Reklama

Reklama

Who Killed Captain Alex?

  • angličtina Who Killed Captain Alex: Uganda's First Action Movie

Obsahy(1)

Příběh plný zvratů a emocí okořenění efekty, které ani v dnešní době nemají obdoby. Uganďani zkrátka ví, jak natočit pořádný biják u kterého nevydržíte v klidu sedět ani minutu, a u kterého nezůstane jedno oko suché. K tomu ještě legendární ‚‚VJ Emmie on da microphone‘‘ a máte nejlepší akční film, který kdy spatřil světlo světa. (Balt Cinema)

(více)

Recenze (61)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Je velice příjemné vědět, že už se kamera a počítač dostaly i mezi opičky a mohou tak začít tvořit své pravé a nefalšované akčňáky. Tento snímek vypustil pan režisér do světa dokonce úplně zadarmo, neboť Uganda je bohatá země a mohl si to dovolit. U zdejšího nejrozporuplnějšího snímku by člověk čekal, že vypálí 0 nebo 5 kousků. Já to však vidím na 3 hvězdy. Před zhlédnutím bych doporučil mrknout na trailer. Z toho člověk snadno pozná, zda mu tento šálek čaje bude šmakovat. Mě osobně komentář ze začátku strašně bavil a postupem času strašně sral. Docela mě upoutal ten opičí entusiasmus. Negříci do toho šli hlava nehlava a opravdu reálně se sem tam pomlátili. Jinak všechno působí nesmírně komicky. Od výpravy, přes kostýmy, až k naprosto kouzelně směšným efektům, které mě osobně bavily snad nejvíc. Opravdu dost šílená záležitost o bratrské lásce a honbě za pomstou, která vyvrcholí k neskutečně epické závěrečné akci. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Skvostné ošvédovaní akčního žánru nadšeneckými machry z Ugandy přináší dramatický příběh, kde McGuffinem v boji několika znepřátelených skupin je recept na nejlepší krtkův dort. Je třeba smeknout před entusiasmem a především svobodomyslností tvůrců, kteří oproštěni od cynismu sofistikovanosti a svazující věcnosti západní kinematografie kráčejí ve stopách dnes už bohužel zesnulého trashového Petera Pana Davida A. Priora, který také svého času prostě jen vzal do ruky videokameru a s kámoši se jal točit variace na své oblíbené filmy bez ohledu na produkční omezení a i nulové znalosti filmového jazyka. Zdejší kombinace vážných ambicí, kutilského přístupu a až montypythonovského meta pachtění na place i v postprodukci stejnou mírou vyráží dech i okouzluje. PS: Zhlédnuto bez titulků v bujaré atmosféře Brakfestu 2015, kde v sále spontánně vznikal nový narativ překrývající blouznivý originál i frenetické výkřiky ugandského video-benšiho. ()

Reklama

Fezzi 

všechny recenze uživatele

Pravda, film je jednoduchý, každý herec hraje tak 3-8 vojáků, grafické efekty by se při poměřování s Hollywoodskou konkurencí propadly do Shanghaie a děj se zápletkou byl zastřelen domnívám se hned při prvním Ambush! Přes to všechno bych dal filmu 60% - zaslouženě! Rád bych viděl jak by 10-rocne decko natočilo akční film takovéto kvality, plný výbuchů a helikoptér na mobilní kameru, k tomu všemu za dvacetikorunu, kterou nalezne válet se na ulici a já uznám svůj omyl. Do té doby je pro mě Who Killed Captain Alex něco absolutně jedinečné a neporovnatelné s čímkoliv co jsem doposud viděl. K tomu všudypřítomný "překlad" chvílemi opravdu perlil (like Predator kupříkladu). Aby toho nebylo málo několikrát opakovaná píseň Kiss from the Rose od Seala v pozadí, komentátorova vášeň v dinosaurech, a hlavně ten konec - now, expect the unexpectable: 80% a ani o procento míň!!!! ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

To je dost, že to teprve vidím. A hned musím říct, že zklamání. Má to dobrých patnáct minut na začátku a na konci. Zbytek je nudná výplň. A nejhorší na tom je, že ten komentář byl na druhé zvukové stopě, takže jsem ho minul. Pak jsem to teda v rychlosti sjel, ale takto mi spousta dobrých hlášek unikla a znovu už fakt ne. Akorát přidám hvězdičku za snahu, protože na borce z chatrče je to mistrovské dílo. 3-* ()

Anopheles89 

všechny recenze uživatele

Tohle je vážně těžké hodnotit. Je to tak nehorázně strašlivě amatérské a absolutně postrádající jakýchkoliv kvalit, že když to označím za naprostý a absolutní odpad, nikdo mi to nemůže vytknout. Každá jedna náležitost stojí za hovno - v tomto smyslu je zapotřebí obzvlášť vyzdvihnout storytelling a kreslený vrtulníček, stejně jako ostatní "triky". Na druhou stranu, hodně dlouho už jsem se u filmu takhle upřímně nepobavil. Geniální sračka! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Film bol dokončený v januári 2010, ale zachovala sa len DVD verzia, voľne dostupná na internete. Režisér totiž potreboval priestor na počítači pre najbližší projekt Tebaatusasula (2016). Počítač si režisér zostavil sám z náhradných dielov. (Lishiak)
  • Tvůrci filmu požádali policejní ředitelství o zapůjčení vrtulníků, tanků, zbraní a také o povolení natáčet v kasárnách. Policie je však odmítla s tím, že ugandská kinematografie ještě není na dostatečné úrovni, a že jim z bezpečnostních důvodů můžou půjčit pouze uniformy. Požadovaná výzbroj tedy musela být vytvořena počítačovými efekty. (Raztubyl)
  • V barovej scéne sa miesto vína podávali zvyšky bielej farby zmiešané s vodou. (Lishiak)

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Reklama

Reklama