakr v Postoloprtech a v jiných vískách v Sudetech bohužel lež není. Na odkaz sem se koukal a věřím tomu že to byli rusáci, ostatně mě to napadlo hned na začátku, ale bohužel všude do rusáci nedělali, byli to právě i Češi. Jako ten úchyl Říha...

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Bobku, to byla lež jako věž, proč si nepřečteš vyjádření VHÚ, je tady dole na něj odkaz. A jestli se někdo něčeho dovolával, tak "autoři" tohoto škváru, svědectví děvčete, kterému nebylo v té době víc než 4 roky! Tohle vysílat v den pražského povstání je obyčejná česká malost! A co se týká pozůstalých, to je typická polívčička dneška, historické události se nedají měřit dnešní optikou, vždycky je tam příčina a následek a excesy při odsunu Němců po válce vyplynuly ze situace. Samozřejmě s nimi nemohu souhlasit a pokud se dávají pravdivé, vyvážené dokumenty a ve správný čas, ale dávat evidentní lež místo jakékoli oslavy hrdinů povstání je vrcholně nevděčné.

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

Lež to bohužel nebyla. Můžeme si o tom myslet cokoliv, ale Češi se prostě po válce mstili, nebylo to správné, ale z hlediska doby pochopitelné. Lež to rozhodně není. Zkus říct někomu z pozůstalých, že je to lež a že si to vymysleli. Teď mluvíš jak nějakej rusák, kterej by byl schopnej popírat Katyň. Smutné navíc je, že během odsunu Němců z ČSR bylo zabito na 25000 Němců, což je trošičku víc než v Katyni... na druhé straně je pravda, že Čechů za okupace padlo až na 350000. Zlo plodí ještě větší zlo, ale lež??? To je fakt uplná blbost!

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Nechápu, jak někdo tuto odpornou, usvědčenou historickou LEŽ může hodnotit jinak než odpad. A odpad patří také posídce naší vaší České televize, která s diletantstvím sobě vlastní uvedla tento odporný škvár na 65. výročí pražského povstání, při němž zahynula a byla brutálně zavražděna nacistickými okupanty řada samozřejmě ničím nevinných a statečných českých lidí, bojovníků i "civilistů", žen a dětí. Je symbolické, že tuto prachsprostou lež o jakémsi českém vraždění, znovu opakuji, usvědčenou lež, podívejte se na stránky Vojenského historického ústavu, odvysílala ČT v době, kdy v jejím čele stojí exbolševický propagandista, šéfredaktor plátku palcát pan Janeček.

Reklama

Reklama