Reklama

Reklama

Huyền Thoại Bất Tử

  • USA Legend Is Alive, The
všechny plakáty
Vietnam, 2009, 90 min

Režie:

Luu Huynh

Scénář:

Luu Huynh

Kamera:

K'Linh Nguyen

Hudba:

Duc Tri

Recenze (3)

JFL 

všechny recenze uživatele

Absurdně překombinovaný pokus o vietnamského bojového "Forresta Gumpa" se utápí v křiklavě vyhroceném melodramatu. Ačkoli propagovaný jako bojový film, akčních scén je ve snímku poskrovnu, a pouze část z nich nepůsobí toporně a okatě secvičeně. Největší slabina filmu spočívá ve vyprávění, které splétá hlavní linii (dobrosrdečný retard vycvičený v bojových uměních putuje po Vietnamu, aby dopravil ostatky své matky do USA) s řadou chronologicky zpřeházených flashbacků. Ač jsou reminiscence jasně motivované konkrétními postavami a situacemi, mnohdy se ukazují jako falešné či veskrze lživé, ačkoli je snímek prezentuje jako pravdivé. Tvůrci se jimi snaží vyvolávat patos či dojetí, ale právě kvůli bizarní neuvěřitelnosti (odhalení identity hrdinova otce) či až citově exploatační nucenosti vyznívají pouze jako kuriózní nesmysly. Jedním z mála pozoruhodných prvků filmu je motiv USA coby cíle, k němuž se upíná řada Vietnamců, ale jenž zůstává pouhou nedosažitelnou iluzí působící postavám pouze nepříjemnosti. Jakýkoli přesah však vždy pohotově zazdí pravidelně recitovaná rádoby všeobsažná moudra od maminky. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Je to už pomerne využívaný základný príbehový motív okolo dvojice hrdina - dievčina, ktorá je nejakým spôsobom zapletená do sex biznisu, mno a ešte rodinné zázemie hrdinu, ktoré v ňom vypestovalo lásku k "vysokým morálnym hodnotám" a rešpekt k vlastnej kultúre a tak. K tomu nutne pátos jak bizón na grile a krásne za vlasy pritiahnutosti. Fightov je pomenej, ale ten záverečný je celkom fajn. Ale aj tak, ak si vybrať z trojice Legend - Protector - Merantau beriem posledný, lebo.. lebo je predsalen iný :") ()

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Mentálně zaostalý kluk z Vietnamu věří, že je synem Bruce Leeho, a když zemře jeho matka, chce převézt její ostatky k Leeho hrobu v Americe. Citlivý snímek, ve kterém se naivní kluk setkává s realitou, ve které vás do Ameriky nedopraví místní autobus a ve které se všichni lidé neřídí Buddhovým učením. Příběh je přihlouplý jako sám hrdina, ale líbila se mi vizuální stránka a především vydatný hudební podkres, který úspěšně dotváří melancholickou atmosféru filmu. Bojových scén tu na můj vkus bylo akorát a vypadaly spíš jak z nějaké kung-fu exhibice než jako skutečné boje, ale mlácení není středobodem filmu a slouží spíš jen jako dokreslení příběhu. 3.5*, mnohem lepší než jsem čekal. ()

Reklama

Reklama