Reklama

Reklama

Cern: továrna na absolutno

(studentský film)
  • USA CERN, or The Factory for the Absolute
všechny plakáty
Česko / Německo / Francie, 2010, 58 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Lidské konání je často ovlivňováno touhou po poznání. Tato touha je sama o sobě pozitivním impulzem a dalo by se říci, že je základem každého pokroku. Přesuneme toto tvrzení na půdu vědeckého výzkumu v CERNu, a podíváme se, jestli platí i tady – a následovně prověříme všeobecnou zkušenost, že lidská hloupost prostupuje každou společenskou vrstvou a v případě elit tvoří potencionální hrozbu. Nový český dokumentární snímek vznikl jako absolventský film Jana V. Sachera na pražské FAMU. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

M-arta 

všechny recenze uživatele

Svěží dokument o obřím urychlovači částic u Ženevy ze všech stran a lidech kolem něj. Jako bonus mě už na začátku hodně nadchla grafika pohrávající si s motivem průletu vesmírem, která doprovází hlasový komentář Stephena Hawkinga (doufám, že můžu říkat jeho hlasovému syntezátoru hlas) a geniálně přechází v nadstandartně nápadité titulky s jednoduchým motivem částic. Urychlovač sám jako megaprojekt, neskutečně složitá mašina zepředu, zezadu, zespodu, jako model, v názorech laiků z okolí i těch, kdo o ni pečují a neobvyklá koncentrace nositelů Nobelovy ceny za fyziku naživo ( z osobních důvodů mě moc potěšilo překvapení s Richardem Feynmanem v černobílém záznamu). ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Možná nepříliš novátorský, standardních postupů (mluvící hlavy, ilustrační záběry) se držící, nicméně profesiónální a solidní dokument. Vrhá se na člověka silou efektních titulků a podmanivě kovově znějícím Hawkingovým "hlasem", který vyzařuje "technologičnost" doby a CERNské instituce lépe než co jiného. Nejde tedy o pohou povrchní vtahující atraktivizaci, ale vhodnou volbu výrazových prostředků. I titulky vyjadřují základy CERNského bytí - urychlování - a jejich doplnění technicistní hudbou je logickou a zároveň vhodnou volbou. Dokument se podařilo vzácně vyvážit: historický úvod, slavné osobnosti, CERNští vědci, lidé z ulice, technické detaily, záběry CERNu běžného (hostely, kanceláře či restaurace) i vrcholně technologického (magnety, urychlovače, počítačové clustery) a konečně i tolik mediálně známé obavy z černých děr a jiných nebezpečí. Té poslední snad mohlo být věnováno více prostoru... Přišlo mi, že smysl a provedení experimentů byl obyčejnému člověku vysvětlen poměrně srozumitelně a přesto si CERN ponechal pro laika množství tajemna, neboť nejspíš nebude vědět, co je to ten scintilátor a mí mezony, o kterých hovoří Karel Šafařík, nepozná, že se nedívá na budovu plnou úžasných "hejblátek", ale obyčejný levný hotýlek nebo jídelnu, ale snad to k CERNu patří, ta příchuť neznáma. Právě tady se nejlépe potvrdí slova A.C.Clarka: "dostatečně vyspělá technologie je pro určité lidí nerozlišitelná od magie." V případě CERNu bych to snad i omluvil. Rád jsem se znovu podíval na známá místa a ještě raděj na ta další, nenavštívená. Silné ****. ()

Reklama

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Na absolventský dokument obstojné, jinak trochu zdlouhavé, málo informační, ilustrační záběry nic moc. Nejvíc prostoru má tlachání zasloužilých doktorů a profesorů, které často postrádá kloudnou myšlenku a dokument jako celek trochu plave ve slabém konceptu, jako by snad autor nevěděl, co chce všechno říct a představit a čekal, co za něj řeknou dotazovaní. Příště to chce pevnější strukturu, více zajímavostí, hlubší vnik do problematiky a méně vaty. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Velké třesky, malé plesky - aneb jak zase jednou forma formálně požrala formičku tvarovací a obsah bezobsažný bez tvaru pak (z)byl... Nežli vědci na LHC raděj šaman na THC (;o), řekl by igitátor po zhlédnutí - tázajíc se, co vlastně chtěl mistr Sacher tímhle filmkem říct? Krom toho teda, že si po vší té hoňce za jakýmisi bosými bossony vyhonil ego a dal si nahý králíček cestou domů ve Wídni dortík sacher jako sladkou tečku za tou >dřinou< , ukázaje přitom malému českému divákovi velkou vědu a taky, že český >bádatel< v zemi helvétské krom víry v nesmrtelnost všehomíra má v kanceláři neskutečný bordel... %-] . . . Nu, než pochopím smysl a pointu tohohle >dokumentu< zas, asi se dřív naučím nazpaměť všechny teorie Mistra Šamana Hawkinga a pochopím smysl vesmíru před velkým třeskem. Nebo že by??? Že by tráva vyrostla u Ženevy a celý ten CERN nebyl žádný terno ale jeden velký švindl? Černá díra na miliardy šekelů a dollores ojro?? O to šlo Honzo??? Tak hlavně že nakonec teda věda poškozena nebyla, kataklyzma nenastalo a částice nás čertice častují a těší furtem dál... A možná je to nakonec všechno >zboží milosti< , že... ;o] . . . Jedna hvězda tedy za ty nosné animované sekvence, na kterých jak předpokládám J.V.S. nemá žádný podíl a ta druhá snad za to kouzlo nechtěného, že věda dnes není žádná dřina pro suchary. Asi tak, jako není žádná věda ani dřina v tušašsku vyrábět "dokumentární" filmy. Čapek by asi smekl čapku a hleděl, na dobrý(!) dokumentární(!) film o CERNu a celé té problematice si holt zase počkáme až co BBC... °-/ - - - - - (Poprvé viděno /zpočátku s velkým zájmem rozmělněným do zívání/ 16.9.2011 na >cernoderném prostoru< , hodnocení 80., komentář zde s úšklebkem jako šťastně /jo, tenhle experiment jsem přežil/ sedmý - 16.9.2011) ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Pro normalniho cloveka tento dokument neni. Na tomhle dokumentu je videt, ze to je studensky film a reziser si vubec neujasnil o cem to ma byt. Vetsina lidi vubec nevi co je kvark, proton a mezon atd, takze musi byt zakonite hodne zmateni. Obycejni divaci nemaji sanci se dozvedet, o co v Cernu jde a na jakem principu funguje. Chapu, ze je pro obycejne smrtelniky nejvic sexy urychlovac, ale je skoda, ze vetsina dokumentu neukazuje i dalsi oblasti badani v CERNU napr. medicina (cim ozarovat nadory, materialovy vyzkum atd.). Hodnoceni normalniho divaka bude asi mezi 2-3 hvezdickami, ja bohuzel patrim asi 0,01 % lidi, pro ktere neni sproste slovo kvark a mezon, takze na moje subjektivni hodnceni 4 hvezdicek moc nehledte :)). ()

Zajímavosti (1)

  • Název odkazuje na antiutopistický román Karla Čapka „Továrna na absolutno“. (sator)

Reklama

Reklama