Reklama

Reklama

1942

(festivalový název)
  • Čína Yi jiu si er (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po katastrofálním letním suchu vypukl v Číně v provincii Henan během zimy 1942 hladomor. Na hranicích Henanu navíc stojí japonská armáda, která se chystá na ofenzivu. Čínská vláda však před problémem zavírá oči a je připravena provincii obětovat. Kvůli hladu a blížící se válce tak oblast opouštějí stovky tisíc lidí, aby se pokusily přežít jinde. Bez vlastních zásob a organizované centrální pomoci se však jejich pouť za spásou mění na cestu do záhuby. (Sykon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Moje proso!, predal som kvôli nemu svoju ženu!..." Zaujímavý pohľad na vojnový rok 1942 v Číne, kde vypukol veľký hladomor. V čínskom filme určte prekvapia mená ako A. Brody či T. Robibns. Reakcie čínskych predstaviteľov, ktorí situáciu mohli vyriešiť, presne zodpovedá ich pohodliu odkiaľ svoje nezmyselné rozkazy vydávali a to všetko bez toho, aby o celej veci vôbec niečo vedeli. Scény japonského bombardovania sú skvelé, detonácie a explózie majú šťavu. Prakticky po celý film sledujeme putujúcu kolónu Číňanov, ktorí bezmocne kráčajú z jednej čínskej provincie do druhej v nádeji, že tam sa budú mať lepšie. Pomoc im nečakane ponúkne nepriateľské Japonsko, ktorí presne vedeli čo robia. "Sú to nepriatelia, ale predovšetkým sú to ľudia..." Počas filmu vám mnohokrát napadne myšlienka akú cenu má ľudský život. Po skončení filmu som na chvíľu pozrel na svoju manželku, ktorá už bola v hladine alfa a uvažoval som, či má väčšiu cenu ako dve vrecká múky...70%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Smutný film s velkým množstvím postav, které je občas pro Evropana těžké rozeznat. Jinak se tu čínští tvůrci celkem dokázali oprotit od propagandy, přišlo mi to docela věrohodné a najdete tu dost scén, které jsou velmi silné... Během hladomoru a války člověk udělá pro přežití i hodně zlé věci. Ačkoli se tu o hladomoru dozvíte i shora - politici, vojáci, elita, nejsilnější část filmu se věnuje těm chudákům, kteří se snaží nějak zachránit sebe a své blízké. I kdyby to znamenalo některé z nich prodat za rýži... Jinak pro mne nejsilnější moment filmu je téměř na konci, kdy se ukáže, že pro někoho může mít jedna malá hračka spojená se vzpomínkou cenu života. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý čínský velkotonážní film, ve kterým je použito mraky komparzistů... To oceňuji. Co už je krapet horší, tak bojový scény, především nálety - tam je hodně cejtit a vidět, že je to na počítači. 2 Světová byla krutá na všech kontinentech, ale nevím, esi si umím představit něco horšího, než vidět umírat vlastní děti hladem a vláda na tebe píchá, rači zásobuje armádu. Krutej příběh, kterej se stal, ale mně nikterak nezasáhnul... ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Pokud se na to chystáte dívat jako já, kvůli Andrienovi Brodymu, nedělejte to - je tam jen asi ve 3 scénách! Zbytek filmu prožijete s desítkou postupně ubývajících postav, které umírají na nedostatek potravy, zatímco jdou do nějakého města, jehož název si nepamatuji. S výbornými Flowers of War se to nedá ani srovnat. Je to nuda a asi žádná ze scén nestojí za zapamatování. 1* jsem nedala jenom proto, že se tvůrci snažili zachytit kus své vlastní historie a nebylo to nikterak trapné, ale zkrátka jsem se u toho ani trochu nebavila... ()

toffy 

všechny recenze uživatele

Ono je to vcelku slušne natočené až na to, že ten príbeh sa akosi nijak neskončil a to je pre mňa dosť problém. Za 145 minút sa toho dalo stihnúť oveľa viac. Prostredie krásne (z tej biedy vám až zima bude) kamere nemám čo vytknúť, dialógy miestami trápne, ale na to som už pri činskych a japonskych filmoch zvyknutý. Škoda toho konca, mohlo to byť za 5* ()

Galerie (105)

Reklama

Reklama