Reklama

Reklama

Návrat biblických pohrom

(seriál)
  • Česko Návrat biblických ran (více)
Německo, 2007, 5x50 min

Obsahy(1)

Kdysi lidé o velkých pohromách tvrdili, že jsou to "boží metly" či "boží rány". Dnes jim říkáme "přírodní katastrofy". Přitom jde o jedno a totéž. Biblické pohromy se totiž vracejí.

1.-Smrtící vody (Tödliches Wasser)  Jsme schopni ochránit vodstva jako biosystém a zdroj potravy? V Bibli se píše, že už před 3500 lety ztrpčovaly lidem život jedovaté vodní mikroorganismy: otravovaly pitnou vodu, působily hromadný úhyn ryb a vytvářely smrduté stoky. Tyto jevy jsou důsledkem činnosti člověka, dnes je to industrializace a globalizace, a to i přes technický pokrok a vědecké poznatky. Výzkumníci a přemýšliví ochránci přírody to proto neberou na lehkou váhu.

2.-Obtížný hmyz (Ungeziefer)  Ročně na malárii umírají dva miliony lidí. V Africe hledají mnozí lidé pomoc u Boha, proto je práce vědců, kteří se v takových zemích snaží o seriózní přístup, obzvláště těžká. Komáři se rodí proto, aby bodali. Mnohamilionová armáda larev a létajících žíznivců. Pro lidi je to pohroma - či jak se píše v Bibli - "rána". Komáři přenášejí malárii. Ročně na ni ve světě umírají dva miliony lidí, přičemž počet úmrtí má vzestupnou tendenci. Lidé se proti nim brání všemožnými prostředky - léky, jedy i technikou. Přesto malárie dál v Africe zabíjí, a do Evropy se rozšiřují nebezpeční komáři tygrovaní, přenašeči tropické virózy, horečky chikungunya. Kdo v tomto boji vyhraje? Lidé, nebo komáři?

3.-Krupobití (Unwetter)  Jsme schopni odvrátit hrozbu bouří a přívalových dešťů? Bouře a krupobití v Alpách. Kroupy velké jako holubí vejce působí značné škody. V Rakousku k tomu dochází každý rok a je to čím dál tím horší. Kroupy, bouře a přívalové deště po celá tisíciletí nahánějí lidem strach a hrůzu, působí jim škody a ničí dílo jejich rukou. V současné době jsou tyto pohromy i přes vědecký pokrok a moderní techniku stále nebezpečnější. Tento film ukazuje, jak vypadá biblická pohroma - krupobití - v současnosti a jaké jsou proti ní možnosti obrany.

4.-Kobylky (Heuschrecken)  Jsme schopni odvrátit stále častější hrozbu útoků sarančí, které zejména v Africe způsobují hladomor? Kobylky jsou skutečná biblická pohroma. Roji sarančí, které znovu a znovu ničily veškerou úrodu, byli lidé postihováni už před třemi tisíci pěti sty lety. Lidé odedávna vedou zoufalý boj s těmito žravými škůdci. Dodnes - přes všechny poznatky moderní vědy a technický pokrok - není ještě ani zdaleka rozhodnuto, kdo si v tomto boji o přežití odnese palmu vítězství.

5.-Tma (Finsternis)  Jsme schopni čelit písečným bouřím a jejich vlivu na biosystém planety? Písečné bouře pustoší Zemi po miliony let. Mění krajinu celých kontinentů. Ve všech dobách strádali lidé žijící na pokraji pouště neustále se opakujícími písečnými bouřemi. Přes technický pokrok a vědecké poznatky působí tato pohroma lidstvu velké škody a problémy i v 21. století. Někteří lidé by si však měli přiznat, že jejich vzniku napomáhají lehkomyslným zacházením s přírodou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

magnolia 

všechny recenze uživatele

tři hvězdičky hlavně proto, že jsem ortodoxní ateista a skeptik - a tenhle dokument mě potvrdil v nějakém zvrhlém zadostiučinění... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ukecané, rozvleklé, nudící a celkem zbytečné. Boží rána může být vysvětlitelná přírodní katastrofa. Tedy Musí být. ()

Reklama

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Ekologicky laděný a hodně upovídaný dokument, který namlsá svým názvem a poté jenom sledujete potápeče, kteří něco hledají... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama