Reklama

Reklama

Vrcholná éra Paříže: Zrod modernosti

(TV film)
  • USA Paris: The Luminous Years
USA / Velká Británie, 2010, 120 min

Obsahy(1)

Klidné vody tradičního umění rozbouřil v prvních desetiletích 20. století modernismus. Vtrhl do hudby, literatury, tance, divadla, výtvarného umění. Byl zkrátka cítit všude. Paris: The Luminous Years zobrazuje epicentrum modernismu - Paříž - v letech 1905 až 1930. Dokument se na město dívá ze zcela nové perspektivy. Zdůrazňuje jeho význam konkrétního místa v umělecké tvorbě, vypráví příběh Paříže jako magnetu, který přitahoval nejtalentovanější umělce své doby.
Pomocí unikátních archivních záběrů, fotografií a uměleckých děl, včetně 447 obrázků získaných ze 113 mezinárodních zdrojů, sledujeme Picassa, Matisse, Chagalla, Stravinského, Hemingwaye, Cocteaua, Steinovou, Nijinského, Coplanda. Duchampa, Miró a mnohé další umělce na revoluční cestě vedoucí ke změně dosavadního umění.
Dokument doplňují rozhovory se spisovateli a odborníky, kteří hlouběji analyzují díla umělců (Picasso, Soutine, Lipchitz) před jejich příjezdem do Paříže s díly, jež vznikla během jejich pobytu v městě nad Seinou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Brona09 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument mapující uměleckou podobu Paříže na začátku 20. století. Díky tomuto dokumentu jsem lépe poznal, jak toto období působilo na mé oblíbené město, a pochopil, jak to v něm před takovou stovkou let vypadalo. Jednoduše mi pomohl udělat si v dějinách tohoto úžasného města pořádek. To, co dělá tento dokument tak výjimečným, jsou především ukázky archivních záběrů, které jen tak někde neuvidíte. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama