Reklama

Reklama

1942

(festivalový název)
  • Čína Yi jiu si er (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po katastrofálním letním suchu vypukl v Číně v provincii Henan během zimy 1942 hladomor. Na hranicích Henanu navíc stojí japonská armáda, která se chystá na ofenzivu. Čínská vláda však před problémem zavírá oči a je připravena provincii obětovat. Kvůli hladu a blížící se válce tak oblast opouštějí stovky tisíc lidí, aby se pokusily přežít jinde. Bez vlastních zásob a organizované centrální pomoci se však jejich pouť za spásou mění na cestu do záhuby. (Sykon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

toffy 

všechny recenze uživatele

Ono je to vcelku slušne natočené až na to, že ten príbeh sa akosi nijak neskončil a to je pre mňa dosť problém. Za 145 minút sa toho dalo stihnúť oveľa viac. Prostredie krásne (z tej biedy vám až zima bude) kamere nemám čo vytknúť, dialógy miestami trápne, ale na to som už pri činskych a japonskych filmoch zvyknutý. Škoda toho konca, mohlo to byť za 5* ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý čínský velkotonážní film, ve kterým je použito mraky komparzistů... To oceňuji. Co už je krapet horší, tak bojový scény, především nálety - tam je hodně cejtit a vidět, že je to na počítači. 2 Světová byla krutá na všech kontinentech, ale nevím, esi si umím představit něco horšího, než vidět umírat vlastní děti hladem a vláda na tebe píchá, rači zásobuje armádu. Krutej příběh, kterej se stal, ale mně nikterak nezasáhnul... ()

Reklama

ti88na 

všechny recenze uživatele

Číňania ma opäť nesklamali a znovu ma presviedčajú, že dokážu veľmi zručne točiť vojnové drámy a podať ich dosť surovo a realisticky, bez príkras. Toto však nie je len tak obyčajný vojnový film, vojna je len v pozadí. Film nám rozpráva o strašnom hladomore, ktorý donútil milióny ľudí opustiť svoje domovy, pričom vládna ignorácia spôsobila, že ich cesta bola lemovaná mŕtvolami ako míľnikmi. Film sa sústreďuje predovšetkým na dve veľmi odlišne rodiny, ktorých zlá situácia donútila zdieľať jeden osud. Miestami nám verne ukázal, že neuspokojovanie jednej zo základných fyziologických potrieb dokáže človeka zmeniť len v tvora bojujúceho o prežitie. Tento boj občas vytvoril komické situácie, pri ktorých ale nebolo veľmi do smiechu. Napriek tomu si niektorý dokázali zachovať ľudskosť a preukázať pomoc tým, že ponúkli niečo z toho mála čo im zostalo, alebo rovno samých seba výmenou za trochu pšenice. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Pokud se na to chystáte dívat jako já, kvůli Andrienovi Brodymu, nedělejte to - je tam jen asi ve 3 scénách! Zbytek filmu prožijete s desítkou postupně ubývajících postav, které umírají na nedostatek potravy, zatímco jdou do nějakého města, jehož název si nepamatuji. S výbornými Flowers of War se to nedá ani srovnat. Je to nuda a asi žádná ze scén nestojí za zapamatování. 1* jsem nedala jenom proto, že se tvůrci snažili zachytit kus své vlastní historie a nebylo to nikterak trapné, ale zkrátka jsem se u toho ani trochu nebavila... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pod čínským válečným filmem z roku 2012 s číslem 1942 v názvu jsem si představoval věru cosi jiného než to čeho se mi dostalo. O to více to na mne dopadlo, o to drtivější měl film účinek. Vůbec jsem nic netušil o žádném hladomoru toho roku v Číně a nic mi ani neříká provincie Che-nan. Tuším, že v tom samém roce bylo velké sucho spojené s hladomorem na Ukrajině.. to je ale tak vše. Nebýt těch náletů bombardérů Betty a Zer na kolony uprchlíků a nebýt sem tam střih do nějakého toho města, film mohl být klidně ze středověku. Hladoví převážně rolníci se v dlouhých kolonách táhnou od čerta k ďáblu, ti bohatší s dvoukoláky a nějakým tím majetkem a potravinami, než je nakonec také odhodí a jdou jen o holi. Nemocní, staří a děti umírají jako první... Otrhaní hladoví lidé schopní za misku prosa čehokoliv se plouží od jednoho opevněného města stále ještě středověkými hradbami k druhému aby si vyslechli, že nebudou vpuštěni a mají táhnout dál. Cestou proudy uprchlíků potkávají jiné proudy z jiných míst, dozvídají se, že i tam a tam (často v místě kam měli namířeno) je situace stejná a tak se plouží dál a dál a celé rodiny při tomto ploužení postupně hynou, když už dojde i mletá kůra na polévku... A do toho všeho špatně organizovaná čínská armáda se svými vlastními potřebami zásob, protože Japonská vojska se od hranic valí Čínou jako buldozer... Někde se proudy uprchlíků a vojska na cestách mísí což zavdává důvody japonskému letectvu k náletům na kolony a k neskutečným masakrům, z jejichž téměř reálného ztvárnění vám bude opravdu zle... Neskutečný film. Čína to měla za druhé světové války opravdu těžké. Když si ty osudy jedné rodiny člověk převede na tu svojí, když si to představí...je mu zle. A tam zemřelo několik milionů lidí hlady. Jen tak na cestě nikam. Když jsem tak film zapnul s křupavými česnekovými bake rolls v mističce v domnění, že uvidím pořádnou porci válečné akce odněkud z Pacifiku, přešla mně na ně úplně chuť. Nekecám ! Velmi oceňuji, že ačkoliv je film doslova prošpikován smrtí, utrpením a umíráním, tvůrci se vyhnuli asijskému afektu a přehrávání a díky tomu je film neskutečně realistický. Tady nemohu jinak, dávám za 5 hvězd. * * * * * ()

Galerie (105)

Reklama

Reklama