Reklama

Reklama

Who Killed Captain Alex?

  • angličtina Who Killed Captain Alex: Uganda's First Action Movie

Obsahy(1)

Příběh plný zvratů a emocí okořenění efekty, které ani v dnešní době nemají obdoby. Uganďani zkrátka ví, jak natočit pořádný biják u kterého nevydržíte v klidu sedět ani minutu, a u kterého nezůstane jedno oko suché. K tomu ještě legendární ‚‚VJ Emmie on da microphone‘‘ a máte nejlepší akční film, který kdy spatřil světlo světa. (Balt Cinema)

(více)

Recenze (61)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je to přesně takové peklo, jak jsem čekal a to je dobře! Místy je to vtipné nechtěně, občas se ale setkáme i s pár špičkovými fóry (Ugandian Kiss = kopanec do ksichtu, Will you marry me, or you die? = welcome to Uganda) - k posrání. Půl hvězdičky si nechávám pro Bad Black, což nejspíš bude ještě větší nátěr. I tak je ale tohle perla kinematografie se svými dokonalými vizuálními efekty, dialogy, profi herci, scénářem, zpracováním, no prostě, kurva vším! 90% ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Závěrečná akce v džungli byla naprostý nářez. Přitom stačilo vzít pár kuličkovek, maskáče a jpeg vrtulník a máte lepší akci, než nějaká Četa nebo Apokalypsa! Ale vážně, z tohoto dýchá filmařské nadšení v každém záběru a věřím, že natáčet to musela být ještě větší zábava, než jaká to byla sledovat. Rozhodně chci vidět víc. ()

Reklama

Fezzi 

všechny recenze uživatele

Pravda, film je jednoduchý, každý herec hraje tak 3-8 vojáků, grafické efekty by se při poměřování s Hollywoodskou konkurencí propadly do Shanghaie a děj se zápletkou byl zastřelen domnívám se hned při prvním Ambush! Přes to všechno bych dal filmu 60% - zaslouženě! Rád bych viděl jak by 10-rocne decko natočilo akční film takovéto kvality, plný výbuchů a helikoptér na mobilní kameru, k tomu všemu za dvacetikorunu, kterou nalezne válet se na ulici a já uznám svůj omyl. Do té doby je pro mě Who Killed Captain Alex něco absolutně jedinečné a neporovnatelné s čímkoliv co jsem doposud viděl. K tomu všudypřítomný "překlad" chvílemi opravdu perlil (like Predator kupříkladu). Aby toho nebylo málo několikrát opakovaná píseň Kiss from the Rose od Seala v pozadí, komentátorova vášeň v dinosaurech, a hlavně ten konec - now, expect the unexpectable: 80% a ani o procento míň!!!! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Skvostné ošvédovaní akčního žánru nadšeneckými machry z Ugandy přináší dramatický příběh, kde McGuffinem v boji několika znepřátelených skupin je recept na nejlepší krtkův dort. Je třeba smeknout před entusiasmem a především svobodomyslností tvůrců, kteří oproštěni od cynismu sofistikovanosti a svazující věcnosti západní kinematografie kráčejí ve stopách dnes už bohužel zesnulého trashového Petera Pana Davida A. Priora, který také svého času prostě jen vzal do ruky videokameru a s kámoši se jal točit variace na své oblíbené filmy bez ohledu na produkční omezení a i nulové znalosti filmového jazyka. Zdejší kombinace vážných ambicí, kutilského přístupu a až montypythonovského meta pachtění na place i v postprodukci stejnou mírou vyráží dech i okouzluje. PS: Zhlédnuto bez titulků v bujaré atmosféře Brakfestu 2015, kde v sále spontánně vznikal nový narativ překrývající blouznivý originál i frenetické výkřiky ugandského video-benšiho. ()

TERRORDROME

všechny recenze uživatele

"Každý v Ugande ovláda Kung-Fu"! Dosiaľ som žiadny Ugandský film nevidel, tak bol už asi najvyšší čas. Kto Zabil Kapitána Alexa je stopäťdesiatpercentný amatérsky černošský trash zrna hrubého sťaby mamutie stehno. Na druhú stranu je z toho cítiť absolútne nadšenie a nasadenie tvorcov, to sa musí nechať. Podobne ako v kauze Bollywood, aj tu stoja za videnie hlavne tie zábavné akčné scény kde sa madafakózne drsní černosi hrajú ako banda decák na vojnu s hračkárskymi zbraňami ( jednoznačne vedie megazbraň z dvoch rúrok a plechovej bonboniéry ako zásobník ) a smiešnymi digitálnymi dokreslovačkami výbuchov, krvi a niekedy aj štvorcových obláčikoch dymu. Absolútne monštrózne sú sekvencie s nehoráznym digi-kresleným vrtuľníkom čo si len tak naletí, "drcne" lyžinami do mrakodrapu a ten sa proste rozsype. Hakuna Matata Wtf!. No a potom je tu v neposlednom rade aj to spomínané Kung-Fu, ktoré by bolo prekvapivo celkom slušné, nebiť toho že boli súboje poväčšinou úplne nezmyselne komicky zrýchlené. Keď hrdina trénuje a vyzerá pri tom ako Chaplin zo starej grotesky tak to nie je dobre. Hrdinovi totiž zabili brata a je jasné čo to obnáša, tohto Uganďana jednoznačne nemali nasrať! Vtipná bola maštal ako Ugandský Shaolin. V neakčných scénach by to bolo o ničom, keby k tomu neznel pošahaný komentár nejakého magora s badass jamajským prízvukom ktorý okrem vykrikovania "SUPA KIKA-SUPA BAJKA-TAJGER MAFIJA!", niekedy skutočne perlí až my slzili oči. To keď tam jeden miešal nejaký guláš v kotli a druhý sa ho pýta -"čo to je? Nemecké jedlo. Nemecké jedlo? Našli sme nejakých Nemcov, tak ich varíme". A taktiež keď jeden černoch ští do kríka a k tomu sa ozve - "pozor drží nebezpečnú zbraň!" Je to zaujímavé pretože tento tzv. Video Joker je oficiálnou súčasťou filmu, takže teraz už naozaj neviem čo vlastne chceli tvorcovia dosiahnuť. P.S. žiadne hviezdičky nedám, po pozretí motivačného promo videa Wakaliwoodu je zjavné že režisér Nabwana I.G.G, ktorý si vo svojej chatrči vlastnoručne skladá počítače na ktorých robí tie efekty, je šialený génius mimo akéhokoľvek hodnotenia. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • Súčasťou medzinárodne vydanej verzie je „Video Joker“, ktorý objasňuje a satiricky komentuje dej filmu. „Video Joker“ je špecifikom Ugandy, kde títo komici komentujú verejné filmové predstavenia pomocou mikrofónu, ktorý dokáže prerušiť pôvodný zvuk a nahradiť ho vlastným. (Lishiak)
  • První ugandský a podle tvůrců i vůbec první africký akční film natočený pouze africkým štábem. (Raztubyl)
  • V barovej scéne sa miesto vína podávali zvyšky bielej farby zmiešané s vodou. (Lishiak)

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Reklama

Reklama