Reklama

Reklama

Tajemství života KHM

(TV film)
Česko, 2010, 57 min

Režie:

Ivan Bareš

Obsahy(1)

Nejznámější romantik Karel Hynek Mácha prožil plný, leč krátký život. Mnohé mýty a spekulace učinily z básníkova osudu fascinující příběh obestřený tajemstvím. Cílem dokumentárního filmu k dvoustému výročí narození básníka, je vydat se na pouť jeho životem proti proudu času, přinést nové poznatky, osvětlit ty málo známé a odpovědět na otázky: Jaký byl Karel Hynek Mácha? Jak vypadal? A proč byly stěžejní momenty jeho života překrucovány či tajeny? Máchův odkaz je tak silný, že má své místo i v 21. století, tedy v době počítačů a technických vymožeností. Právě využití moderních technologií nám v poodhalení Máchova tajemství pomůže. Básníkova podoba je dosud velkým tajemstvím. V minulosti proběhly pokusy o vytvoření portrétu pomocí sochařské modelace. V současné době však lze nejnovějšími kriminalistickými metodami počítačově rekonstruovat jeho tvář a porovnat ji s různými podobami, považovanými za obraz Máchy. S rozborem rukopisu básníka přichází také grafolog. Antropologický průzkum Máchovy lebky potvrzuje jeho vážné zranění z dětství. Tvůrci se v pořadu dotkli i hytotézy, že Mácha měl více dětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Že to byl despota a úchylák, vím už dlouho. Přesto mě jeho osoba baví. Musela to být fascinující osobnost, přijít domů ze sledování popravy, zamknout tam svou těhotnou přítelkyni pod nejrůznějšími pohrůžkami a pak se pohroužit do psaní romantických básní. Kdo normální by tohle dokázal? ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Dokument namíchaný nejen z historických a literárních pramenů, ale také ze zkoumání odborníků, z práce fotografa, antropoložky, grafoložky, sochaře a nevím, koho ještě. Kvantita nashromážděných informací ovšem není zárukou kvality filmu. Dokumentu chybí kompaktnost. Když už to vypadá, že je konec, dostaví se nová informace a zase nová... Nicméně dávám čtyři hvězdičky, protože se mi velmi líbilo, s jakým zaujetím se do role Máchy položil Jan Maxián. Já tomu klukovi prostě věřím, že má Máchu rád. Já ho mám ráda taky. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Směsice nicnevypovídajících dat, hraných pseudohistorických scén, absurdně moderní podoby máchovského místopisu s krátkými proslovy odborníků na místech spojených s Máchou, upocené mystiky a naivně investigativní formy s romantizujícím hudebním podkresem. Nosné je (dnes už celkem známé) poodhalení okolností jejich vztahu s Lori, ovšem zbytečně dramatickou formou, a naznačení okolností jeho smrti. Kdyby jen všechno vyšlo tak, jako hezký přednes Lindy Rybové coby Lori, stručná a výstižná vizualizace básníkova oblečení nebo jeho italské cesty, které spolu s několika dobovými kresbami tvoří vizuálně to nejcennější z celého dokumentu. Výroční výstavička 2010 v Národním muzeu přinesla při vší skromnosti více. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama